Ισραήλ: Δοκιμές του νέου τροχοφόρου Α/Κ πυροβόλου 155 χλστ Roem/Sigma

Το Α/Κ πυροβόλο Roem/Sigma των 155 χλστ βασίζεται πάνω σε ένα ειδικά τροποποιημένο, αμερικανικής κατασκευής, αμάξωμα στρατιωτικού φορτηγού Oshkosh 10X10 με θωρακισμένη καμπίνα στο μπροστινό μέρος που μπορεί να παρέχει προστασία από νάρκες και φυσίγγια ατομικών όπλων. (Φωτ: Israel Defensa)

Ο ιστότοπος Israel Defensa έγραψε στο Twitter την 12η Νοεμβρίου ότι αποδεσμεύθηκαν εικόνες που δείχνουν τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ένα από τα πρωτότυπα του ισραηλινού 10Χ10 τροχοφόρου αυτοκινούμενου πυροβόλου Roem (Sigma) των 155 χλστ της Elbit Systems. Το σύστημα προορίζεται να αντικαταστήσει τα εκατοντάδες Α/Κ πυροβόλα M109 του ισραηλινού Πυροβολικού κατά τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία κάθε Roem θα έχει την ικανότητα πυρός τεσσάρων M109.

Στις 9 Νοεμβρίου 2022, ο ιστότοπος Army Recognition ανέφερε ότι κυκλοφόρησε η πρώτη φωτογραφία του ισραηλινής κατασκευής Α/Κ τροχοφόρου 10Χ10 πυροβόλου Sigma 155 χλστ στο Twitter από τον λογαριασμό Caesar (@Ninja998998). Το Sigma είναι μια νέα γενιά τροχοφόρων αυτοκινούμενων πυροβόλων 155 χλστ 10Χ10 που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems.

Τον Αύγουστο του 2021, το Army Recognition ανέφερε ότι η Elbit Systems είχε αναπτύξει ένα νέο αυτοκινούμενο πυροβόλο 155 χλστ για να καλύψει μια ανάγκη του ισραηλινού Στρατού. Στις μέρες μας, τα τροχοφόρα πυροβόλα γίνονται πολύ δημοφιλή για όλους τους Στρατούς του κόσμου προσφέροντας το πλεονέκτημα ότι είναι ελαφρύτερα και έχουν πιο εύκολη ανάπτυξη από τις μονάδες ταχείες αντίδρασης με τη χρήση στρατιωτικών μεταφορικών αεροσκαφών. Προσφέρουν επίσης υψηλό επίπεδο κινητικότητας και απλοποιημένη διοικητική μέριμνα.

Το Α/Κ πυροβόλο Roem/Sigma των 155 χιλιοστών βασίζεται πάνω σε ένα τροποποιημένο αμερικανικής κατασκευής αμάξωμα στρατιωτικού φορτηγού Oshkosh 10X10 με θωρακισμένη καμπίνα στο μπροστινό μερος που μπορεί να παρέχει προστασία στο πλήρωμα από θραύσματα πυροβολικού, φυσίγγια ατομικών όπλων και ναρκών εδάφους.

Το οπίσθιο τμήμα του Sigma είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα πυροβολικού που είναι τοποθετημένο επί πύργου και αποτελείται από μια κάννη 155/52 διαμετρημάτων με ένα πλήρως αυτόματο σύστημα φόρτωσης.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Janes, το Sigma είναι εξοπλισμένο με ένα τηλεχειριζόμενο σύστημα αυτόματης γέμισης που ρυθμίζει τον πυροκροτητή και φορτώνει το βλήμα – το Uni-Modular Artillery Charge System (UMACS).

Το όχημα διαθέτει πλήρωμα τριών ατόμων. Ανάλογα με την αποστολή, το Sigma είναι σε θέση να επιλέξει και να φορτώσει αυτόματα το καθορισμένο βλήμα, το προωθητικό γέμισμα και τον πυροκροτητή και να ανυψώσει το πυροβόλο για την βέλτιστη προσβολή των στόχων.

Τον Νοέμβριο του 2021, η Elbit Systems ανακοίνωσε σύμβαση αξίας περίπου $106 εκατομμυρίων για την προμήθεια των Sigma σε μια χώρα της Ασίας-Ειρηνικού που δεν έχει αποκαλυφθεί.

Το Α/Κ πυροβόλο Roem/Sigma των 155 χλστ βασίζεται πάνω σε ένα ειδικά τροποποιημένο, αμερικανικής κατασκευής, αμάξωμα στρατιωτικού φορτηγού Oshkosh 10X10 με θωρακισμένη καμπίνα στο μπροστινό μέρος που μπορεί να παρέχει προστασία από νάρκες και φυσίγγια ατομικών όπλων. (Φωτ: Israel Defensa)
Το οπίσθιο μέρος του Sigma είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα πυροβόλου επι πύργου και αποτελείται από μια κάννη 155/52 διαμετρημάτων με πλήρως αυτόματο σύστημα γέμισης. (Φωτ: Israel Defensa)
Το αυτοκινούμενο πυροβόλο Roem/Sigma 155 χλστ. (Φωτ: Israel Defensa)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.