ΗΠΑ: Το νέο βλήμα άρματος που συνδυάζει την ισχύ τεσσάρων βλημάτων

US Army | M1A2 Abrams στις δοκιμές του βλήματος AMP

Δυο πληρώματα άρματος μάχης του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (US Army) ήταν τα πρώτα που δοκίμασαν τον νέο τύπο βλήματος άρματος μάχης με δυνατότητα να εκτελεί τις λειτουργίες τεσσάρων βλημάτων που ήδη χρησιμοποιούνται από τον US Army. Σύμφωνα με τον US Army, αν οι περαιτέρω δοκιμές αποδειχθούν επιτυχείς, θα παρέχουν ένα απαράμιλλο πλεονέκτημα στους αρματιστές που βρίσκονται μέσα στο πεδίο της μάχης.

Τα δύο πληρώματα άρματος μάχης ανήκουν στην Ίλη «Crazy Horse» της 1ης Επιλαρχίας του 8ου Συντάγματος Πεζικού της 3ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Ομάδων Μάχης (ABCT), 4ης Μεραρχίας Πεζικού με επικεφαλής τον Ανθυπίλαρχο Τζέικ Χέιλ και τον Αρχιλοχία Νίκολας Σμίρμαν. Ήταν οι πρώτοι που εκτέλεσαν βολή με το νέο εξελιγμένο βλήμα πολλαπλών χρήσεων XM-1147 Advanced Multi-Purpose (AMP), το οποίο η εταιρεία Northrop Grumman Defence Systems εξελίσσει επι 15 χρόνια.

©US Army | Αποθήκη βλημάτων άρματος M1A2 Abrams σχεδόν γεμάτη με φορτίο μάχης βλημάτων 120 χλστ AMP πριν τις επιχειρησιακές δοκιμές αποστολής μάχης.

Κατά τις δοκιμές, βλήθηκαν 86 βλήματα, με τα οποία ελέγχθηκαν οι ικανότητες του AMP σε πολλαπλά σενάρια και εναντίον διαφόρων στόχων.

«Το να μπορείς να δεις τα αποτελέσματα που μπορεί να προκαλέσει αυτό το βλήμα στους στόχους, με την προσβολή πολλαπλών στόχων, οχυρών, τοίχων, στόχων προσωπικού, θωρακισμένων οχημάτων, είναι ένα πολύ λειτουργικό βλήμα, αντί να έχεις πέντε διαφορετικά βλήματα, τα μειώνει μόλις στα δύο», είπε ο Ανθυπίλαρχος Χέιλ.

Προωθητικό βίντεο της κατασκευάστριας εταιρείας σχετικά με το βλήμα 120 χλσ AMP

Σήμερα, ο US Army χρησιμοποιεί πέντε βλήματα 120 χλστ. Ο στόχος είναι το AMP να αντικαταστήσει τα τέσσερα: το M830 High Explosive Anti-Tank (HEAT), το M830A1 Multi-Purpose Anti-Tank (MPAT), το βλήμα M908 εξάλειψης εμποδίων (OR) και το M1028 βλήμα διασποράς (CAN).

Το OR έχει σχεδιαστεί για την εξάλειψη των κωλυμάτων, ενώ τα βλήματα M830A1 MPAT και M830 HEAT έχουν σχεδιαστεί για τις ελαφριές θωρακίσεις και στην περίπτωση του MPAT τους εναέριους στόχους. Το βλήμα M1028 CAN προορίζεται για την εμπλοκή προσωπικού πέραν του δραστικού βεληνεκούς των πολυβόλων που διαθέτουν τα άρματα μάχης.

Το AMP περικλείει όλες αυτές τις ικανότητες και πολλές άλλες. Για τα πληρώματα άρματος μάχης, αυτό λειτουργεί ως ένας σημαντικός στόχος στην αντιμετώπιση του «διλήμματος της ετοιμότητας βολής» (“Battle-Cry”), όπως επίσης και να παρέχει στα πληρώματα επιπρόσθετο χρόνο και χώρο.

©US Army | Δοκιμαστική βολή βλήματος AMP για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας εναντίον τείχους ενισχυμένου σκυροδέματος

«Αυτό που κάνει αυτό το βλήμα θα καταστήσει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό στο περιβάλλον μάχης πολύ πιο εύκολο», είπε ο Αρχιλοχίας Σμίρμαν. «Ο όρος που χρησιμοποιούμε για την φάση της ετοιμότητας βολής είναι ο “Battle-Cry”, δηλαδή ποιανού τύπου βλήμα θα ‘χουμε μέσα στο κλείστρο όταν εισελθουμε στην μάχη, συνήθως αυτό θα αποφασιστεί από αυτά που περιμένουμε ο εχθρός να εκτοξεύει προς τα εμάς αν αναμένουμε να αντιμετωπίσουμε άρματα, τότε κατά την ετοιμότητα μάχης θα ζητηθεί να εισαχθεί ως πρώτο βλήμα στο κλείστρο το SABOT, το δικό μας βλήμα διάτρησης θωρακίσεων αρμάτων μάχης. [Το AMP] μας επιτρέπει να το χρησιμοποιούμε ως το πρώτο βλήμα χωρίς να ανησυχούμε αν θα συναντήσουμε διαφορετικές εχθρικές δυνάμεις».

Αρχικά, ο US Army σχεδίαζε να πραγματοποιήσει τις δοκιμές του βλήματος το 2020, αλλά αυτές αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του COVID-19. Τα πληρώματα που συμμετείχαν στις δοκιμές του Σεπτεμβρίου 2021 γνωρίζουν τον αντίκτυπο που θα έχει το βλήμα AMP στον US Army και συνολικά στο όπλο των Τεθωρακισμένων, με τον Αρχιλοχία Σμίρμαν να λέει:

«Ήταν απίστευτο. Να είσαι εκεί έξω και να το κάνεις αυτό, να είσαι σε θέση να καθορίσεις τις μελλοντικές εξελίξεις του άρματος M1 Abrams και το γεγονός ότι είμαστε οι πρώτοι, πιθανόν οι μοναδικοί που είχαμε στα χέρια μας αυτό το βλήμα για αρκετό χρόνο, να είμαστε σε θέση να το καθορίσουμε ιστορικά, νιώσαμε τιμή που είμασταν εκεί».

©US Army | Στην λειτουργία εγκαιροφλεγούς, το βλήμα AMP διασπείρει φονικά θραύσματα στο έδαφος από κάτω – παρατηρείστε την σκόνη που ανασηκώνεται ως αποτέλεσμα των προσκρούσεων των θραυσμάτων

Παρότι το βλήμα AMP είναι υπό εξέλιξη, η Ταξιαρχία «Iron» αναβαθμίζει σταθερά τον στόλο αρμάτων μάχης M1A2 Abrams. Οι αρματιστές της Ταξιαρχίας έχουν περάσει πολύ από τον χρόνο τους αποστέλλοντας τα άρματα τους για να δεχθούν τις αναβαθμίσεις υλικού και λογισμικού που απαιτούνται ώστε να χρησιμοποιηθεί το νέο βλήμα.

Για τους αρματιστές της “Crazy Horse”, αυτό δεν θα γίνει σύντομα. «Ένα από τα ερωτήματα που μας κάνουν κατά τις αναφορές είναι ‘θα ένιωθες σιγουριά να φέρεις αυτό το βλήμα στο επιχειρησιακό περιβάλλον;’. Και όλοι μας απαντάμε με ένα ηχηρό ‘Ναι’. Θα πήγαινα μαζί του στην κόλαση και θα επέστρεφα», δήλωσε ο Αρχιλοχίας Σμίρμαν.

Περισσότερες δοκιμαστικές βολές με πραγματικά βλήματα έχουν προγραμματιστεί για το 2022.

Πηγή: warhistoryonline.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.