Ισραήλ: Δοκιμές ενσωμάτωσης του APS Iron Fist στο ΤΟΜΠ Eitan

APS Iron Fist τοποθετημένο πάνω στο πύργο του ΤΟΜΠ Eitan εκτοξεύει ένα εκρηκτικό γέμισμα κατά τη διάρκεια των δοκιμών (Ισραηλινό υπουργείο άμυνας)

Το Ισραήλ συνεχίζει τις δοκιμές ενσωμάτωσης του συστήματος ενεργητικής προστασίας (APS) Iron Fist στο τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Eitan και στο θωρακισμένο προωθητή γαιών D9 Panda. Η τελική σειρά δοκιμών ολοκλήρωσε τη διαδικασία ενσωμάτωσης, επιδεικνύοντας επιτυχείς δοκιμές αναχαίτησης σε διάφορα απαιτητικά σενάρια. Ένα βίντεο που τεκμηριώνει τις δοκιμές δείχνει μια νέα έκδοση του ΤΟΜΠ, που χρησιμοποιεί ραντάρ με μικρότερους πίνακες και προστατευόμενους εκτοξευτές.

Οι δοκιμές διεξήχθησαν από τη Διεύθυνση Αρμάτων και ΤΟΜΠ του ισραηλινού υπουργείου άμυνας, τον σχεδιαστή και κατασκευαστή του Iron Fist, Land Division Elbit Systems, και τη Διοίκηση Επίγειων Δυνάμεων των IDF. Η έκδοση του Iron Fist που χρησιμοποιείται στα Eitan και D9 είναι μια ελαφρύτερη έκδοση του συστήματος, ειδικά βελτιωμένη για ελαφρύτερα τεθωρακισμένα οχήματα.

Σύγκριση μεταξύ της παλιότερης και της υφιστάμενης διαμόρφωσης του Iron Fist στον πύργο του Eitan. (Ο νέος πύργος, στα δεξιά, δεν διαθέτει το πυροβόλο 30 χιλιοστών)

Το σύστημα APS που αναπτύχθηκε από την Elbit Systems είναι ένα προηγμένο σύστημα ενεργητικής προστασίας που παρέχει κάλυψη 360 μοιρών έναντι απειλών πολλαπλών πεδίων δράσης σε ανοιχτά και αστικά περιβάλλοντα. Εκτός από τις αμυντικές του δυνατότητες, το σύστημα παρέχει στις ομάδες ΤΟΜΠ επίγνωση κατάστασης καθώς υποδεικνύει τον εντοπισμό και τις θέσεις των πηγών πυρός που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το τεθωρακισμένο όχημα ή την επιχειρησιακή ομάδα. Αυτή η συμβολή είναι κρίσιμη για την ταχεία εμπλοκή αισθητήρα-προς-σκοπευτή (sensor-to-shooter), σε σύγχρονες πολυχωρικές επιχειρήσεις. Το Iron Fist χρησιμοποιεί έναν ηλεκτροοπτικό αισθητήρα έγκαιρης προειδοποίησης και ραντάρ για την αναζήτηση στόχων, την παρακολούθηση και την μέτρηση της απόστασης που εκτελείται από την κεντρική μονάδα επεξεργασίας. Το σύστημα χρησιμοποιεί δύο περιστρεφόμενους εκτοξευτές, εκτοξεύοντας εκρηκτικά γεμίσματα κατά απειλών που θεωρούνται άμεση και επερχόμενη απειλή για το τεθωρακισμένο όχημα. Στις πρόσφατες δοκιμές αυτά τα εκρηκτικά γεμίσματα αναχαίτησης επέδειξαν την εξουδετέρωση διαφόρων απειλών σε ασφαλή απόσταση από το ΤΟΜΠ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Αρμάτων και ΤΟΜΠ του ισραηλινού υπουργείου άμυνας, Ταξίαρχο Όρεν Γκίμπερ, «Η Διεύθυνση Αρμάτων και ΤΟΜΠ ολοκληρώνει επι του παρόντος την προετοιμασία της για την παράδοση του εξελιγμένου τροχοφόρου 8Χ8 ΤΟΜΠ Eitan, που αναπτύχθηκε με εσωτερική χρηματοδότηση της εταιρείας, στις IDF. Το Iron Fist αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα αυτού του έργου. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης και εγκατάστασης στο ΤΟΜΠ Eitan και τον προωθητή γαιών D9 Panda ενώ υποβάλλεται σε αυστηρές δοκιμές για να διασφαλιστεί η καταλληλότητα του για το πεδίο της μάχης. Το Iron Fist θα βελτιώσει σημαντικά την προστασία του ΤΟΜΠ Eitan και θα ενισχύσει την ευελιξία του οχήματος στην μάχη, προστατεύοντας, παράλληλα, τους Στρατιώτες».

Βίντεο: Το Ισραήλ δοκιμάζει το Iron Fist πάνω στο ΤΟΜΠ Eitan

APS – Μια ικανότητα προστασίας που βελτιώνεται

Τα APS θεωρούνται σήμερα μια σημαντική ικανότητα για τα νέα και εκσυγχρονισμένα οχήματα μάχης. Το πιο βελτιωμένο σύστημα APS είναι το Trophy της Rafael, που εξοπλίζει το ισραηλινό άρμα μάχης Merkava και το ΤΟΜΠ Namer του ισραηλινού Στρατού, το M1A2 SEPV2 του αμερικανικού Στρατού, το γερμανικό Leopard 2 και το βρετανικό Challenger Mk3. Το σύστημα προτείνεται από την γερμανική εταιρεία κατασκευής αρμάτων μάχης KMW, το γερμανικό τμήμα της γαλλογερμανικής εταιρείας παραγωγής οχημάτων μάχης KNDS, ως βασική προστασία για το Leopard 2. Το Trophy έχει επίσης συμπεριληφθεί στο όχημα επίδειξης τεχνολογίας για το μελλοντικό άρμα μάχης που προτείνει η εταιρεία και παρουσιάστηκε στην πρόσφατη αμυντική έκθεση Eurosatory 2022. Ο ουγγρικός Στρατός επέλεξε το APS StrikeShield της Rheinmetall για την προστασία των νέων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης KF41 Lynx. Άλλα συστήματα αναπτύσσονται επι του παρόντος στην Τουρκία και την Νότια Κορέα.

Το Iron Fist έχει επιλεγεί από αρκετούς διεθνείς χρήστες, συμπεριλαμβανομένου του ολλανδικού Στρατού για το CV9035 και του αυστραλιανού Στρατού για τον διάδοχο του ΤΟΜΠ M113 που θα επιλεγεί σύντομα στο πλαίσιο του προγράμματος Land 400 Phase 3. Το σύστημα έχει επίσης ενσωματωθεί στον πύργο επόμενης γενιάς που φέρει το πυροβόλο 50 χιλιοστών που εξετάζει ο αμερικανικός Στρατός για το μελλοντικό προαιρετικά επανδρωμένο όχημα μάχης (OMFV).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.