Ισραήλ: Το Merkava Mk5 «Barak» θα κατασκευαστεί με διδάγματα από τον πόλεμο της Ουκρανίας

IDF: «Ένα ισχυρό άρμα μάχης που προσφέρει πληροφορίες όχι μόνο στο Πλήρωμα του αλλά και στις υπόλοιπες δυνάμεις»

Το άρμα μάχης επόμενης γενιάς των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF), Merkava Mk5 – με την ονομασία «Barak» (ή «Κεραυνός» στα εβραϊκά)– θα εισέλθει στην υπηρεσία του ισραηλινού Σώματος Τεθωρακισμένων μέσα σε ένα έτος, όπως δημοσίευσε ο ιστότοπος Walla την Πέμπτη.

Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα μετά τη δημιουργία της νέας γραμμής παραγωγής για την κατασκευή της πλατφόρμας, γραφεί το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το άρμα μάχης θα διαθέτει εξελιγμένο σύστημα ενεργητικής προστασίας (APS) Trophy για την προστασία από τους αντιαρματικούς πυραύλους, που κατασκευάζεται από την ισραηλινή Rafael, κάλυψη με κάμερες κατά 360⁰ για παρατήρηση ημέρα και νύχτα και ενισχυμένη επίγνωση κατάστασης όπως επίσης και οθόνη επί κάσκας (head-up display) για τον Αρχηγό πληρώματος παρόμοια με αυτήν που διαθέτει ένας πιλότος μαχητικού αεροπλάνου.

Το άρμα μάχης θα περιλαμβάνει επίσης νέους, εξελιγμένους αισθητήρες που θα του δίνουν τη δυνατότητα να επιχειρεί ανεξάρτητα, να εντοπίζει στόχους και να τους προσβάλει γρήγορα, όπως επίσης και να χρησιμοποιεί ικανότητες ηλεκτρονικού πολέμου και εξελιγμένους ηλεκτρονικούς επεξεργαστές.

Πολλές από αυτές τις ικανότητες έχουν παρουσιαστεί ήδη στο πρόγραμμα οχήματος μάχης επόμενης γενιάς Carmel του ισραηλινού υπουργείου άμυνας, το οποίο ανατέθηκε στην Israel Aerospace Industries τον Οκτώβριο 2021.

Υψηλόβαθμοι Αξιωματικοί είπαν οι αναβαθμίσεις θα ενισχύσουν την καταστρεπτικότητα του άρματος και την ικανότητα του να συλλέγει πληροφορίες για το Πλήρωμα του αλλά και για άλλες δυνάμεις.

Ενόψει των αναβαθμίσεων των δυνατότητων του άρματος «Barak», του οποίου η μαζική παραγωγή έχει καθυστερήσει περίπου δύο χρόνια λόγω δημοσιονομικών προβλημάτων και των δοκιμών πεδίου, το Σώμα Τεθωρακισμένων του Ισραήλ εξετάζει να αλλάξει τους παραδοσιακούς ρόλους – Πυροβολητή, Οδηγού και Γεμιστή – λόγω των αλλαγών εσωτερικά και εξωτερικά του άρματος. Επιπλέον, ο Αρχηγός Επιτελείου Αβίβ Κοχάβι έδωσε εντολή να δοθεί έμφαση στα συστήματα διοίκησης και ελέγχου όλων των δυνάμεων ελιγμού και να εναρμονιστούν με την ενσωμάτωση του συστήματος ZID («Ψηφιακός Στρατός»). Αυτό έγινε αντιληπτό από τα κενά που διαπιστώθηκαν σε αρκετούς σχηματισμούς, συμπεριλαμβανομένου του «Γκολάνι».

Επιπλέον, ο Αρχηγός Επιτελείου διέταξε να βελτιωθεί η ικανότητα έκθεσης και επίθεσης των δυνάμεων ελιγμού με την χρήση νέων μεθόδων που εξελίχθηκαν από την «Μονάδα Φάντασμα» (Πολυδιάστατη Μονάδα AB) και νέα όπλα, όπως επιθετικά ντρόουνς και πυραύλους μικρού βεληνεκούς.

Το Γενικό Επιτελείο των IDF δημιούργησε μια ομάδα για να παρακολουθεί και να εξετάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία με στόχο να διαπιστωθούν τα διδάγματα από αυτήν την ένοπλη σύγκρουση. Είναι οι περίπλοκες συνθήκες που περιλαμβάνουν ανοιχτές αλλά και κατοικημένες περιοχές, λόγω των υψηλών αμυντικών ικανοτήτων, και των ικανοτήτων διαφόρων πυρών που μπορεί να εκτελέσει το άρμα μάχης.

Κατά την αποστολή, ανάλογα με το περιβάλλον, τα συστήματα διοίκησης και ελέγχου δεν λειτουργούν όταν είναι αντιμέτωπα με ηλεκτρονικό πόλεμο στον χώρο, και εξίσου σημαντική είναι η ικανότητα συλλογής ή λήψης πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο και οι σύντομοι γύροι γρήγορων βολών (πόσος χρόνος χρειάστηκε από την στιγμή που έλαβες στοιχεία για τον στόχο και πόσος χρόνος πέρασε μέχρι να εκτελέσεις πυρά).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.