Ισραήλ: Παρουσίαση των δυσκολίων στην εξουδετέρωση APFSDS από APS

Ισραηλινό Merkava Mk4 εξοπλισμένο με APS Trophy-HV

Η παρεμπόδιση των εξελιγμένων βλημάτων διάτρησης θωρακίσεων με συστήματα ενεργητικής προστασίας (APS) θα σηματοδοτήσει την αλλαγή πορείας στην προστασία των οχημάτων, όμως οι τεχνολογίες αυτές πρέπει να ξεπεράσουν αξιοσημείωτα εμπόδια. Η ισραηλινή βιομηχανία Rafael Advanced Defense Systems παρουσίασε τις τεχνικές δυσκολίες της εξουδετέρωσης διατρητικών βλημάτων (APFSDS) μεγάλης ράβδου με APS κατά την παρουσίαση της, την 3η Φεβρουαρίου, στο διαδικτυακό συνέδριο τεθωρακισμένων οχημάτων 2021 (IAV 2021).

Εδώ και καιρό οι δυτικές τεχνολογίες προστασίας έχουν δώσει προτεραιότητα στους αντιαρματικούς καθοδηγούμενους πυραύλους (ATGM) και τις πυραυλο-ωθούμενες βομβίδες (RPG), αντανακλώντας τις κοινές απειλές κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών στις υπό αμερικανική διοίκηση επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η κορυφή αυτής της τεχνολογικής πορείας ήταν η εξέλιξη και σταδιακή ανάπτυξη των hard kill APS που έχουν την ικανότητα καταστροφής αυτών των πυρομαχικών κατά την πτήση τους, πριν την προσέγγιση στην αμυνόμενη πλατφόρμα.

Τα τελευταία χρόνια η προτεραιότητα επικεντρώθηκε εκ νέου στις απειλές που παρουσιάζονται από τις συμβατικές θωρακίσεις, συγκεκριμένα τα βλήματα APFSDS που βάλλονται από πυροβόλα μεσαίου διαμετρήματος και αρματικά πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος. Εν προκειμένω, η τεχνολογία APS βρίσκεται ακόμη στα πρώιμα στάδια, καθώς οι ενέργειες για τον εντοπισμό, παρακολούθηση και προσβολή αλλά και την εξουδετέρωση ενός βλήματος APFSDS μεγάλης διατρητικής ράβδου είναι μια τεράστια τεχνολογική πρόκληση.

Καθώς η απαίτηση από τους χρήστες, για ενα APS το οποίο θα προστατεύει από τα βλήματα κινητικής ενέργειας (ΚΕ), αυξάνεται, η ισραηλινή βιομηχανία παρουσίασε στο διεθνές συνέδριο IAV 2021 τις τεχνολογικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει αλλά και τις ενέργειες της ώστε να εξελίξει ένα APS το οποίο θα μπορεί να καταστρέφει τα βλήματα διάτρησης θωρακίσεων APFSDS πριν αυτά προσβάλλουν τα οχήματα στο πεδίο της μάχης. Οι τεχνολογίες αυτές βρίσκονται ακόμη στο αρχικό στάδιο και είναι υπό δοκιμασία.

Η Ρωσία είναι γνωστό πως εξελίσσει ένα παρόμοιο σύστημα APS με σκοπό να καταστήσει το άρμα μάχης T-14 Armata ουσιαστικά αδιαπέραστο στα βλήματα APFSDS. Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια, επιστήμονες του Γραφείου Σχεδίασης Οργάνων KBP εξελίσσουν το σύστημα APS Afganit ώστε να είναι ικανό να αναχαιτίζει βλήματα APFSDS κινητικής ενεργείας απεμπλουτισμένου ουρανίου.

 

Πηγές: Jane’s και Sputnik

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.