Ιστορίες κατασκόπων, “Project 673” ο “αφανής αθόρυβος”

Γράφει ο Στάθης Βασιλείου

[dropcap size=small]Σ[/dropcap]τη δεκαετία του 1960 ο Ψυχρός Πόλεμος είχε εξελιχθεί σε έναν αγώνα επικράτησης τόσο στο διάστημα όσο και στους βυθούς των ωκεανών. Οι δύο Υπερδυνάμεις προσπαθούσαν να κερδίσουν στα σημεία την υπεροχή σχεδιάζοντας και ναυπηγώντας όλο και μεγαλύτερα, γρηγορότερα και πιο αθόρυβα πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

Κατανοώντας πως οι ιδιότητες του μεγάλου μεγέθους και της δράσης σε αβαθή ύδατα δεν ήταν συμβατά, οι Σοβιετικοί κινήθηκαν στην κατεύθυνση σχεδιασμού ενός μικρού υποβρυχίου, ικανού για δράση σε ρηχές θάλασσες και ικανότητα ανάπτυξης ταχυτήτων ασύλληπτων για υποβρύχια ως τότε.

Το σοβιετικό ναυτικό χρησιμοποιούσε έναν συνδυασμό πυρηνοκίνητων μεγάλων υποβρυχίων κατάλληλων για βαθιά νερά και μακρές πλόες και έναν συμβατικό στόλο μικρών υποβρυχίων για παράκτια επιτήρηση και περιπολία. Το νέο σχέδιο θα γεφύρωνε αυτό το χάσμα, κάνοντας την σοβιετική παρουσία αισθητή σε ένα νέο περιβάλλον: στα ρηχά ύδατα εκτελώντας αποστολές απαγόρευσης περασμάτων, κατόπτευση και διείσδυση σε παρόχθιες εγκαταστάσεις (η χρήση δυτών δεν αποκλειόταν) και αθόρυβη κατασκοπία. Είναι η εποχή που η νέα ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης διακήρυττε την πολιτική ειρήνης και αλληλεγγύης στους ελεύθερους λαούς του Τρίτου Κόσμου και εκτός από βιομηχανικό εξοπλισμό και πολεμικό υλικό, όφειλε να έχει την ικανότητα να υποστηρίζει τους συμμάχους της σε παγκόσμια κλίμακα. Το νέο υποβρύχιο θα βοηθούσε σημαντικά σε αυτόν τον σκοπό ενώ ταυτόχρονα θα έσπερνε το φόβο και την αμφιβολία στον ανταγωνισμό με δυτικά ναυτικά σε αβαθή ύδατα, όπως στη Νορβηγία, τον Φιννικό Κόλπο, τη Βαλτική και αλλού.

Η ανάπτυξη του “σχεδίου 673” ανατέθηκε στην ομάδα CDB-112 του αρχισχεδιαστή Α. Amenitsky και περιέλαβε επτά διαφορετικά προπλάσματα, άλλα με δύο προπέλες κι άλλα με μία. Όλα κατέτειναν σε ένα σχέδιο “σταγόνας” εκτοπίσματος 1,500-2,200 τόνων με ιδιαίτερα υδροδυναμικά χαρακτηριστικά, πυρηνικής πρόωσης και ενσωμάτωσης ανθεκτικού κύτους από τιτάνιο, που παρέχει μικρό βάρος, μεγάλη αντοχή στην πίεση και μικρή οξείδωση. Το πλέον χαρακτηριστικό, όμως, ήταν η απάλειψη του πύργου. Θεωρώντας τον μεγάλο εμπόδιο στην υδροδυναμική του σκάφους, ο χαρακτηριστικός πύργος του υποβρυχίου απλά παραλείφθηκε και τα ιστία (περισκόπια, κεραίες ραντάρ και επικοινωνιών κλπ) ανέρχονταν απευθείας από την κορυφή του κύτους όταν η χρήση τους το απαιτούσε. Η απάλειψη του πύργου, η χρήση νέων υλικών και η προικοδότηση του υποβρυχίου με έναν πυρηνικό αντιδραστήρα 40,000 shp έδωσε δυνητικά στο πλοίο μοναδικές ικανότητες ταχύτητας και ευελιξίας καθιστώντας το ασυναγώνιστο από οποιοδήποτε άλλο υποβρύχιο της εποχής του. Ενώ αμερικανικά υποβρύχια αντιμετώπιζαν το πρόβλημα της αυτοπεριστροφής κατά τον διαμήκη άξονα στις κλειστές στροφές όταν ο πύργος τους ξεπερνούσε την κλίση των 45 μοιρών, το 673 δεν θα είχε θεωρητικά κανένα πρόβλημα ευστάθειας.

Το Project 673 θα είχε επιδόσεις:

– Μέγιστη ταχύτητα: 40 κόμβους, 25 κ. διατηρούμενη, 5 κ. σιγή
– Μέγιστο βάθος κατάδυσης: 600 – 800 μέτρα (1300 μ. βάθος συντριβής)
– Διαστάσεις: Μ 66.3 x Π 9.2 m x Y 7.6 m
– Πλήρωμα: 35 άτομα (10 αξιωματικοί)
– Οπλισμός: 6 τορπιλοσωλήνες των 533 mm με 18 τορπίλες/πυραύλους
– Αντοχή άνευ ανεφοδιασμού: 30-50 μέρες

Το πρόγραμμα τελικά, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Χρήσιμα συμπεράσματα εξήχθησαν για την υδροδυναμική και τον Ιανουάριο του 1961 τα σχέδια και οι μετρήσεις του γραφείου CDB-112 παραδόθηκαν στο γραφείο SKB-143 για χρήση σε πιο προηγμένα σχέδια. Πολλά από τα χαρακτηριστικά του ενσωματώθηκαν στην σειρά επιθετικών υποβρυχίων Project 705 “Alfa”.

Project 705 “Alfa”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.