Ισχυροί οι δεσμοί Τουρκίας – ΝΑΤΟ σύμφωνα με τον Διοικητή Αεροπορικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στη Ευρώπη

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Άκρως αποκαλυπτικά για το ρόλο που εξακολουθεί να έχει η Τουρκία για τις ΗΠΑ, ήταν τα όσα δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ο Διοικητής των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής (US Air Forces in Europe-Air Forces Africa commander) Πτέραρχος Jeff Harrigian. Οι δηλώσεις του αφορούσαν τόσο το επίπεδο το σχέσεων με το ΝΑΤΟ μετά την παράδοση των S-400 όσο και την σημασία που έχει για τον στρατηγικό σχεδιασμό της Συμμαχίας, η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.

Ο Αμερικανός Πτέραρχος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη Διοίκηση όλων των μονάδων της Αμερικανικής Αεροπορίας που επιχειρούν από τη Γηραιά Ήπειρο από τη Βρετανία μέχρι την Βαλτική και από τον Βόρειο Αρκτικό Κύκλο μέχρι και την Αφρική, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Κέντρο Διεθνών Ανταποκριτών Τύπου στη Νέα Υόρκη. Μεταξύ άλλων έγινε εκτενής αναφορά στο ρόλο που διαδραματίζει σήμερα η Τουρκία για το ΝΑΤΟ και τις ίδιες τις ΗΠΑ, ειδικά υπό το πρίσμα της πρόσφατης αγοράς αμυντικού υλικού από τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πτέραρχος Harrigian (χειριστής με περισσότερες από 4.100 ώρες πτήσης σε μαχητικά F-22, F-15C, AOA-37 και μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-1) είναι γνωστός και στη χώρα μας αφού πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα στις 15 Μαΐου 2019. Τότε, με αφορμή την διεξαγωγή της άσκησης STOLEN CERBERUS VI βρέθηκε στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα όπου και ενημερώθηκε στις εγκαταστάσεις της 356 ΜΤΜ, για το σενάριο αλλά και τις ικανότητες υποστήριξης προσωπικού από τα πληρώματα της ΠΑ και της USAFE που εκπαιδεύτηκαν μαζί, επεκτείνοντας την ετοιμότητα και διαλειτουργικότητά τους, με ασκήσεις σε ρεαλιστικό περιβάλλον.

Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη ο Αμερικανός Πτέραρχος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσον η Άγκυρα έχει υπερβεί τις «κόκκινες γραμμές» της συμμαχίας παρά τη σαφή αντίθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, απάντησε: «H Τουρκία παραμένει ένας ιδιαίτερα σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ενώ η Συμμαχία εξακολουθεί να διατηρεί τις δεσμεύσεις της έναντι της Άγκυρας που θεωρείται πλήρης σύμμαχος».

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνεννόηση με το ΝΑΤΟ για το ζήτημα των S-400, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «πρόκληση» σε βραχυπρόθεσμο πλαίσιο που πρέπει να αντιμετωπιστεί, δεδομένου ότι «δεν υπάρχει χώρος για ενεργό σύστημα S-400 που να λειτουργεί στο έδαφος της Τουρκίας».

«Είναι ένα κρίσιμο θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα και εργαζόμαστε για να το ξεπεράσουμε» τόνισε ο Πτέραρχος Jeff Harrigian. Ο ίδιος συνεχίζοντας υπογράμμισε: «Αναγνωρίζουμε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ που θα πρέπει να δουλέψουμε από κοινού ιδίως σε ό,τι αφορά την αμιγώς αμυντική συνεργασία και γι’ αυτό η συνεργασία παραμένει ισχυρή. Θα υπάρχουν πάντοτε σημεία που θα υπάρχουν εντάσεις και αυτά είναι στα οποία πρέπει να δουλέψουμε από κοινού. Σας διαβεβαιώνω πάντως ότι τα όσα καταφέρνουμε από κοινού με τους Τούρκους συμμάχους μας είναι σημαντικά. Η σχέση αυτή είναι ισχυρή».

Κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις που έγιναν ιδίως από τη Γερμανία, από πολιτικούς που ζήτησαν να εκδιωχθεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ και ιδίως ως προς την ανάδυση μιας τέτοιας ανάγκης μελλοντικά, ο επικεφαλής των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής δήλωσε ότι αυτό είναι καθαρά ένα θέμα που αφορά τις πολιτικές ηγεσίες σε ολόκληρο το ΝΑΤΟ που θα πρέπει να καταλήξουν σε μια από κοινού απόφαση εάν αυτό απαιτηθεί.

Από τη δική του θέση, το Αμερικανός Πτέραρχος τόνισε ότι η δουλειά του είναι να συνεχίσει να διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Τουρκία στο σημείο που βρίσκονται σήμερα, διαβεβαιώνοντας ότι έχει στο επιτελείο του (στο πλαίσιο της Συμμαχίας) μεταξύ άλλων και Τούρκους αξιωματικούς που είναι «εξαίρετοι αξιωματικοί εκτελώντας άψογα τα καθήκοντά τους» υπό την ηγεσία του.

«Η δουλειά μας είναι να ετοιμαζόμαστε από την πλευρά των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ για οποιαδήποτε κατάσταση και σε αυτό παραμένουμε επικεντρωμένοι. Θα συνεχίσουμε με σταθερή προσήλωση να ετοιμαζόμαστε να αναλάβουμε οποιαδήποτε αποστολή μας αναθέσει το ΝΑΤΟ».

Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για την σημασία της βάσης του Ιντσιρλίκ στο Νατοϊκό σχεδιασμό, ο Πτέραρχος Harrigian κατέστησε σαφές ότι πρόκειται για μια στρατηγική τοποθεσία, όπου όπως τόνισε χαρακτηριστικά «λαμβάνουμε εξαιρετική υποστήριξη από τους Τούρκους συμμάχους μας εκεί».

Αποκάλυψε επίσης ότι σε πρόσφατη συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό Διοικητή της βάσης, του τονίστηκε η εξαιρετική σχέση που υπάρχει με την τουρκική πλευρά ενώ η συνεργασία παραμένει «υποδειγματική»! Η ίδια η τοποθεσία παρέχει σύμφωνα με τον Harrigian «πολλαπλές επιλογές» ως προς τις επιχειρήσεις στη Συρία, προσφέροντας «πρόσβαση τόσο στη Δύση όσο και στην Ανατολή αν απαιτηθεί».

«Παραμένει λοιπόν μια τοποθεσία εξαιρετικής σημασίας με έναν σύμμαχο που έχουμε μεγάλη σχέση που διευρύνεται από την εμπιστοσύνη και την αυτοπεποίθηση από τη μεταξύ μας συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια. Με βάση τα παραπάνω, θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να χάσουμε την επαφή μας σε αυτή την περιοχή παράλληλα με τις υπόλοιπες διεθνείς εξελίξεις».

Τέλος, ο Αμερικανός Διοικητής αναφέρθηκε και στην πρώτη μικτή εναέρια περιπολία ΗΠΑ – Τουρκίας που έγινε με ελικόπτερα στα σύνορα με τη Συρία, τονίζοντας ότι κατέστη εφικτή η υλοποίησή τους σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα, παρά το γεγονός ότι η κατανόηση των επιχειρησιακών απαιτήσεων και ο σχεδιασμός ανάλογων επιχειρήσεων απαιτούν σημαντική χρονική διάρκεια για προετοιμασία.

«Οι ΗΠΑ και η Τουρκία κατανόησαν από κοινού τις απαιτήσεις και προχώρησαν στην υλοποίηση αυτών των αποστολών καλύπτοντας περιοχές που έχουν αναγνωρισμένη αξία. Πρόκειται για ένα σύνθετο περιβάλλον με δυσκολίες και θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει κοινή κατανόηση ως προς το ποιες περιοχές θα καλυφθούν και πως θα γίνει αυτό. Έχουμε εκεί στελέχη από το επιτελείο μου που συντονίζουν μέσα και προσωπικό από τον Αμερικανικό Στρατό αλλά και από τους Τούρκους συμμάχους μας που συνεργάζονται από κοινού».

Οι συχνές δηλώσεις Αμερικανών ανωτάτων διοικητών, στις οποίες τονίζεται η στενή συνεργασία με την Τουρκία και η κρίσιμη σημασία της ως συμμάχου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, εντάσσονται ασφαλώς στο πλαίσιο της ισορροπιστικής τακτικής προκειμένου να μην χειροτερεύσουν οι διμερείς σχέσεις, οι οποίες δοκιμάζονται από την υπόθεση της προμήθειας του συστήματος S-400 από την Τουρκία. Με δεδομένη την συγκρατημένη στάση του προέδρου Τραμπ ως προς την επιβολή πραγματικών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, όπως προβλέπει ο νόμος CAATSA, και τις πιέσεις που δέχεται από Κονγκρέσο και Γερουσία σε αυτό το ζήτημα, είναι προφανές ότι οι ευνοϊκές για την Τουρκία τοποθετήσεις ανωτάτων στρατιωτικών διοικητών, υπηρετούν την πολιτική της διοίκησης Τραμπ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

10 Απαντήσεις

 1. Αναμενόμενη η θέση του Αμερικάνου, αλλά σκέτη απογοήτευση για όσους ήλπιζαν να ακούσουν «σκληρή ρητορική» των ΗΠΑ απέναντι στους γείτονες μας στα ανατολικά.
  Η «ιδιαίτερη σχέση» μεταξύ ΗΠΑ – Ελλάδος περιορίζεται (αυστηρά) στην ανούσιες ανακοινώσεις του Αμερικάνου πρέσβη, αυτό να το χωνέψουν/εμπεδώσουν επιτέλους όσοι περιμένουν περισσότερα απο τους αμερικανούς.
  Ούτε μας αγαπούν ούτε μας προτιμούν, ούτε έχουν λόγους για αυτό όσο και να προβληματίζει ορισμένους, αυτή είναι η αλήθεια/πραγματικότητα(όσο παθιασμένα και να φιλάνε κατουρημένες ποδιές οι κράχτες του πολιτικού/ιδεολογικού παζαριού στην Ελλάδα, αυτό έτσι θα παραμείνει).

  1. Σχετικά με την φωτογραφία του άρθρου.
   Πόσα HTS είπαμε ότι έχει η ΠΑ για τα αμερικάνικα μαχητικά της που είναι επιφορτισμένα με τις αποστολές καταστολής/ροφής της αντίπαλης αεράμυνας;
   😉

    1. Εννοείται, ένας «σωστός και υπεύθυνος φίλος» δεν θα μας έβαζε ποτέ σε πειρασμό να στοχοποιήσουμε την αεράμυνα μιας νατοϊκής χώρας με εξειδικευμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Για αυτό δεν προσφέρουν ούτε αεροσκάφη EA-6/18 Prowler/Growler με SOJ στον «σπουδαιότερο/αγαπημένο» σύμμαχο Ελλάδα.
     Έτσι είναι όμως όταν έχεις απλά ρόλο υποστήριξης σε μια συμμαχία(όπως ονομάζεται επίσημα η υποταγή στην μεταπολεμική εποχή). 😉

 2. Δηλαδη δινουν F-35 και οχι το HTS;
  Ισα ισα ενα ειδος πιεσης προς την Τουρκια θα ηταν η αποδεσμευση του HTS για την Ελλαδα.
  Εδω οι δικοι μας μενουν ακομη στα Lantirn με τα HTS θα ασχοληθουν.
  Να θυμισω οτι για να σιγησουν την παρωχημενη σερβικη αεραμυνα χρησιμοποιησαν ανω των 500 Harm, εμεις αντε και το πηραμε, με μονο 80+ Harm που θα παμε γυμνοι στα αγγουρια.

  1. Άκουσα πως η Σέρβοι είχαν έτοιμες πάρα πολλές πηγές εκπομπών μαϊμού. Και τότε αρκετές αποδείχτηκαν απλές κουζίνες μικροκυμάτων, αναμμένες κάπου μέσα στα χωράφια… – δεν γνωρίζω το εάν είναι αλήθεια ?

 3. Δυσεπίλυτα εμφανίζονται, εκ πρώτης όψεως, και τα προβλήματα της Τουρκίας και των ΗΠΑ στη Συρία λόγω της υποστήριξης που παρέχει η Ουάσιγκτον σε κουρδικές ομάδες που πολέμησαν στο πλευρό της. Συγκεκριμένα, η στήριξη στις κουρδικές Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG) αποτελεί κόκκινο πανί αλλά και «κόκκινη» γραμμή για την τουρκική διπλωματία. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δυο χώρες ξεκίνησαν μαζί την προσπάθεια ανατροπής του Ασάντ στηρίζοντας και προσφέροντας καταφύγιο σε μέλη ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων. Η επιστροφή λοιπόν στην status quo ante δεν μπορεί να θεωρείται αδιανόητη. Πολύ περισσότερο, καθώς οι ΗΠΑ έχουν μακρά παράδοση στο να χρησιμοποιούν τις κουρδικές ομάδες της περιοχής και στη συνέχεια να τις θυσιάζουν στους αντιπάλους τους, όπως έκαναν και με τους Κούρδους που πολέμησαν τον Σαντάμ Χουσείν στον πρώτο και το δεύτερο Πόλεμο του Περσικού Κόλπου.

  Σημαίνουν, μήπως, όλα αυτά ότι ο μακροχρόνιος γεωπολιτικός σχεδιασμός οδηγεί τελικά σε εξομάλυνση των σχέσεων των δυο χωρών με εκατέρωθεν υποχωρήσεις; Όχι αναγκαστικά. Η εκρηκτική προσωπικότητα των ηγετών των δυο χωρών (και κυρίως του περιβάλλοντος Τραμπ), θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης. Ποτέ όμως στην ιστορία της διπλωματίας και της στρατηγικής η προσωπικότητα ενός ηγέτη δεν άλλαζε σε βάθος χρόνου τις ισορροπίες και τα συμφέροντα πίσω από αυτές. Οι σχέσεις των δυο χωρών ενδέχεται να επιδεινωθούν στο άμεσο μέλλον χωρίς όμως αυτό να σηματοδοτεί οριστική ρήξη.

  Και οι μικροί της περιοχής, που ύστερα από μια σειρά παραχωρήσεων πανηγυρίζουν πιστεύοντας ότι θα βρίσκονται για πάντα στο στρατόπεδο των ισχυρών, θα πρέπει να μάθουν να βλέπουν τη μεγάλη σκακιέρα – εκεί που τα πιόνια θυσιάζονται για να σωθούν τα μεγαλύτερα κομμάτια.https://sputniknews.gr/apopseis/201906213803984-giati-hpa-kai-tourkia-oristiki-riksh/

 4. @tsimuha

  Ασφαλώς το προσφέρουν αφού είναι πλήρες ελεγχόμενο σύστημα(μέσο του λογισμικού/λειτουργικού), αλλά όχι πρακτικά ισάξιο των αμερικανικών και Ισραηλινών αεροσκαφών, ενώ τα προβλήματα που έχει ακόμα τα εξάγουν μαζί με το αεροσκάφος στους συμμάχους χωρίς περιορισμούς.
  Οι φωστήρες μας ούτως η άλλως θεωρούν ανύπαρκτη την αεράμυνα των απέναντι, συνεπώς τα HTS(η ένα ανάλογο σύστημα) θεωρούνται «περιττά λιλιά», όπως και τα συστήματα αυτοπροστασίας και γενικά τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

  Σε λίγο όμως που θα αποκτήσουμε το νέο ραντάρ θα «λυθούν» όλα αυτά τα προβλήματα, αφού το συγκεκριμένο ραντάρ θα τα κάνει όπως λένε όλα εκτός απο φραπέ(και ίσως μπισκότα Μιράντα).

  Πέρα απο την πλάκα, όταν έκαναν τις πρώτες σκέψεις για όπλα αντί-ραντάρ στην ΠΑ, ίσως να ήταν χρήσιμο να σκεφτόταν για ένα εξειδικευμένο αεροσκάφος για αυτή την αποστολή. Οι Ιταλοί και Γερμανοί δεν ήταν χαζοί που εξέλιξαν ένα Tornado σε έκδοση ECR, για αυτές της αποστολές. Ούτε οι Άγγλοι που φόρτωναν τους πυραύλους ALARM(με ικανότητα loitering όταν δεν ήταν ακόμα στην μόδα) στο ίδιο αεροσκάφος(αφού συμμετείχαν στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα).

  https://weaponsystems.net/weaponsystem/HH08%20-%20ALARM.html

  1. αυτο που ποτε δεν καταλαβα ειναι γιατι δεν κοιταξαμε τους πυλωνες οπλισμου της terma και τα madl που πανε για 2η γενια, towed decoys,ατρακτιδια ηλεκτρονικου πολεμου ενω τωρα βgηκαν τα spear σε ew εκδοση πραγματα που αναβαθμιζουν κατακορυφα την επιβιωσιμοτητα του αφ

   1. Υποθέτω εξαιτίας των έξτρα εξόδων για μελέτη/πιστοποίηση/αγορά/εφαρμογή. Όσον αφορά τα συρόμενα συστήματα Η/Π, δεν είμαι όμως σίγουρος αν είναι ιδανικά για χρήση απο μαχητικά όπως τα F-16 η τα Mirage 2000, για αεροσκάφη δίωξης/βομβαρδισμού, έγκαιρης προειδοποίησης, ναυτικής συνεργασίας η και για τα ΜΕΑ(ειδικά τα σύγχρονα μελλοντικά UCAV για κρούση στο εχθρικό έδαφος, φαίνονται όμως χρήσιμα) αφού εκείνα δεν είναι σχεδιασμένα για σκληρούς ελιγμούς σε αερομαχίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.