Ισραήλ: Η τεχνητή νοημοσύνη ενισχύει τις δυνατότητες των επίγειων συστημάτων

Μέχρι πρόσφατα η χρήση πολλαπλών αισθητήρων και όπλων περιορίζονταν μόνο στις εναέριες και ναυτικές πλατφόρμες, καθώς οι επίγειες δυνάμεις προτιμούσαν την χρήση οικογενειών όπλων, ομαδοποιώντας διαφορετικές πλατφόρμες που μετέφεραν συγκεκριμένα οπλικά συστήματα για την επίτευξη ενός συνδυασμένου αποτελέσματος. Αυτή η ιδέα ευνοήθηκε για να διασφαλιστεί πως ο σχηματισμός συνδυασμένων όπλων θα αντέξει τις φθορές των πολεμικών επιχειρήσεων και θα νικήσει έναν λιγότερο οργανωμένο αντίπαλο. Ο συνδυασμός των διαφορετικών συγκροτημάτων μέσα σε μια συνεκτική δύναμη απαιτεί συνεχόμενη εκπαίδευση με πολύπλοκα και ακριβά συστήματα που συχνά αφήνουν ανοιχτά σημαντικά κενά ικανοτήτων.

Σήμερα, τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης κουβαλάνε μια ολοκληρωμένη σουίτα αισθητήρων και όπλων, συμπεριλαμβανομένων όπλων ευθυτενούς τροχιάς (πυροβόλα και πολυβόλα), καθοδηγούμενων όπλων (ATGM και ρουκέτες), διάφορων αντίμετρων και σύντομα θα εξοπλιστούν με «περιφερόμενα» (“loitering”) πυρομαχικά .Στους ενσωματωμένους αισθητήρες περιλαμβάνονται αρκετοί αισθητήρες EO/IR, ραντάρ και άλλοι ηλεκτρονικοί αισθητήρες που μπορούν να εντοπίσουν οποία ηλεκτρονική δραστηριότητα εντός της περιοχής τους. Με τις σύγχρονες επικοινωνίες, οι αισθητήρες και οι επενεργητές (“effectors”) μπορούν να διασυνδεθούν σε ένα επιχειρησιακό υπολογιστικό νέφος (“cloud”), με σκοπό τη δημιουργία μιας μεγαλύτερης εικόνας της επίγνωσης κατάστασης. Αξιοποιώντας την αυτοματοποιημένη διαδικασία λήψης αποφάσεων, αυτά τα μέσα λειτουργούν σε πολύ μεγαλύτερους σχηματισμούς με τη δημιουργία άμεσων και αποφασιστικών ενεργειών.

Η σμίκρυνση των αισθητήρων και των όπλων φέρνει αυτές τις ικανότητες στον μεμονωμένο Στρατιώτη. Οι σύγχρονοι ασύρματοι που λειτουργούν με λογισμικό (“software-defined”) προσφέρουν σχεδόν απεριόριστο εύρος ζώνης (“bandwidth”) που επιτρέπει στον μαχητή να προσδιορίσει την θέση, την πλοήγηση και τις χρονικές επιδιώξεις χωρίς υποστήριξη του GPS, αυτή η δυνατότητα θα ανοίξει τις πρωτόγνωρες ικανότητες συνδυασμένων πυρών για την υποστήριξη των πεζοπόρων ομάδων, πολύ μακριά από τα οργανικά όπλα που μεταφέρουν μαζί τους οι Στρατιώτες.

Μια ακόμη σημαντική δυνατότητα είναι η ικανότητα των οπλικών συστημάτων να εντοπίζουν, να παρακολουθούν και να προσβάλλουν στόχους αυτόματα. Αυτή η ικανότητα αποκτάται με τη δυνατότητα των σκοπευτικών και ανιχνευτών να εντοπίζουν αντικείμενα μέσα στο πεδίο, καταδεικνύοντας στους χειριστές των οπλικών συστημάτων τα αντικείμενα που πολύ πιθανόν να είναι στόχοι. Τα συστήματα παρακολουθούν αυτά τα αντικείμενα και επίσης μπορούν να προσβάλουν αυτούς τους στόχους, ανάλογα με ορισμένες παραμέτρους (όπως η αυτοάμυνα) ή η εξουσιοδότηση από τον άνθρωπο χειριστή.

Τα οπλικά συστήματα χρησιμοποιούν οπτική ανίχνευση, όπως το πυροβόλο ενός άρματος, τον καθοδηγούμενο πύραυλο ή ένα loitering πυρομαχικό, η επεξεργασία της εικόνας με χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) προσφέρει την βελτίωση της ικανότητας της λογικής. Με αυτήν την ικανότητα, η AI επεξεργασία μπορεί να χρωματίζει με διαφορετικό χρώμα κάθε αντικείμενο που εντοπίστηκε μέσα σε ένα σκηνικό. Ως εκ τούτου, ένας ένοπλος άνθρωπος, που μεταφέρει ένα RPG θα κατηγοριοποιηθεί ως μια υψηλή απειλή, ενώ ένας άοπλος άνθρωπος που μοιάζει σαν ένας πολίτης θα θεωρηθεί ως «μη μάχιμος», κατά αυτόν τον τρόπο επιβάλλονται ορισμένοι κανόνες στην ελαχιστοποίηση των παράπλευρων απωλειών.

Αυτές οι αξιολογήσεις είναι δυναμικές και μπορούν να αλλάξουν σύμφωνα με τις εξελίξεις στο πεδίο. Προσθέτοντας επιπλέον αισθητήρες που μπορούν να διαβαθμίσουν τους στόχους και να καθορίσουν τον κίνδυνο που ενέχει κάθε στόχους, παρέχεται στο σύστημα η δυνατότητα ανταπόκρισης σε πιο δυναμικές καταστάσεις χρησιμοποιώντας διαφορετικούς ρόλους.

Αυτές οι ικανότητες ήταν στο επίκεντρο του προγράμματος επίδειξης τεχνολογίας Carmel των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF), το οποίο προλειαίνει το έδαφος για τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης, όπως η επόμενη έκδοση του Merkava Mk4, και του τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού Eitan. Αξιοποιεί τις ικανότητες συλλογικής προσβολής στόχων που ενισχύονται από το σύστημα διαχείρισης μάχης τεχνητής νοημοσύνης Fire Waiver, το οποίο χρησιμοποιώντας μια αυτοματοποιημένη διαδικασία αξιολόγησης διανέμει με δυναμικό και άμεσο τρόπο τα πυρά υποστήριξης σε κάθε μονάδα και ομάδα, ανταποκρινόμενο άμεσα σε κάθε αίτηση αποστολής πυρών.

 

Πηγή: Defence-update.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.