ΗΠΑ: Το πυροβόλο M1299 έκανε βολή με την υψηλότερη ταχύτητα στο πρόγραμμα ERCA

©Υπ. Άμυνας ΗΠΑ | Αύγουστος 2019, στο πεδίο δοκιμών Γιούμα δοκιμάστηκε το πρώτο αληθινό πρωτότυπο του νέου Α/Κ πυροβόλου 155 χλστ M1299.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αποδέσμευσε ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) την Πέμπτη, 6 Ιανουαρίου 2022, το πυροβόλο πυροβολικού διευρυμένου βεληνεκούς (ERCA) τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πρώτη είδηση στον αμυντικό χώρο για τις ικανότητες του – όπως υποδηλώνει η ονομασία του, με την εκτέλεση πυρών σε μεγάλες αποστάσεις.

Όμως, στις αρχές Αυγούστου 2021, το σύστημα πυροβολικού M1299 έγραψε ιστορία εκτελώντας βολή με την υψηλότερη ταχύτητα που έχει καταγραφεί στο πλαίσιο του προγράμματος στο πεδίο δοκιμών Γιούμα (YPG).

Το νέο πυρομαχικό εκτοξεύθηκε από ένα M1299, μια βελτιωμένη έκδοση του ερπυστριοφόρου αυτοκινούμενου πυροβόλου M109A7 των 155 χλστ το οποίο είναι και η τελευταία εξέλιξη του συστήματος πυροβόλου της οικογένειας M-109. Κατά τις δοκιμαστικές βολές στο πεδίο δοκιμών Γιούμα στην Αριζόνα τον Μάρτιο 2019, το πυροβόλο M1299 χτύπησε στόχους με απόλυτη ακρίβεια σε απόσταση 62 χιλιομέτρων, προσφέροντας μεγαλύτερο βεληνεκές σε σχέση με το M109A7 Paladin το οποίο διαθέτει μέγιστο βεληνεκές 30 χλμ και 40 χλμ με το καθοδηγούμενο βλήμα πυροβολικού M982 Excalibur.

Τον Ιούλιο 2019, ο Στρατός των ΗΠΑ ανέθεσε σύμβαση στην εταιρεία BAE Systems για κατασκευάσει το πρωτότυπου του πυροβόλου πυροβολικού διευρυμένου βεληνεκούς (ERCA) του Στρατού των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο του προγράμματος του Στρατού των ΗΠΑ, η BAE Systems θα αυξήσει το βεληνεκές και τον ρυθμό βολής των σημερινών και μελλοντικών αυτοκινούμενων πυροβόλων M109A7.

©Army Recognition | Οκτώβριος 2019, το ερπυστριοφόρο Α/Κ πυροβόλο M1299 155/58 διαμετρημάτων για το πρόγραμμα ERCA του Στρατού των ΗΠΑ στο περίπτερο της BAE Systems στην έκθεση αμυντικού υλικού AUSA 2019.

Το M1299 είναι ένα αμερικανικής κατασκευής πρωτότυπο αυτοκινούμενου πυροβόλου 155 χλστ με πύργο που αναπτύχθηκε από την BAE Systems το 2019 στο πλαίσιο του προγράμματος ERCA. Βασίζεται στο Α/Κ πυροβόλο M109A7 και αρχικά σχεδιάστηκε κυρίως με σκοπό τη βελτίωση του βεληνεκούς βολής του M109. Ο υφιστάμενος πύργος 155/38 διαμετρημάτων του M109A7 αντικαταστάθηκε από μια έκδοση διαμετρημάτων 155/58 του M907 L58 ώστε να χωρέσει το πυροβόλο μήκους 9.1 μέτρων από το οποίο μπορεί να εκτοξευτεί το πυρομαχικό ERCA.

Σύμφωνα με το άρθρο του Στρατού των ΗΠΑ, καθώς οι βολές σε μεγάλες αποστάσεις είναι το επιθυμητό δεδομένο αλλά και μέρος της στρατηγικής εκσυγχρονισμού του Στρατού των ΗΠΑ, οι βολές μεγάλης ταχύτητας είναι επίσης ένα ζωτικό στοιχείο για την εξάλειψη των απειλών μέσα στην πολυχωρική αναδιοργάνωση, σε αυτήν την περίπτωση αυτό είναι εφικτό με την αύξηση του βεληνεκούς, της ταχύτητας και της σύγκλησης με τις τεχνολογίες αιχμής.

«Θέλουμε να εκτοξεύσουμε αυτό το βλήμα στον αέρα και να φτάσει στους στόχους όσο το δυνατόν γρηγορότερα επειδή η στόχοι γίνονται πιο γρήγοροι», εξήγησε ο Πωλ Χέντερσον, επικεφαλής μηχανικός της υπερηχητικής πρόωσης στο Κέντρο Οπλισμών της Διοίκησης Εξέλιξης Επιχειρησιακών Ικανοτήτων (DEVCOM-AC).

Σε γενικές γραμμές, τα συστήματα πυροβολικού μπορούν να γίνουν πιο οικονομικά σε σχέση με την χρήση πυραύλων και ρουκετών. Ένα βλήμα πυροβολικού μπορεί ενδεχομένως να ολοκληρώσει την ίδια αποστολή σε ένα κλάσμα του κόστους.

Κατά τις δοκιμαστικές βολές, η ομάδα του YPG συλλέγει στοιχεία όπως καταγραφή με βίντεο της υπερύψηλής ταχύτητας, των πιέσεων και της ταχύτητας εξόδου από το στόμιο του πυροβόλου (ταχύτητα εξόδου). Ο ομάδα πυρομαχικων επιτηρεί τα βλήματα και τότε συγκρίνει τα στοιχεία που συλλέχθηκαν στο πεδίο δοκιμών σε σχέση με τα στοιχεία του μοντέλου.

©Ana Henderson | Τα μέλη της ομάδας δοκιμών του Κέντρου Οπλισμών της Διοίκησης Εξέλιξης Επιχειρησιακών Ικανοτήτων (DEVCOM-AC), που φωτογραφίζονται μπροστά στο δοκιμαστικό Α/Κ πυροβόλο M1299, έγραψαν ιστορία με την εκτέλεση της βολής με την υψηλότερη ταχύτητα στο πλαίσιο του προγράμματος ERCA με το πυροβόλο M1299.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.