Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία ίσως εξελίξουν από κοινού τον αντικαταστάτη του C1 Ariete

Ιταλικό C1 Ariete με επιπρόσθετη θωράκιση στο Ιράκ.

Η Ιταλία υπέβαλε πρόταση σε Πολωνία και Ισπανία για να εργαστούν από κοινού στο πρόγραμμα του νέου άρματος μάχης, όπως μετέδωσε ο πολωνικός ιστότοπος Defenve 24. Η πολωνική εταιρεία PGZ εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για την κατασκευή ενός κύριου άρματος μάχης χωρίς να αποκλείει το κοινό σχέδιο μαζί με κάποιους διεθνείς εταίρους.

Η Ιταλία εξετάζει να ξεκινήσει με το σχέδιο της εξέλιξης ενός νέου άρματος μάχης σε συνεργασία με νατοϊκούς εταίρους. Η νέα πλατφόρμα θα αντικαταστήσει τα άρματα μάχης C1 Ariete. Η Πολωνία είναι ανάμεσα στις χώρες που έλαβαν την πρόσκληση, όπως μετέδωσε ο ιστοτοπος Defence 24. Το ιταλικό υπουργείο άμυνας επικοινώνησε με κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όπως την Πολωνία και την Ισπανία, και τις πρότεινε να συνεργαστούν σε ένα έργο που θα σχετίζεται με τις επίγειες πλατφόρμες. Επι του παρόντος γίνεται ανάλυση της πρότασης από το πολωνικό υπουργείο άμυνας. Η πρόταση για την εκκίνηση των εργασιών στην εξέλιξη ενός ιταλο-πολωνικού άρματος μάχης επόμενης γενιάς είχε αναφερθεί ήδη από τον Μάρκο Λούπο, προέδρο της Leonardo Πολωνίας.

Για να καθοριστεί η πορεία και ο καταμερισμός των εργασιών, η επιλογή της PGZ ως εταίρο πρέπει να πραγματοποιηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο. Η εταιρεία συμμετέχει σε συνομιλίες με αριθμό διαφορετικών μελλοντικών εταίρων σε αυτόν τον τομέα.

Το 2019 η PGZ υπέβαλλε τη δική της πρόταση στο πολωνικό υπουργείο άμυνας, στο πλαίσιο του πεδίου δημιουργίας ενός πολωνικού άρματος μάχης, με την ευρύτερη πιθανή εμπλοκή ιδιωτικών και κρατικών αμυντικών βιομηχανιών. Το πρόγραμμα τους πολωνικού υπουργείου άμυνας που αναφέρθηκε από την PGZ είναι το άρμα μάχης Wilk, το οποίο είναι καταγεγραμμένο ως μια από τις προτεραιότητες του σχεδιασμού για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του υπουργείου άμυνας. Τα νέα άρματα μάχης χρειάζονται για να αντικαταστήσουν τις παλιές πλατφόρμες T-72 και PT-91. Το πρόγραμμα Wilk που βρίσκεται ακόμα στην φάση της ανάλυσης μπορεί να θεωρηθεί ως μια μεγάλη βιομηχανική ευκαιρία, καθώς η Πολωνία θα χρειαστεί 500 ή περισσότερα άρματα μάχης για να αντικαταστήσει τις πλατφόρμες που ενσωματώνουν σοβιετικής εποχής τεχνολογίες.

Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο χώρες, Πολωνία και Ιταλία, επιθυμούν να γίνουν μέρος του φουτουριστικού προγράμματος Κύριο Επίγειο Σύστημα Μάχης (Main Ground Combat System – MGCS) που ξεκίνησε από την Γερμανία (επικεφαλής) και την Γαλλία. Ως στιγμής, αυτές οι προσπάθειες παραμένουν μάταιες. Η ένταξη στα προχωρημένα στάδια του προγράμματος MGCS μπορεί να δημιουργήσει λιγότερο βέλτιστες προϋποθέσεις για συμμετοχή.

Η νοτιοκορεατική εταιρεία Hyundai Rotem έχει υποβάλλει ήδη τη δική της πρόταση για την κοινή εξέλιξη του άρματος μάχης K2PL μαζί με τη Πολωνία, τη νέα έκδοση της πλατφόρμας K2 που υπηρετεί στον νοτιοκορεατικό Στρατό. Το K2PL θα πληροί τις πολωνικές απαιτήσεις και θα χρησιμοποιεί εγχώρια ή πολωνοποιημένα εξαρτήματα. Στην αμυντική έκθεση MSPO 2020 στην Πολωνία, η Hyundai Rotem αποκάλυψε ένα μοντέλο κλίμακας του K2PL. Τον Ιανουάριο 2020, ο ιστότοπος της εφημερίδας The Korea Times ανακοίνωσε ότι η Hyundai Rotem μπορεί να υπογράψει σύμβαση με την πολωνική κυβέρνηση για την εξέλιξη και παραγωγή 800 αρμάτων μάχης K2PL Black Panther.

Η προσφορά υποστηρίζεται από την κορεατική κυβέρνηση, επίσης εντός του χρηματοδοτικού πεδίου. Η κορεατική πρόταση θα περιλαμβάνει διευρυμένη συνεργασία, προχωρώντας, επίσης, πέρα απο τον αμυντικό τομέα.

 

Πηγή: Armyrecognition.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Στο Πολωνικό Στρατό όλοι είναι υπέρ της Hyundai Rotem. Ειδικά που μια πετυχημένη συνεργασία υπάρχει ήδη ακόμα και αυτό το προϊόν είναι σχεδόν έτοιμο.

    Μα η πολιτικοί… Και τα οικονομικά της εποχής του Covid…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.