Ισραήλ: Παραλήφθηκε το πρώτο πειραματικό F-35I Adir

Φωτογραφία: Amit Agronov

Την Τετάρτη, 11 Νοέμβριου 2020, το πρώτο δοκιμαστικό αεροπλάνο F-35I (Adir) εκτός των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) έφτασε στο Κέντρο Δοκιμών Πτήσεων (FTC) στην αεροπορική βάση Τελ Νοφ. Το προσωπικό του τμήματος ενημέρωσης κοινού της Αεροπορίας του Ισραήλ (IAF) συνάντησε το προσωπικό της Μοίρας FTC και ενημερώθηκε σχετικά με το αεροσκάφος που θα οδηγήσει την ισραηλινή Αεροπορία στην ενίσχυση των δυνατοτήτων της.

Η 11η Νοεμβρίου 2020 σηματοδοτεί την έναρξη μιας ένας εποχής στην Μοίρα του Κέντρου Δοκιμών Πτήσεων (FTC) – για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, ένα μαχητικό αεροπλάνο μοναδικό στο είδος του εξοπλισμένο με εξελιγμένες πειραματικές ικανότητες προσγειώθηκε στην Μοίρα. Η άφιξη του Adir F-35I, που προορίζεται για πειραματικές πτήσεις, θα εμπλουτίσει σε μεγάλο βαθμό την ανεξαρτησία της IAF στην βελτίωση του στόλου αεροσκαφών πέμπτης γενιάς. Τι είναι αυτό που κάνει το αεριωθούμενο τόσο μοναδικό και πως οι πιλότοι της IAF θα υπερβούν τα όρια και τις δυνατότητες ενός από τα πιο σύγχρονα αεροπλάνα στον κόσμο;

Φωτογραφία: Amit Agronov

“Με την πρόσθεση του Adir στις γραμμές των πειραματικών αεροσκαφών της Μοίρας FTC της ισραηλινής Αεροπορίας, γινόμαστε μάρτυρες ενός ιστορικού γεγονότος, το μέγεθος του οποίου δεν μπορεί να υποτιμηθεί – έναν σημαντικό ακρογωνιαίος λίθος στα εγκαίνια και ανάπτυξη του τμήματος F-35I της IAF”, δήλωσε ο Ταξίαρχος Οντεντ Κοέν, Διοικητής της αεροπορικής βάσης Τελ-Νοφ. “Για το προσωπικό της Μοίρας FTC – η ενσωμάτωση του Adir θέτει νέες προκλήσεις. Δεν εχω καμία αμφιβολία πως λόγω των ικανοτήτων και του επαγγελματικού σας πνεύματος θα γνωρίζετε, όπως έχετε αποδείξει στο παρελθόν, πως να αμφισβητήσετε τα όρια των δυνατοτήτων του Adir, και να οδηγήσετε την IAF προς τους νέους ορίζοντες”.

Φωτογραφία: Amit Agronov

Μπλε και Λευκά πυρομαχικά

Μια από τις ασυνήθιστες πτυχές της IAF είναι ότι χρησιμοποιήσει ισραηλινά συστήματα λειτουργίας πάνω στις διάφορες αεροπορικές πλατφόρμες της. Στην πλειονότητες των προμηθειών που έκανε σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, η IAF είχε τη δυνατότητα να εγκαταστήσει τα δικά της συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, επικοινωνιών και οπλικών συστημάτων – όλα για να προσαρμόσουν τις πλατφόρμες στις σχετικές επιχειρησιακές ανάγκες και απατήσεις της IAF. Για το F-35I, η κατάσταση είναι πιο σύνθετη: “Στο πρόγραμμα Adir, η IAF δεν έχει παντού πρόσβαση, και δεν μπορεί να παρέμβει πλήρως”, περιέγραψε ο Αντισμήναρχος Γ, Διοικητής της Μοίρας FTC.

“Το τμήμα Adir πρόκειται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις μελλοντικές επιχειρησιακές δραστηριότητες της IAF”, προσέθεσε ο Αντισμήναρχος Γ. “Οπότε, κατανοούμε την ανάγκη να δοκιμάσουμε και προσαρμόσουμε τα οπλικά τους συστήματα στην επιχειρησιακή πραγματικότητα του πεδίου. Το πειραματικό F-35I θα ενεργεί ως το κεντρικό δομικό στοιχείο για την απόκτηση των νέων δυνατότητων πτήσης και να καταστεί εφικτή ανεξάρτητη εγκατάσταση πυρομαχικών”.

“Τα νεα όπλα επηρεάζουν το αεροπλάνο με διαφορετικούς τρόπους. Διενεργούμε ολόκληρη σειρά δοκιμών για να πιστοποιήσουμε μια ικανότητα, όπως το σύστημα φορώσης, τον πτερυγισμό και ευκολία αποδέσμευσης”, πρόσθεσε. “Στην δοκιμή φόρτωσης, εξετάζουμε την αντοχή του όπλου και του αεροπλάνου καθώς εκτελεί περίπλοκους ελιγμούς. Στις δοκιμές πτερυγισμού, ελέγχουμε για αεροδυναμικά φαινόμενα που που μπορούν να θέσουν το μαχητικό αεροπλάνο σε κίνδυνο. Καθώς δοκιμάζουμε την ευκολία αποδέσμευσης, παρακολουθούμε για ζητήματα στην διαδικασία αποδέσμευσης των πυρομαχικών – μια σημαντική δοκιμή για το “Adir” καθώς το ωφέλιμο φορτίο του αποδεσμεύεται από μια εσωτερική αποθήκη μέσα στην άτρακτο του αεροπλάνου. Μετα την ολοκλήρωση των δοκιμαστικών διαδικασιών, είμαστε σε θέση να καθορίσουμε τις οδηγίες χειρισμού των νέων ικανοτήτων”.

Φωτογραφία: Amit Agronov

Παρέχοντας στοιχειά

Τι είναι αυτό που εγγυάται ότι το προσωπικό της Μοίρας εχει την ικανότητα να εξετάσει, να λάβει στοιχεία και τα αναλύσει ωστε να καταλήξει σε συμπεράσματα που θα ωφελήσουν την IAF; Εκτός από τα αεροπορικά και τεχνικά τμήματα, η Μοίρα TFC διαθέτει το τίμημα συστημάτων. Τα αεροσκάφη της Μοίρας είναι εξοπλισμένα με συστήματα συλλογής στοιχείων που αργότερα χρησιμοποιούνται για την εξέταση και ανάλυση των αποτελεσμάτων των δοκιμών. Το τμήμα συστημάτων επικεντρώνεται στην συλλογή και ανάλυση των στοιχείων από τα συστήματα των αεροπλάνων, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης των πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο στην Μοίρα στο έδαφος, όπου οι δοκιμές παρακολουθούνται με προσοχή.

“Ο σκοπός των συστημάτων είναι η παροχή στοιχείων που το αεροπλάνο δεν μπορεί να εμφανίσει από μόνο του, επιτρέποντας έτσι τον αποτελεσματικό απολογισμό και την εκπαιδευτική εμπειρία”, δήλωσε ο Επισμηναγός Μανι, Διοικητής του τμήματος συστημάτων. Τα περισσότερα συστήματα τοποθετούνται κατά την κατασκευή του αεροπλάνου και το τμήμα συστημάτων μπορεί να εγκαταστήσει κι άλλα σύμφωνα πάντα με τον τύπο των δοκίμων. “Καθώς ετοιμαζόντανε για την απόκτηση του πειραματικού F-35I, η IAF ξεκίνησε να δημιουργεί τους τύπους των δοκιμών που θα υλοποιηθούν. Κατά συνέπεια, κατά την φάση της παραγωγής ενσωματωθήκαν τα κατάλληλα συστήματα”.

Στο εγγύς μέλλον, ταυτόχρονα με την ενσωμάτωση του αεροσκάφους, αμερικανικές ομάδες από την Lockheed Martin θα φτάσουν στην Μοίρα για να παραδώσουν στο προσωπικό οδηγίες σχετικά με τα συστήματα. “Το Adir μιλάει διαφορετική γλώσσα, μια γλώσσα που πρέπει να συνδεθούμε και να μάθουμε να την κατανοούμε”, ανέφερε ο Επισμηναγός Μάνι και ο Αντισμήναρχος Γ. Προσέθεσε: “Η IAF γνωρίζει πως να χρησιμοποιεί το Adir, αλλά ακόμη δεν γνωρίζει πως να το χρησιμοποιεί ως πειραματικό μοντέλο. Πρέπει να αποκτήσουμε την σχετική γνώση με στόχο να χρησιμοποιούμε το αεροσκάφος και να το πετάμε πριν τις δοκιμαστικές διαδικασίες”.

Φωτογραφία: Amit Agronov

Ένα νέο σπίτι

Αφότου η IAF αποφάσισε να ενσωματώσει το αεροπλάνο Adir, η Μοίρα και η αεροπορική βάση Τελ Νοφ έχουν αλλάξει αρκετά εντυπωσιακά. “Οι αλλαγές σχετίζονται με διάφορες πτυχές”, εξήγησε ο Επισμηναγός Α. τεχνικός αξιωματικός της Μοίρας που πρόσφατα ανέλαβε την αποστολή του. “Η πρώτη είναι οι υποδομές. Υπάρχουν δύο επιλογές ως προς το που θα στεγάζεται το αεροπλάνο και θα συντηρείται – η Μοίρα FCT και η αεροπορική βάση Νεβατίμ. Όταν επιλέχθηκε η Μοίρα μας, το προσωπικό μας ξεκίνησε να χτίζει τις κατάλληλες υποδομές. Ο χώρος του αεροδρομίου της Μοίρας υποβλήθηκε σε σημαντικές ανανεώσεις και μετατράπηκε έτσι ώστε να φιλοξενεί μαχητικά αεροπλάνα 5ης γενιάς”.

Χωρίς το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, η Μοίρα δεν μπορεί να συντηρήσει και να λειτουργήσει το αεροσκάφος στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. “Ολόκληρη η Μοίρα ενισχύθηκε σημαντικά”, συνέχισε ο Επισμηναγός Α. “Υπάρχει ανάγκη για επαγγελματίες -πιστοποιημένους πιλότους F-35, μηχανικούς δοκιμών, ειδικούς εξοπλισμών και μηχανικούς”, πρόσθεσε ο Αντισμήναρχος Γ. “Τα προηγούμενα χρόνια, δυο μάχιμοι πιλότοι εντάχθηκαν στο Κέντρο Δοκιμών Πτήσης και αυτήν την στιγμή εκπαιδεύονται να γίνουν πιλότοι δοκιμών”.

Ο χώρος αεροδρομίου του FCT διαθέτει όλα τα μαχητικά αεροπλάνα της IAF και το τεχνικό τμήμα πρέπει να τα συντηρεί τακτικά και ενδελεχώς. “Τα αεροσκάφη 5ης γενιάς διαφέρουν από τα υπόλοιπα αεροπλάνα του FTC”, τόνισε ο Επισμηναγός Α. “Επομένως, όλο το προσωπικό των μηχανικών του Adir υποβλήθηκε σε διαδοχικές ειδικές εκπαιδεύσεις στο F-35 με στόχο την μεγιστοποίηση της ανεξαρτησίας τους πριν την άφιξη των μαχητικών. Η ενσωμάτωση του Adir προσθέτει ένα στρώμα πολυπλοκότητας στην καθημερινότητα του τμήματος αφότου η συντήρηση του F-35 είναι επίσης διαφορετική. Η άφιξη του αεροπλάνου αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την Μοίρα και το τεχνικό τμήμα”.

Φωτογραφία: Amit Agronov

Ειδικά διαμορφωμένο μαχητικό αεροπλάνου

Γιατί ακριβώς αυτό το πειραματικό μοντέλο F-35I είναι το πρώτο στο είδος του σε όλον τον κόσμο; “Μέχρι σήμερα, τα μοναδικά πειραματικά μοντέλα F-35 που κατασκευάζονταν ήταν αεροπλάνα αερομηχανικών δοκιμιών περιορισμένων επιχειρησιακών ικανοτήτων ή δοκιμαστικά μοντέλα που προορίζονται για την εξέταση συγκεκριμένων συστημάτων. Το μοντέλου Adir που έφτασε στο Ισραήλ εχει αυξημένες ικανότητες αερομηχανικών δοκιμών και ολοκληρωμένες επιχειρησιακές ικανότητες. Όπως και με τα υπόλοιπα δοκιμαστικά αεροπλάνα στο FTC, μπορούμε, αν απαιτηθεί να μετατρέψουμε το μοντέλο σε επιχειρησιακό”.

“Το δοκιμαστικό μοντέλο Adir είναι το πρώτο που κατασκευάστηκε ποτέ στις ΗΠΑ, κατόπιν αιτήματος μας. Τώρα, πιθανόν να κατασκευάσουν επιπλέον αεροπλάνα με βάση το ισχύον μοντέλο για δικά τους”, διευκρίνησε ο Αντισμήναρχος Γ. “Σύντομα θα είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι, θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στο Adir και τις δυνατότητες του”.

 

Πηγή: iaf.org.il

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.