Ισπανία: Η COHEMO θα αναπτύξει το αναγνωριστικό αυτόνομο όχημα των διμοιριών σε εμπόλεμες ζώνες

US ARMY | Η εικόνα ουδεμία σχέση έχει με το ισπανικό πρότζετ. Προέρχεται από ενα μελλοντικό έργου του Στρατού των ΗΠΑ και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εικονογράφηση του κειμένου.

Το πρόγραμμα συνεργασίας στις επιστημονικές έρευνες και την εξέλιξη στις στρατηγικές τεχνολογίες «COINCIDENTE» του ισπανικού υπουργείου άμυνας (Υπ. Αμ.) έχει ως στόχο την αξιοποίηση των τεχνολογιών που εξελίχθηκαν για τον αστικό τομέα και την ενσωμάτωση των καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων που ενδιαφέρουν το ισπανικό Υπ. Αμ.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε διάφορα πρότζεκτ, όπως: Αποθήκευση ενέργειας για πρόωση υψηλής έντασης, απολύμανση ΧΒΡΠ, εντοπισμός αυτοσχέδιων εκρηκτικών συσκευών (IED) και ρομπότ υποστήριξης μάχης.

Τα πρότζεκτ που εξελίσσονται στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος πρέπει να προωθούν την εξέλιξη του στρατιωτικού εξοπλισμού επίδειξης τεχνολογίας (demonstrator) και πρέπει να παρουσιάζουν μια σημαντική τεχνολογική καινοτομία που να καλύπτει μια πραγματική ή δυνητική απαίτηση του ισπανικού Υπ. Αμ.

Από την έναρξη του το 1985, το πρόγραμμα COINCIDENTE είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την βελτίωση της εθνικής ισπανικής επιστημονικής, τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης στα τεχνολογικά πεδία τα οποία παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την άμυνα της Ισπανίας. Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό για συμμετέχουσες εταιρείες, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, δημόσια ερευνητικά ιδρύματα κ.α.

Η ισπανική Γενική Διεύθυνση Οπλισμών και Υλικού (DGAM) δημοσιεύει τακτικά στην Επίσημη Εφημερίδα της Ισπανίας προσκλήσεις υποβολής προσφορών για τα προτζεκτ έρευνας και εξέλιξης (R&D) που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα COINCIDENTE. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής και τις διαπραγματεύσεις με τους με τους επιλεγμένους υποψήφιους, υπογράφονται οι σχετικές συμβάσεις για την εκτέλεση των συμφωνηθέντων εργασιών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος COINCIDENTE, η ισπανική εταιρεία COHEMO επιλέχθηκε από την DGAM να συμμετέχει στο πρόγραμμα για την εξέλιξη ενός αυτόνομου οχήματος.

Η εταιρεία COHEMO που έχει έδρα την Μαδρίτη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κάρλος ΙΙΙ της Μαδρίτης, επιλέχθηκε για να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ένα αυτόνομο όχημα αναγνώρισης και εξερεύνησης. Ένα όχημα που θα επιτρέπει στις προωθημένες Διμοιρίες, μέσα στις εμπόλεμες ζώνες, να εντοπίζουν, με μέσα του οχήματος που θα είναι εξοπλισμένο με θερμικές κάμερες νυχτερινής παρατήρησης αλλά και κάμερες ημέρας, τις κινήσεις των εχθρικών δυνάμεων χωρίς να χρειάζεται να διακυβευτεί το σημαντικότερο στοιχείο του Στρατού «το ανθρώπινο δυναμικό».

Πρόκειται για ένα αναγνωριστικό όχημα μικρού μεγέθους με εξελεγμένες τεχνολογίες με δυνατότητα να κινείται με τηλεχειρισμό με χειριστήρια και οθόνες ή αυτόνομα χάρις στην χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.