Ιράν: Αποκαλύφθηκε αναβάθμιση του T-72

Φωτογραφία: ©FarsNews Agency

Το Ιράν αποκάλυψε μια αναβάθμιση που φαίνεται ότι βρίσκει εφαρμογή στα κύρια άρματα μάχης (MBT) T-72M1 όταν ο υπουργός άμυνας Αμιρ Χαταμί εγκαινίασε την γραμμή παραγωγής στο βιομηχανικό συγκρότημα τεθωρακισμένων Μπάνι-Χασίμ κοντά στην Ντόρουντ την 13η Αυγούστου.

Το υπουργείο άμυνας και επιμελητείας Ενόπλων Δυνάμεων (MODAFL) αποδέσμευσε φωτογραφίες που δείχνουν μια αναβάθμιση που φαίνεται να έχει δανειστεί στοιχεία από το Karrar, το οποίο παρουσιαστηκε ως ένα νέο άρμα μάχης όταν αποκαλύφθηκε το 2017, και ένα τροποποιημένο T-72 παρουσιαστηκε τον Ιούνιο από τον στρατό των φρουρών της ισλαμικής επανάστασης (IRGC).

Οι φωτογραφίες έδειξαν διάφορα άρματα να βρίσκονται σε φάση εργασιών όπως επίσης και ένα αναβαθμισμένο T-72M1 να δοκιμάζεται, εντούτοις δεν παρέθεσαν κανένα ενδεικτικό στοιχείο ότι κατασκευάζεται κάποιο Karrar.

Η αναβάθμιση φαίνεται να περιλαμβάνει εκτεταμένες τροποποιήσεις για να ενισχυθεί το πάχος της μετωπικής θωράκισης του υφιστάμενου πύργου. Η θωράκιση στις πλευρές του πύργου είναι επίπεδη και όχι στρογγυλεμένη. Ο πυργίσκος, το πολυβόλο και η θυρίδα του Αρχηγού έχουν αφαιρεθεί, με την τελευταία να έχει αντικατασταθεί με μια απλοποιημένη θυρίδα που ανοίγει προς τα εμπρός.

Φωτογραφία: ©Janes | Η ιρανική αναβάθμιση του T-72M1

Ενώ αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του άρματος να προσβάλει στόχους καθώς το σκοπευτικό νύχτας TKN-3 του Αρχηγού έχει αφαιρεθεί μαζί με τον πυργίσκο, πιθανόν να χρησιμοποιεί τον νέο τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού (RCWS) που βρίσκεται πάνω σε αυτό που μπορεί να είναι μια μονάδα βοηθητικής ισχύος (APU) τοποθετημένη πίσω από τον πύργο. Οπλισμένος με ένα πολυβόλο 7,62 χλστ, πιθανότατα θα διαθέτει το δικό του ηλεκτροπτικό σύστημα, αν και δεν φαίνεται στις φωτογραφίες.

Το πακέτο αναβάθμισης περιλαμβάνει σύγχρονο ηλεκτροπτικό σύστημα ελέγχου πυρός, αποστασιόμετρο λέιζερ, βλητικό υπολογιστή, νεο RWCS και εξοπλισμό νυχτερινής παρατήρησης.

Φωτογραφία: ©FarsNews Agency
Φωτογραφία: ©FarsNews Agency

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.