Ισπανία: Άρχισε η κατασκευή του πρωτου 8Χ8 τεθωρακισμένου Dragon VCR

©Army Recognition |Πρωτότυπο του Dragon VCR παρουσιάστηκε στην έκθεση αμυντικού υλικού FEINDEF 2021 στην Ισπανία, Νοέμβριος 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021, με την κοπή της πρώτης χαλύβδινης πλάκας θωράκισης, στο εργοστάσιο Trubia της εταιρείας GDELS στην Αστούριας, ξεκίνησε η κατασκευή του 8Χ8 τροχοφόρου οχήματος μάχης (VCR) Dragon για τις ισπανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η πρώτη σειρά οχημάτων του 8Χ8 Dragon VCR, που προορίζεται να εκσυγχρονίσει τις ικανότητες του ισπανικού Στρατού, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα είναι διαθέσιμη το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Το εργοστάσιο Trubia της GDELS-Santa Bárbara Sistemas, τους τελευταίους μήνες, πραγματοποίησε σειρά εις βάθους προσαρμογών και εκσυγχρονισμών με την απόκτηση μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας που θα ενισχύσουν τις εγκαταστάσεις ως ένα ευρωπαϊκό βιομηχανικό σημείο αναφοράς στην κατασκευή τεθωρακισμένων οχημάτων τελευταίας γενιάς. Για την περίοδο 2020-23, η εταιρεία θα επενδύσει σε αυτό το κέντρο περισσότερα από 14 εκατομμύρια ευρώ (€), από τα οποία ένα μεγάλο μέρος θα διοχετευθεί στην παραγωγή του 8X8 Dragon VCR.

Την 23η Ιουνίου 2020, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την παραγωγή 348 8Χ8 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης VCR, με την αξία της προμήθειας να εκτιμάται περίπου στα €2 δισεκατομμύρια. Το όχημα θα κατασκευαστεί από μια κοινοπραξία Ισπανών αμυντικών εργολάβων υπό την διοίκηση των εταιρειών Indra Sistemas, General Dynamics European Land Systems-Santa Barbara Sistemas (GDELS-SBS), Sapa Placencia και Escribano Mechanical & Engineering, με το 70% των εργασιών να εκτελούνται από ισπανικές εταιρείες σε τοποθεσίες όπως Αστούριας, Μαδρίτη και Σεβίλλη.

Το Dragon VCR βασίζεται πάνω στο Piranha V που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την ελβετική εταιρεία MOWAG, που τώρα είναι παράρτημα της GDELS. Το όχημα θα κατασκευαστεί σε 13 εκδόσεις και η ισπανική κυβέρνηση μπορεί να αποκτήσει συνολικά 1000 οχήματα. Το Piranha V τροποποιήθηκε χρησιμοποιώντας εθνικές τεχνολογίες και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ισπανικού υπουργείου άμυνας.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες του Piranha V, το Dragon VCR διαθέτει ένα επόμενης γενιάς, πλήρους κάλυψης, δομοστοιχειωτό σύστημα επιβίωσης που ενσωματώθηκε στην σχεδίαση του οχήματος ήδη από το στάδιο της βασικής σχεδίασης. Αυτό το σύστημα παρέχει απαράμιλλη ολόπλευρη προστασία, συγκεκριμένα στην περιοχή των θόλων των τροχών που παραδοσιακά στα τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης είναι αρκετά ευάλωτη στα IED.

Το γενικό σχέδιο του Dragon VCR είναι παρόμοιο με τα μέλη της οικογενείας MOWAG Piranha με την θέση του οδηγού αριστερά μπροστά, δίπλα στη θέση του οδηγού είναι το συγκρότημα ισχύος, ο πύργος είναι στο κέντρο και το διαμέρισμα προσωπικού στο πίσω μέρος. Η θωράκιση του οχήματος ενσωματώνει κεκλιμένες πλάκες για επαύξηση της προστασίας από τις εκρήξεις, προσθαφαιρούμενη θωράκιση διακένου και επιστρώσεις επιφανείας για ελαχιστοποίηση του ίχνους εντοπισμού του οχήματος από τα θερμικά σκοπευτικά και τα ραντάρ.

Έχοντας ως βάση την προστασία του Piranha V, η θωράκιση του Dragon VCR παρέχει προστασία κατά 360 μοίρες από πύραυλο-ωθούμενες ρουκέτες (RPG), διατρητικά βλήματα 14,5 χλστ και από διατρητικά βλήματα 30 χλστ στο μετωπικό τόξο κατά 30 μοίρες. Το σκάφος παρέχει προστασία από αντιαρματικές νάρκες βάρους 8 κιλών.


Πηγή: armyrecognition.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.