Φιλιππίνες: Το Ισραήλ προσφέρει το όχημα πυρών υποστήριξης Sabrah

©Elbit Systems | Σχέδιο του Sabrah 105 χλστ επι πλατφόρμας ASCOD 2

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο λογαριασμό MaxDefence Philippines στο Facebook, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020, η ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems προσέφερε το νέο τεθωρακισμένο όχημα πυρών υποστήριξης (“ελαφρύ άρμα μάχης”) Sabrah στο πρόγραμμα Ελαφρού Άρματος του Στρατού των Φιλιππίνων, το οποίο θα ανταγωνιστεί τα “ελαφρά άρματα” Hanwha Systems K21-105, Otokar Arma 105 και Pindad Harimau.

Το τεθωρακισμένο όχημα πυρών υποστήριξης Elbit Systems Sabrah είναι διαθέσιμο σε δύο διαμορφώσεις που περιλαμβανουν την ερπυστριοφόρα έκδοση επι του ASCOD 2 της General Dynamics European Land Systems (GDELS) και μια τροχοφόρα έκδοση επι του τεθωρακισμένου 8X8 οχήματος Pandur II που επίσης παράγεται από την GDELS.

Η έκδοση “ελαφρού άρματος” Sabrah της Elbit Systems, με δυνατότητα διαμόρφωσης, προσθέτει εξαιρετικά μεγάλη ισχύ πυρός στα τεθωρακισμένα oχήματα μάχης. Η Elbit Systems ανακοίνωσε: “Εχοντας ως βάση την επιτυχία των πλήρως combat-proven τεθωρακισμένων οχημάτων και πύργων μας, που χρησιμοποιούνται από αρκετές Ένοπλες Δυνάμεις σε όλον τον κόσμο, η σειρά λύσεων Sabrah είναι η τελευταία γενιά συστημάτων μάχης που αναπτύχθηκε απο την Elbit Systems. Η δομοστοιχειωτή σχεδίαση επιτρέπει την χρησιμοποίηση του ίδιου πύργου 105 χλστ στις ερπυστριοφόρες ή 8Χ8 τροχοφόρες πλατφόρμες για την παροχή αξιόπιστης και υψηλής αποδοχής ισχύος πυρός στο πεδίο των μαχών.

Η σχεδίαση του πύργου του Sabrah επωφελείται απο τις απαιτήσεις των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης “Merkava”, της Elbit Systems και της διεύθυνσης “MANTAK” των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF). Οι πύργοι, τα συστήματα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ), τα ηλεκτροοπτικά και τα πυροβόλα άρματος 105 χλστ χρησιμοποιούνται από την IDF όπως επίσης και από αρκετές άλλες Ένοπλες Δυνάμεις σε όλον τον κόσμο. Και οι δύο εκδόσεις του “ελαφρού άρματος” Sabrah είναι εξοπλισμένες με ένα διμελή πύργο οπλισμένο με ένα πυροβόλο 105 χλστ της Elbit Systems Land και ένα συζυγές πολυβόλο των 7,62 χλστ. Κάθε πλευρά του πύργου είναι εξοπλισμένη με μια δέσμη τεσσάρων εκτοξευτών καπνογόνων. Η περιστροφή του πύργου είναι πλήρως ηλεκτρική με σταθεροποίηση καθ’ ύψος και κατά διεύθυνση.

Στον βασικό εξοπλισμό του πύργου περιλαμβάνεται αυτόματο σύστημα γέμισης με 12 βλήματα έτοιμα προς χρήση και ένα πανοραμικό περισκόπιο με εξελιγμένους ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες [Ημέρα, Νύχτα και λέιζερ αποστασιόμετρο (LRF)] για αποτελεσματικές βολές κατά την ημέρα, την νύχτα και σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Το πανοραμικό περισκόπιο χρησιμοποιείται για την παρατήρηση και την σκόπευση των στόχων.

Το σύστημα πυροβόλου 105 χλστ είναι εξοπλισμένο με σύστημα αυτόματης γέμισης με 12 έτοιμα προς χρήση βλήματα. Το όχημα μεταφέρει συνολικά 36 βλήματα με 24 εξ αυτών να ειναι αποθηκευμένα στο σκάφος. Το πυροβόλο μπορεί να βάλλει ευρύ φάσμα βλημάτων NATO συμπεριλαμβανομένων HEP-T (Υψηλής εκρηκτικότητας), HESH (Συνθλιβόμενης κεφαλής υψηλής εκρηκτικότητας), APFSDS (Διατρητικό σταθεροποιημένο με πτερύγια αποσπώμενου κελύφους) όπως επίσης και τo εξελιγμένο βλήμα πολλαπλών χρήσεων M110 HE-MP-T.

Το πυροβόλο 105 χλστ διαθέτει δραστικό βεληνεκές 3600 μέτρων και ρυθμό βολής 6 βλημάτων ανα λεπτό.

©Elbit Systems | Το Sabrah 105 χλστ επι πλατφόρμας Pandur 2

Το τεθωρακισμένο όχημα Pandur II προσφέρει μια μοναδική λύση τροχοφόρας ανάρτησης που χαρακτηρίζεται από ανθεκτικά στοιχεία στο σκάφος, βέλτιστη άνετη οδήγηση και ελάχιστες εργασίες συντήρησης. Η επαφή των τροχών με το έδαφος είναι παρόμοια με την κίνηση μιας κάμπιας. Όλα τα τμήματα του συστήματος κίνησης είναι καλυμμένα και προστατευμένα από την θωράκιση του σκάφους. Η εν λόγω μοναδική λύση προσφέρει καλύτερη προστασία και μεγαλύτερη εδαφική ανοχή.

Το Pandur είναι εξοπλισμένο με σύστημα Αυτόματης Διαχειριστής Συστήματος Κίνησης (ADM). Με τους αισθητήρες που ελέγχουν αυτόματα το σύστημα κίνησης, η μονάδα ρυθμίζει την ισχύ σε κάθε άξονα και τροχό ανάλογα με τις συνθήκες δρόμου/εδάφους, έτσι ώστε ο οδηγός να μπορεί να συγκεντρωθεί πλήρως στην τακτική του αποστολή. Η λύση αυτή προσφέρει ελάχιστες απαιτήσεις για την εκπαίδευση του οδηγού.

Η ερπυστριοφόρα έκδοση που είναι μια συνεχής εξέλιξη της πασίγνωστης και επιτυχημένης σχεδίασης ASCOD, διαθέτει εξελιγμένα συστήματα ερπυστριοφόρας ανάρτησης και τεχνολογία προστασίας. Λόγω της εξελισσόμενης ανάπτυξης και ενσωμάτωσης τεχνολογιών, το ASCOD προσφέρει υψηλή προστασία και κινητικότητα, μεγάλους εσωτερικούς χώρους σε πολύ μικρές διαστάσεις και μεγάλο ωφέλιμο φορτίο με μικρό μεικτό βάρος οχήματος.

Το ASCOD είναι ένα σκάφος εφτά εδαφικών τροχών, σε κάθε πλευρά, που ενσωματώνει τα κύρια κοινά υποσυστήματα του συγκροτήματος ισχύος, του κιβωτίου ταχυτήτων και του συστήματος καυσίμου με την κατασκευή του αυτοφερόμενου συγκολλημένου χαλύβδινου σκάφους. Το σκάφος προσφέρει στο ASCOD τα χαρακτηριστικά κινητικότητας/προστασίας από νάρκες και ενεργεί ως η διεπαφή για όλα τα κεντρικά υποσυστήματα.

Το συγκρότημα ισχύος είναι τοποθετημένο μπροστά μέσα σε ένα διαμέρισμα που είναι απομονωμένο από το διαμέρισμα του πληρώματος.

 

Πηγή: ArmyRecognition.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Μήπως το “ελαφρύ άρμα μάχης” θα ήταν μία πολύ καλή λύση για αντικατάσταση των ξεπερασμενων Μ48 και Μ60 στα νησιά? Έχει μεγαλύτερες δυνατότητες, μικρότερες διαστάσεις και είναι πιο κατάλληλο για το περιβάλλον των νησιών μας. Εξάλλου αφού οι Ισραηλινοί πήραν την ΕΛΒΟ μπορεί να γίνει η συμπαραγωγή του στην Ελλάδα.
    Το θεωρώ καλύτερη λύση από την συμπαραγωγή ενός αμφιλεγόμενου “εθνικού” οχήματος.

  2. Η ειρωνεία είναι πως τόσο το ASCOD όσο και το Pandur μπορούσαν να κατασκευαστούν στην χώρα μας(το πρώτο με την ονομασία “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ”) και να εξοπλιστούν αναλόγως σε ποικιλία εκδόσεων και διαμορφώσεων.

    Το μεν ερπυστριοφόρο σύστημα με πυροβόλο των 105 χλστ θα ήταν ιδανικό για τα κύρια νησιά σε ρόλους συμπλήρωσης των MBT και στις ενδιάμεσες νήσους σαν κύριο όχημα μάχης.

    Το δε τροχοφόρο θα ήταν ιδανικό για τις ΕΑΝ/ΙΛΑΝ και για Μ/Π μονάδες στο εσωτερικό της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.