Ιταλία: Το δεύτερο PPA “Φραντσέσκο Μοροζίνι” άρχισε τις εν πλω δοκιμές

Φωτογραφία αρχείου ©Jean-Claude Bellonne: Το πρώτο PPA, Παόλο Θαόν ντι Ριβελ (P430), κατά τις πρώτες δοκιμές εν πλω.

Το δεύτερο πολλαπλών χρήσεων παράκτιο περιπολικό πλοίο PPA, Φραντσέσκο Μοροζίνι (P431), του ιταλικού Ναυτικού, ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη εν πλω δομική την 4η Νοεμβρίου.

Το πλοίο έπλευσε για πρώτη φορά, μια συνηθισμένη φθινοπωρινή ημέρα και με καλή κατάσταση θαλάσσης,  στα κύματα του Τυρρηνικού Πελάγους υπο την επίβλεψη του τμήματος προγράμματος PPA του Οργανισμού Συνεργασίας Κοινού Εξοπλισμού (OCCAR).

Κατά τις εν πλω δοκιμές εκτελέστηκαν οι δοκιμές των σημαντικών στόχων όπως οι επιδόσεις πρόωσης και πλοήγησης.

Το Φραντσέσκο Μοροζίνι (P431) είναι το δεύτερο πλοίο PPA και είναι στη διαμόρφωση LIGHT. Το πλοίο έλαβε το όνομα τους από τον Ενετό Δόγη Φραντσέσκο Μοροζίνι.

Το πλοίο καθελκύστηκε στο ναυπηγείο Ρίβα Τριγκόζο της Fincantieri την 22α Μάιου αυτό το έτος. Η παράδοση του στο ιταλικό Ναυτικό προγραμματίζεται για τον Μάρτιο 2022.

Το πρώτο πλοίο της κλάσης, Παόλο Θαόν ντι Ριβελ (P430), επίσης στη διαμόρφωση LIGHT, καθελκύστηκε νωρίτερα αυτό το έτος από τον ναυπηγό του την Fincantieri στο ναυπηγείο της στο Μουγκιάνο (Λα Σπέτσια).

Τον Μάιο 2015, η Fincantieri έλαβε παραγγελία για την παράδοση 7 πλοίων PPA στο ιταλικό Ναυτικό στο πλαίσιο του σχεδίου ανανέωσης του στόλου του, με τον OCCAR να ενεργεί ως η αναθέτουσα αρχή. Τα πλοία PPA προγραμματίζονται να αντικαταστήσουν τις τέσσερις ελαφρές φρεγάτες περιπολίας κλάσης Soldati και τις οχτώ κορβέτες κλάσης Minerva μεταξύ της περιόδου 2021 – 2035.

Τα PPA κατασκευάζονται στα ολοκληρωμένα ναυπηγεία των Ρίβα Τριγκόζο και Μουγκιάνο, με αναμενόμενη παράδοση, για το πρώτο πλοίο της κλάσης το 2021 ενώ οι υπόλοιπες παραδόσεις θα πραγματοποιηθούν το 2022, το 2023, το 2024 (δυο μονάδες), το 2025 και το 2026.

Το πλοίο PPA είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτό πλοίο με δυνατότητα να υπηρετεί σε πολλαπλούς ρόλους που κυμαίνονται από περιπολίες με ικανότητα αποστολών διάσωσης στη θάλασσα μέχρι επιχειρήσεις πολιτικής προστασίας και, στην πιο εξοπλισμένη έκδοση, ως μάχιμο πλοίο πρώτης γραμμής.

Βασισμένα σε μια κοινή πλατφόρμα, τα PPA θα παραδοθούν σε τρεις διαμορφώσεις με επιπρόσθετες ικανότητες.

LIGHT: Έκδοση με ολοκληρωμένο πακέτο πυροβόλων.

LIGHT PLUS: Έκδοση παρόμοια με την LIGHT αλλά με πρόσθετη ικανότητα εκτόξευσης πυραύλων και ενεργοποιητές που προβλέπονται για την αντιπυραυλική βαλλιστική προστασία.

FULL: Έκδοση που εκτελεί αποστολές σε όλες τις επιχειρησιακές περιοχές όπως Αντιαεροπορικές Επιχειρήσεις (AAW), Ανθυποβρυχιακές Επιχειρήσεις (ASW) και Αντιπλοϊκές Περιοχές (ASuW).

Οι εκδόσεις LIGHT και LIGHT PLUS έχουν εξελιχθεί με βάση την προσέγγιση “κατάλληλες για”. Οι FULL εκδόσεις μπορούν άμεσα να χρησιμοποιηθούν ως LIGHT και LIGHT PLUS, διευρύνοντας την επιχειρησιακή ευελιξία και τις ικανότητες εξέλιξης κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής ζωής του πλοίου.

Το πλοίο μπορεί επίσης να εκπέμψει ταχύπλοα φουσκωτά σκάφη με ενισχυμένη γάστρα (RHIB) μήκους έως 11 μέτρων μέσω πλευρικών γερανών ή ράμπας ανάσυρσης που βρίσκεται στην άκρη της πρύμνης

Γενικά χαρακτηριστικά

-Μήκος 132,5 μ.

-Ταχύτητα μεγαλύτερη των 31 κόμβων ανάλογα με τη διαμόρφωση του πλοίου και τις επιχειρησιακές συνθήκες.

-Πλήρωμα 171 ατόμων

-Εξοπλισμένο με ένα συνδυασμένο προωστήριο σκεύος πετρελαίου, αεριοστρόβιλου (CODAG) και ένα ηλεκτρικού συστήματος πρόωσης.

-Δυνατότητα παροχής πόσιμου νερού στην στεριά

-Δυνατότητα παροχής ηλεκτρικής ισχύος στην στεριά με ισχύ 2000 kW

-Δυο διαμορφούμενες ζώνες στην πρύμνη και στο κέντρο του πλοίου που επιτρέπουν την φόρτωση διάφορων τύπων μονάδων εμπορευματοκιβώτιων με στοιχεία εφοδιασμού, κατοικιών και παροχής υγείας (συγκεκριμένα, η περιοχή της πρύμνης μπορεί να δεχθεί και να μεταφέρει πέντε εμπορευματοκιβώτια ISO 20”, ενώ η κεντρική ζώνη μπορεί να δεχθεί και να μεταφέρει ως οχτώ εμπορευματοκιβώτια ISO 20”).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Φοβερά πλοία και οικονομικά και στην κατασκευή. Επιπλέον λόγω κοινού θαλάσσιου χώρου Ιταλίας-Ελλάδας είναι πιστεύω η καλύτερη κλάση για τα δικά μας νερά. Ηλεκτρονικά πλήρες, και στην έκδοση full με όπλα(θα βάλουν και scalp νομίζω). Επιπλέον και ένα χαρακτηριστικό που περνά απαρατήρητο πολλές φορές είναι ο διαχωρισμός ουσιαστικά σε δύο υπερκατασκευές που σημαίνει τεράστια αύξηση της επιβιωσιμότητας (το έκαναν και οι Βρετανοί με τις Τ23 μετά τα διδάγματα των Φωλκλαντ). Αλλά ο Ιταλοί δεν μπορούν να φτάσουν ισχυρά στις πολιτικές πιέσεις αν και οικονομικά η πώληση των δύο fremm στην Αίγυπτο έδειξε ότι πουλάνε και στο κόστος. Εντωμεταξύ αν παραγγέλναμε 4 σκάφη της κλάσης θα μπορούσαμε να ζητήσουμε ένα κάρο άξια μεταχειρισμένα πλοία (αποβατικά Σαν τζιόρτζιο, το ΠΓΥ ΕΤΝΑ-από το 2023-, Ν/Θ, Κορβέτες των 1500 τόνων να φύγουν οι παλιές Κ/Φ και μικρότερα) καθώς είναι πολιτική της Ιταλίας λόγω κρίσης να ενισχύσει τα ναυπηγεία και ουσιαστικά ανανεώνει ολόκληρο το στόλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.