ΗΠΑ: Το νέο “πολυβλήμα” άρματος μάχης AMP

Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) αποκτάει ένα νέο αρματικο βλήμα πολλαπλών χρήσεων το οποίο μπορεί να ισοπεδώσει οχυρωμένες τοποθεσίες, να κονιορτοποιήσει εμπόδια, να διασπάσει τοίχους από σκυρόδεμα ή να εξουδετερώσει ομάδες προσωπικού. Και, επίσης, μπορεί να καταστρέψει τεθωρακισμένα και αθωράκιστα οχήματα και κτήρια. Το 120 χλστ βλήμα άρματος Advanced Multipurpose (AMP) για τα άρματα μάχης  M1 Abrams του Στρατού των ΗΠΑ (US Army) παίρνει την ικανότητα προσαρμογής σε διαφορετικές χρήσεις από ένα έξυπνο σύστημα πυροσωλήνα το οποίο λειτουργεί διαφορετικά κατά διαφόρων ειδών στόχων.

Το βλήμα απεμπλουτισμένου ουρανίου M829, γνωστό και ως «η ασημένια σφαίρα», ίσως να είναι ο αντιαρματικός πρωταθλητής διάτρησης των θωρακίσεων (θα περάσει μέσα από μισό μέτρο χάλυβα), αλλά δεν είναι ευέλικτο, αυστηρά περιορισμό ενάντια σε άλλα είδη στόχου. Εκτοξευμένο εναντίον ενός φορτηγού ή σπιτιού, έχει την τάση να ξαναβγαίνει από την άλλη πλευρά, προκαλώντας μικρή ζημιά. Το νέο AMP είναι ένα «πολυβλήμα» που μπορεί να αντιμετωπίσει οτιδήποτε.

Επισήμως καθορισμένο ως XM1147, το AMP θα αντικαταστήσει τέσσερα βλήματα που σήμερα είναι σε υπηρεσία με τα ΤΘ του US Army. Δυο από αυτά είναι αντιαρματικά βλήματα υψηλής εκρηκτικότητας (HEAT), κοίλες γομώσεις που διεισδύουν μέσα στους στόχους με μια εστιασμένη εκρηκτική δύναμη αερίων. Αντικαθιστά επίσης το βλήμα M1028 Canister Round, το οποίο βασικά είναι ένα γιγάντιο φυσίγγιο επαναληπτικής καραμπίνας για να «καθαρίσει» μια περιοχή από πεζικάριους και το βλήματα περιορισμού εμποδίων M908 Obstacle Reducing Round, μια εκρηκτική κεφαλή για την διάσπαση «Οδοντών Δράκοντα» (dragon’s teeth) και άλλα αντιαρματικά κωλύματα (ή την καταστροφή μεγάλων κτηρίων).

US Army | Σε λειτουργία airbust, το AMP ραντίζει το έδαφος από κάτω με φονικά θραύσματα – σημείωση η σκόνη προκλήθηκε από την πρόσκρουση των θραυσμάτων

Το AMP προσθέτει μια σπουδαία νέα ικανότητα. Τα υφιστάμενα βλήματα canister είναι μόνο για χρήση σε μικρές αποστάσεις με μέγιστο δραστικό βεληνεκές περίπου 500 μέτρων. Αυτό τα καθιστά ακατάλληλα στην αντιμετώπιση μιας από τις μεγαλύτερες απειλές των αρμάτων μάχης, το Πεζικό που είναι εξοπλισμένο με αντιαρματικούς καθοδηγούμενους πυραύλους (ATGM) όπως το ρωσικής κατασκευής AT-14 Kornet, που χρησιμοποιείται στο Ιράκ, στην Συρία και την Υεμένη. Όταν χρησιμοποιείται σε λειτουργία διασποράς (airburst), το AMP μπορεί να προσβάλει ομάδες προσωπικού σε αποστάσεις ίσαμε 2000 μέτρων: Ακόμη και αν δεν εξουδετερώσει ένα στοιχείο πυραύλου, το βλήμα πιθανόν να τους αποσπάσει την προσοχή σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε δεν θα μπορούν να διατηρήσουν την πορεία του πυραύλου.

US Army | Τρεις βολές AMP θα δημιουργήσουν μια τρύπα αρκετά μεγάλη για τη διέλευση μέσα από τοίχο οπλισμένου σκυροδέματος

Μια ακόμη σημαντική νέα ικανότητα είναι η διάρρηξη τοίχων. Σήμερα, μια επιδρομή Πεζικού για να κάνει μια διάρρηξη απαιτούνται μηχανικάριοι που θα πλησιάσουν τον τοίχο για να τοποθετήσουν εκρηκτικά. Τρία βολές με AMP θα δημιουργήσουν μια τρύπα εβδομήντα-πέντε επι εκατον-είκοσι-πέντε εκατοστών σε ένα διπλού πάχους τοίχο ενισχυμένου σκυροδέματος, αρκετά μεγάλη ώστε να διέλθουν από ανάμεσα οι εφοδεύοντες Στρατιώτες. Σε αυτό συνυπολογίζεται το τρύπημα ατσάλινων ενισχυμένων ράβδων και η διάσπαση δύναται να εκτελεστεί από αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακριά.

Το AMP διαθέτει τρεις διαφορετικές επιλογές εκπυρσοκρότησης. Με την Point Detonation, το βλήμα εκρήγνυται κατά την επαφή του με τον στόχο – αυτή η λειτουργία θα το κάνει αποτελεσματικό εναντίον στόχων όπως τα ελαφριά θωρακισμένα οχήματα. Ρυθμισμένο στην λειτουργία Point Detonation-Delay, το βλήμα δεν εκρήγνυται αμέσως κατά την πρόσκρουση – αυτή είναι η λειτουργία που χρησιμοποιείται εναντίον κωλυμάτων και οχυρών, καθώς προσφέρει αρκετό χρόνο για να εισχωρήσει βαθιά μέσα στο σκυρόδεμα ή σε άλλα υλικά πριν ανατιναχθεί. Στην λειτουργία Airburst, το βλήμα εκρήγνυται σε ένα προεπιλεγμένο ύψος πάνω από το έδαφος, ραντίζοντας την περιοχή χαμηλότερα με θραύσματα τουγκστενίου – αυτή είναι η λειτουργία κατά προσωπικού.

Ομοίως, το AMP είναι το πρώτό βλήμα που σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση ενός νέου τύπου προβλήματος – του ηλεκτρομαγνητικού παλμού, ο οποίος προκαλέσει σοβαρές ζημίες ή καταστροφές στα ηλεκτρονικά συστήματα. Το βλήμα θα είναι το πρώτο εν υπηρεσία που θα πληροί το πρότυπο επικινδυνότητας της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στα πυρομαχικά (HERO ή Hazard of Electromagnetic Radiation to Ordnance) και δοκιμάστηκε κατά του ηλεκτρομαγνητικού παλμού και επίσης της ηλεκτροστατικής εκκένωσης.

Το M1 Abrams σχεδιάστηκε την δεκαετία του 1970 όταν η προέλαση των σοβιετικών σχηματισμών τεθωρακισμένων στην Γερμανία ήταν η μεγαλύτερη απειλή. Το AMP το εκσυγχρονίζει για την σύγχρονη εποχή, όπου οι συγκρούσεις είναι λιγότερο πιθανόν να είναι αρματικές και πιο πιθανόν να είναι μεταξύ Πεζικών και οι μάχες να γίνουν σε αστικά περιβάλλοντα ή οχυρωμένες τοποθεσίες και κωλύματα σκυροδέματος. Μεταφέροντας το AMP καθιστά ευκολότερη τη διοικητική μέριμνα αφού ένα βλήμα θα χρησιμοποιηθεί ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα πιθανών στόχων.

Το 2015 0 US Army ανέθεσε δυο εντολές για την εξέλιξη του AMP, σε έναν διαγωνισμό μεταξύ της Orbital ATK (σήμερα τμήμα της Northrop Grumman) και της General Dynamics. Τον περασμένο μήνα ο US Army ανέθεσε την σύμβαση παραγωγής στην ομάδα της ATK. Υποτίθεται οι δοκιμές θα διεξάγονταν το περασμένο έτος, αλλά καθυστέρησαν λόγω της COVID-19. Η σύγκριση λειτουργίας (Operational Assessment) έχει επι του παρόντος προγραμματιστεί για αργότερα αυτό το έτος, με το βλήμα να εισέρχεται σε πλήρη παραγωγή το επόμενο έτος.

Μπορείτε να δείτε βίντεο με το AMP εν δράσει:

 

Πηγή: forbes.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Μάλλον ξέρατε ότι έγινε παρουσίαση του στο ΓΕΣ . Παρουσιάστηκε και αυτή η έκδοση M-829A4 APFSDS-T (Armour Piercing Fin Stabilized Discarding Sabot-Tracer που διαπερνάει θωρακίσεις ERA και επιτυγχάνει την εξουδετέρωση APS συστημάτων. Από παρουσιάσεις καλά πάμε, παραγγελία πότε θα δωθεί σε κάτι όλα από αυτά που έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς στον Στρατό Ξήρας που αφήνετε περιέργως παντά τελευταίος με ότι περισσέψει για κανένα μεταχειρισμένο, κανένα FMS να αδειάσουμε κανένα Scrap του US Army; Αεροπορία με Rafale και στρατό με G3 και Μ1κράνος και αλλά πολλά που τα ξέρουμε δεκαετίες πολλές! Πως συνδυάζονται αυτά σε σύγχρονες ΕΔ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.