Το Ιράν παραδέχθηκε ότι κατέρριψε το ουκρανικό Μπόινγκ “κατά λάθος”

Από το Kappa Newsdesk

Με μια θεαματική αλλαγή της θέσης που μέχρι σήμερα είχε, ο ιρανικός στρατός παραδέχθηκε το πρωί του Σαββάτου ότι κατέρριψε το Μπόινγκ 737 των Ουκρανικών Αερογραμμών “κατά λάθος”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιρανικού στρατού, το αεροπλάνο χτυπήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης καθώς πετούσε κοντά σε στρατιωτική περιοχή, και καθώς υπήρχε έντονη “εχθρική δραστηριότητα” στα ραντάρ της ιρανικής αεράμυνας, λόγω της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν κατά αμερικανικών δυνάμεων σε στρατιωτικές βάσεις του Ιράκ. “Η πτήση PS752S στράφηκε προς έναν ιρανικό στρατιωτικό στόχο και στοχοποιήθηκε λανθασμένα “λόγω ανθρωπίνου λάθους”.

Ο ιρανικός στρατός “ζητά συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων” και προαναγγέλλει έρευνα για να βρεθούν τα σφάλματα και να αποφευχθούν άλλα τέτοια στο μέλλον. Ζητά τέλος από τους κρατικούς αξιωματούχους να κάνουν τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

O Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν έγραψε στο Twitter πως “είναι μια θλιβερή ημέρα” και πως πρόκειται για ανθρώπινο λάθος που προκλήθηκε σε στιγμή κρίσης λόγω του αμερικανικού τυχοδιωκτισμού. Εξέφρασε δε θερμά συλληπτήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Και ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχάνι έγραψε στο Twitter πως πρόκειται για “ασυγχώρητο λάθος” και πως το Ιράν “λυπάται βαθύτατα” για το “καταστροφικό λάθος”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.