Το υπουργείο εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) εξέδωσε απόφαση με την έγκριση της πιθανής Στρατιωτικής Πώλησης Εξωτερικού (FMS) προς το Ισραήλ για τα συγκροτήματα ισχύος (APC-MT883) χωρίς μετάδοση (NPPLT) των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) και σχετικού εξοπλισμού με εκτιμώμενο κόστος $238 εκατομμυρίων. Η υπηρεσία ασφάλειας και αμυντικής συνεργασίας (DSCA) παρέδωσε τo απαιτούμενο έγγραφο κοινοποίησης της ενδεχόμενης πώλησης στο Κογκρέσο την Τρίτη12 Φεβρουαρίου 2019.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της DSCA, η κυβέρνηση του Ισραήλ αιτήθηκε την αγορά διακοσίων σαράντα (240) συγκροτημάτων ισχύος άνευ μετάδοσης (NPPLT) για τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (APC-MT883) στην ελαφριά διαμόρφωση, και εκατόν εβδομήντα εννιά (179) συστήματα ελέγχου και διάγνωσης (CDS). Επίσης περιλαμβάνεται πακέτο Ολοκληρωμένης Υλικοτεχνικής Υποστήριξης που περιλαμβάνει: Ειδικά εργαλεία για συντήρηση τρίτου κλιμακίου, πάγκο δοκιμής ακροφυσίων ψεκασμού πετρελαίου. Συντήρηση και συσκευασία, εμπορευματοκιβώτια, διαχείριση διαμόρφωσης, τεχνικά εγχειρίδια, καταλόγους ανταλλακτικών, λοιπά έγγραφα και βιβλιογραφία και αλλα σχετικά στοιχεία διοικητικής μεριμνάς και υποστήριξης προγράμματος. Η εκτιμώμενη αξία του προγράμματος υπολογίζεται στα $238 εκατομμύρια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) δεσμεύονται για την ασφάλεια του Ισραήλ, και ειναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ να βοηθήσουν το Ισραήλ να αναπτύξει και διατηρήσει μια ισχυρή και έτοιμη ικανότητα προστασίας. Η προτεινόμενη πώληση ειναι σύμφωνη με τους σκοπούς αυτούς.

Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα του Ισραήλ να καλύψει τις σημερινές και μελλοντικές απειλές στην προστασία τω συνόρων της. Αυτα τα αναβαθμισμένα συγκροτήματα ισχύος θα χρησιμοποιηθούν για τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (APC-MT883) που εισήλθαν στην υπηρεσία το 2008. Το Ισραήλ δεν θα αντιμετωπίσει δυσκολία στην απορρόφηση αυτού του εξοπλισμού μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις του.

Ο προτεινόμενος εξοπλισμός και υποστήριξη δεν θα μεταβάλλουν τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.

Ο κύριος ανάδοχος θα ειναι η MTU America στο Νοβι, στο Μίσιγκαν. Η MTU America ειναι η θυγατρική Βορείου Αμερικής της Rolls Royce Power Systems. Δεν υπάρχουν γνώστες προτάσεις αντισταθμιστικών που να σχετίζονται με την εν λόγω δυνητική πώληση.

7 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Η μηχανή είναι πάντως γερμανική(MTU), που παράγεται στις ΗΠΑ και προβλεπόταν για το πρόγραμμα αμφίβιου εκστρατευτικού οχήματος μεταφοράς προσωπικού EFV που ακυρώθηκε.

  EFV

  Amphibious infantry fighting vehicle

  http://www.military-today.com/apc/efv.htm

  «The engine is a custom MTU Friedrichshafen diesel (MT883) with two modes of operation; a high power mode for planing over the sea, and a low power mode for land travel. It has a crew of three and can transport 17 marines and their equipment. The EFV would have been the first heavy tactical vehicle with a space frame structure.»

  https://www.dsca.mil/major-arms-sales/israel-namer-armored-personnel-carrier-apc-mt883-power-packs-less-transmissions

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Δέν νομίζω ότι πρόκειται για την διαμόρφωση του ΜΤ-883 που είχε αναπτυχθεί για το EFV.
   Εκείνη η διαμόρφωση ήταν κατάλληλη μόνο για αμφίβια οχήματα,επειδή είχε την δυνατότητα να λειτουργεί με ανοιχτό κύκλωμα ψύξεως,δηλαδή τραβούσε νερό από το περιβάλλον,θάλασσα,λίμνη ή ποτάμι,και να το χρησιμοποιεί για ψύξη αυτούσιο,χωρίς να το κρυώνει με ανεμιστήρες,και να το αποβάλει πάλι πίσω στο περιβάλλον.
   Με αυτό το σύστημα ψύξεως,ο κινητήρα μπορούσε να αποδίδει 2.700 ίππους κατά την πλεύση,αλλά στην ξηρά περιοριζόταν στους 850.
   H έκδοση για το Nammer είναι λογικά η ίδια του Merkava Mk-IV,με 1500 ή 1630 ίππους.
   Και ο λόγος που δέν περιλαμβάνονται μεταδόσεις,είναι μάλλον ότι τα Merkava/Nammer χρησιμοποιούν ιδιόρρυθμη πλανητική ακραία μετάδοση της Ashot Ashkelon

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Σίγουρα θα είναι προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του ‘Ναμέρ’, προέρχεται όμως απο την σειρά ΜΤ-883 εφόσον και για το συγκεκριμένο αμερικανικό πρόγραμμα επρόκειτο (η γινόταν λόγος) για «custom Engine», προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του αμφίβιου οχήματος(που ακυρώθηκε).

    Απορώ πάντως γιατί απέφυγαν έναν (συνηθισμένο) συνδιασμό με ένα Ρένκ, και πιο πλεονέκτημα προσφέρει η επιλογή της Ισραηλινής ιδιόρρυθμης πλανητικής μετάδοσης στην θέση της γερμανικής(αν δεν πρόκειται αποκλειστικά για οικονομικά συμφέροντα του Ισραήλ).

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Ο λόγος που αναπτύχθηκε αυτή η μετάδοση για το Μερκαβά,ήταν το σφηνοειδές σχήμα του σκάφους στο πρόσθιο τμήμα.
    Αλλά εδώ μιλάμε για ακραία μετάδοση,όχι για κιβώτιο.

   • Gunslinger32

    Ευχαριστώ ΑΧΕΡΩΝ, δεν το γνώριζα αυτό.
    Αυτό το powerpack που εγκαταστάθηκε στα Leclerc ´Tropicalisè´ για τα ΗΑΕ, ίσως να ήρθε αργά για να ληφθεί υπόψην για τα ισραηλινά άρματα.
    Αν θυμάμαι σωστά τις αναφορές του R.H. στην παρουσίαση του στο Munster(γράφω απο μνήμη), στον συγκεκριμένο πακέτο πέτυχαν σμίκρυνση περίπου ενός μέτρου, ώστε να έχει μάκρος λίγο περισσότερο απο 2 μέτρα. Πιο μοντέλο ήταν δεν θυμάμαι, αλλά ίσως να είναι σε αυτά που παρουσιάζει η εταιρία στο παρακάτω σύνδεσμο.

    https://mtu-online-shop.com/print/3061601_MTU_Defense_Brochure.pdf

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Πιστολέρο,ο ΜΤ-883 Κa-524 ήταν ο κινητήρας για τα αμφίβια,στα άρματα μάχης τοποθετούνται οι Ka-500/Ka-501 (1.500/1630 HP)
    Αυτή η σειρά κινητήρων πράγματι δέν ήταν έτοιμη το 1979,όταν παρουσιάστηκε το Μερκαβά,αλλά και σήμερα που χρησιμοποιείται από αυτό,πάλι έχει ανάγκη από μια ιδιαίτερη ακραία μετάδοση (final drive),που κατασκευάζεται από την Ashot.
    Είναι το σφηνοειδές σχήμα σκάφους που λέγαμε.
    Σε άρματα με τον κινητήρα πίσω,δέν υπάρχει πρόβλημα και δέν χρειάζονται ιδιαίτερες πλανητικές μεταδόσεις.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: