Ισραήλ: Τεχνολογία βιομετρίας χρησιμοποιήθηκε σε ντρόουνς για στρατιωτική χρήση

Φωτογραφία αρχείου ©Corinna Kern/NurPhoto

Ομάδες της κοινωνίας των πολιτών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα «ρομπότ δολοφόνους».

Ο ισραηλινός αμυντικός εργολάβος Rafael Advanced Defense Systems ανακοίνωσε την πρώτη περίπτωση χρήσης που ενσωματώνει τεχνολογίες της AnyVision, μέσω της κοινοπραξίας που δημιουργήσαν από κοινού με την ονομασία SightX, η Rafael διαθέτει το 50% της κοινοπραξίας. Η κοινοπραξία δημιουργήθηκε για στρατιωτική χρήση, με σκοπό την εξέλιξη αμυντικών εφαρμογών με την ηλεκτρονική όραση τεχνητής νοημοσύνης (AI) της AnyVision στο πλαίσιο σχεδίου επιχειρηματικής διεύρυνσης μέσα στην ευρύτερη βιομηχανία. Η τεχνολογία βιομετρικής αναγνώρισης προσώπου συμβάλει στις προσπάθειες πρόληψης της COVID-19 στο Ιατρικό Κέντρο Σίμπα στην Ραμάτ Γκάν στο Ισραήλ.

Την περασμένη εβδομάδα, η Rafael διοργάνωσε μια επίδειξη της τεχνολογίας που περιλάμβανε πολιτικού τύπου ντρόουνς και ένα τετράποδο ρομπότ, που παρουσιάστηκαν σε πελάτες άμυνας και ασφάλειας από όλον τον κόσμο. Και τα δύο προϊόντα ενσωματώνουν δυνατότητες αυτόματου εντοπισμού με την ικανότητα να σαρώνουν και χαρτογραφούν κτήρια και να προσδιορίζουν αν τα άτομα στο εσωτερικό τους είναι οπλισμένα. Επιπλέον, θα προβεί σε διάκριση ανάμεσα στους αθώους πολίτες και τους μαχητές, ανέφερε η εταιρεία. Στο μέλλον, τα ντρόουν θα χρησιμοποιούν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου της AnyVision για να τακτοποιούν με σαφήνεια τους ανθρώπους εντός των κτηρίων.

©Rafael | Ντρόουν εξοπλισμένο με το σύστημα ηλεκτρονικής όρασης της SightX

«Χρησιμοποιούμε πλατφόρμες πολιτικού τύπου και ενσωματώνουμε τις αυτόνομες λειτουργικές ικανότητες και την AI ηλεκτρονική όραση», ανέφερε ο Σμούελ Ολάνσκι, επικεφαλής του Κέντρου Καινοτόμων Προγραμμάτων της Rafael, στον ιστότοπο Calcalist. «Η αυτόματη ταυτοποίηση στόχων είναι σε χρήση πολλά χρόνια στις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις σε όλον τον κόσμο, όμως οι επίγειες δυνάμεις δεν μπόρεσαν να επωφεληθούν απ’ αυτήν – μέχρι σήμερα».

Στην επίδειξη, τα ντρόουνς δεν έδωσαν την εντύπωση πως ήταν ιδιαίτερα αθόρυβα, ανεφερε το Calcalist και φαίνεται οι μαχητές μετα από αρκετές προσπάθειες θα μπορούν να τα καταρρίψουν. Αν και ο Ολάνσκι παραδέχθηκε ότι οι πελάτες ψάχνουν για διαφορετικές ικανότητες στα ντρόουνς, πολλές εταιρείες μπορούν να λειτουργούν ένα σμήνος ντρόουνς, για παράδειγμα. Ο σκοπός αυτών των συστημάτων είναι η ελαχιστοποίηση της ανάγκης να αποσταλούν άνθρωποί μέσα στην ζώνη του πυρός, αλλα όπου από δεν μπορεί να αποφευχθεί, να τους παρέχει με ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις απειλές που θα συναντήσουν.

Η Rafael εκτιμά ότι τα εν λόγω αυτόνομα ντρόουνς πιθανόν να κοστίζουν αρκετές χιλιάδες δολάρια.

Διεθνές Φοιτητικό Συνέδριο ζήτησε την απαγόρευση των αυτόνομων αμυντικών συστημάτων

Σε αντίθεση με το ενδιαφέρον της Rafael και της AnyVision για εύρεση πελατών, άρθρο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο Oxford Student επισημαίνει τις δυσκολίες και την ανάγκη επίσπευσης εφαρμογής αποτελεσματικού ρυθμιστικού πλαισίου των φονικών αυτόνομων οπλικών συστημάτων (LAWS) μέσω του διεθνούς φοιτητικού συνεδρίου για τα πλήρως αυτόνομα όπλα που διοργανώθηκε από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τόκιο.

Το συνέδριο περιελάβανε εκπροσώπους των νεολαίων 20 χωρών, μέλη της επιτροπής αφοπλισμού των Ηνωμένων Εθνών, αντιπροσώπους του ιαπωνικού υπουργείου εξωτερικών και τον διευθυντή του παρατηρητήριου ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τόκιο. Ο στόχος του συνεδρίου είναι να πιέσει την ιαπωνική κυβέρνηση να ασχοληθεί με τις συζητήσεις σχετικά με τα LAWS στην αναθεώρηση του πρωτοκόλλου που αφορά ορισμένα συμβατικά όπλα (CCCW), που έχει ως αντικείμενο την απαγόρευση των LAWS, που διενεργείται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Το Oxford Student αναφέρει τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η αναγνώριση προσώπου από την άποψη της διαφοροποίησης φύλου και των εθνικών μειονοτήτων. Σε αυτά περιλαμβάνεται και ο εντοπισμός της απόκρυψης μεταξύ στρατιωτών και πολιτών, όπως περιεγράφηκε στην επίδειξη της SightX, το οποίο αποτρέπει την παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Το Oxford Student αναφέρει ότι ήδη η εξέλιξη των LAWS πλησιάζει σε ένα σημείο μη επιστροφής, όπου η απόσυρση της τεχνολογίας θα καταστεί αδύνατη. Το 2015 ειδικοί και ερευνητές AI υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούσαν την απαγόρευση των «επιθετικών αυτόνομων όπλων». Ενώ το 2017, ο Έλον Μασκ ηγήθηκε ομάδας 116 ειδικών σε επιστολή προς τα Ηνωμένα Έθνη, στην οποία ζητούσαν την απαγόρευση εξέλιξης και χρήσης των LAWS.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο χρηματοδοτούνται αρκετά κυβερνητικά πρόγραμμα σχετικά με την έρευνα στα αυτόνομα συστήματα και παρότι το Ηνωμένο Βασίλειο επενδύει στην εξέλιξη τους υπάρχει ακόμη χώρος για να αποφευχθεί η ανάπτυξη τους να γίνει κάτι το συνηθισμένο, γράφει το Oxford Student.

Ο παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τόκιο είναι μια από τις πάνω από 170 μη κυβερνητικές οργανώσεις που διοργανώνουν την εκστρατεία Stop Killer Robots.

 

Πηγή: biometricupdate.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.