Ισραήλ: Νέο βλήμα όλμου 120 χλστ με laser και GPS καθοδήγηση «Iron Sting»

Το νέο καθοδηγούμενο βλήμα όλμου εκτοξεύθηκε από το σύστημα όλμου CARDOM επι ερπυστριοφόρου οχήματος M113

Σύμφωνα με πληροφορίες που αποδεσμεύθηκαν από το ισραηλινό υπουργείο άμυνας την Κυριακή 14 Μαρτίου 2021, η Διεύθυνση Αμυντικών Ερευνών και Εξέλιξης του υπουργείου, οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) και η εταιρεία Elbit Systems παρουσίασαν το νέο βλήμα όλμου με laser και GPS καθοδήγηση με την ονομασία «Iron Sting».

Πρόσφατα, ολοκληρώθηκαν οι τελικές δοκιμές του νέου βλήματος όλμου 120 χλστ σε πεδίο δοκιμών στο νότιο Ισραήλ. Η ολοκλήρωση των δοκιμών επέτρεψε την έναρξη της μαζικής παραγωγής πριν την παράδοση του συστήματος στις IDF.

Βίντεο απο τις δοκιμές του πυρομαχικού:

Η δοκιμές πραγματοποιήθηκαν με την χρήση δυο δικτυωμένων συστημάτων όλμου CARDOM που εξελίχθηκαν από την Elbit Systems. Ένα σύστημα CARDOM, ενσωματωμένο πάνω σε ένα ΤΟΜΠ Μ13 και ένα σύστημα CARDOM spear, ενσωματωμένο πάνω σε 4Χ4 όχημα Χαμερ. To Iron Sting σχεδιάστηκε για την ακριβή προσβολή στόχων, τόσο σε ανοιχτές όσο και σε κατοικημένες περιοχές, ενώ ελαχιστοποιεί την πιθανότητα παράπλευρων απωλειών και αποτρέπει τον τραυματισμό άμαχων. Η επιχειρησιακή χρήση του θα φέρει την επανάσταση στις επίγειες επιχειρήσεις και παρέχει στα Τάγματα οργανικά, ακριβή και αποτελεσματικά πυρά.

@MatthewsECLIPS/twitter | Κοντινή φωτογραφία του όλμου χαμηλής ανάκρουσης ELBIT CARDOM επι οχήματος HMT Extenda στην εκθεση Land Forces 2018. Το συστημα προσφέρεται με σωλήνα 81 χλστ και 120 χλστ. Ο όλμος στην φωτογραφία είναι 81 χλστ.

Το CARDOM είναι ένα αυτόνομο, ηλεκτρονικό σύστημα όλμου 120 χλστ χαμηλής ανάκρουσης κατάλληλο για ερπυστριοφόρους και τροχοφόρους τεθωρακισμένους φορείς. Το CARDOM προσφέρει ακριβή, αποτελεσματική και άμεση υποστήριξη δια πυρών στις μονάδες ταχείας ανάπτυξης και Ειδικές Δυνάμεις, όπως επίσης και τις Μονάδες Πεζικού και Πυροβολικού.
Μετά από δέκα χρόνια εξέλιξης και ανάπτυξης, ο Στρατός του Ισραήλ θα παραλάβει εξελιγμένες ικανότητες που δημιουργήθηκαν για το σύγχρονο πεδίο μάχης. Το βλήμα όλμου με laser και GPS καθοδήγηση θα προσφέρει στους Στρατιώτες την ικανότητα πυρών ακριβείας που μέχρι τώρα είχε χρησιμοποιηθεί μόνο στους πυραύλους και τα αεροπορικά πυρομαχικά. Είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο πρόγραμμα και ένα πρωτοποριακό σύστημα σε διεθνές επίπεδο.

Η ένταξη του πυρομαχικού με laser και GPS καθοδήγηση μεταμορφώνει το σύστημα όλμου από ένα στατικό σύστημα πυρός σε ένα σύστημα πυρών ακρίβειας, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο μια σημαντική αλλαγή στα πυρά υποστήριξης σε τακτικό επίπεδο.

Η τεχνολογία που τίθεται στη διάθεση των IDF από τις ισραηλινές βιομηχανίες αλλάζει το πεδίο μάχης και παρέχει στις ισραηλινές δυνάμεις με μέσα μεγαλύτερης ακρίβειας και αποτελεσματικότητας. Η ένταξη του «Iron Sting» στις IDF, αντικατοπτρίζει το όραμα που παρουσιάστηκε στο πολυετές στρατιωτικό πρόγραμμα «Tnufa». Επίσης, καλύπτει τις ανάγκες των IDF, υιοθετώντας επιχειρησιακές ικανότητες με στόχο την αντιμετώπιση καλυμμένων εχθρικών δυνάμεων ανάμεσα σε πολιτικά, αστικά περιβάλλοντα, τηρώντας συγχρόνως τους ηθικούς και νομικούς κανόνες που καθορίστηκαν από το κράτος του Ισραήλ, δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός άμυνας Μπένι Γκάντζ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.