Ιταλία: Υπογραφή σύμβασης για την αγορά 86+10 Centauro II

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που αποδεσμεύθηκε την Τέταρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020, ο διευθυντής επίγειων εξοπλισμών της ιταλικής γενικής γραμματείας της διευθύνσεως εθνικών αμυντικών εξοπλισμών, Στρατηγός Πάολο Τζιοβάνι και ο διευθυντής πωλήσεων της κοινοπραξίας Iveco – Oto Melara (CIO) Δρ Τζιοβάνι Λουίτζι, υπέγραψαν σύμβαση για την προμήθεια 86 τεθωρακισμένων 8Χ8 τροχοφόρων οχημάτων καταστροφής αρμάτων μάχης με πυροβόλο 120 χλστ, συν 10 επιπλέον μονάδων ως προαίρεση, και ολοκληρωμένης υποστήριξης διοικητικής μέριμνας και εξοπλισμών.

Η σύμβαση αυτή, που σηματοδοτεί την συνέχιση της αρχικής προμήθειας των 10 μονάδων (αποκτηθείσες μέσω συμβάσης που συνάφθηκε τον Ιούλιο 2018) επι της συνολικής απαίτησης του ιταλικού Στρατού για 150 μονάδες, εξασφαλίζει την μακροχρόνια σταθερότητα και ενισχύει περαιτέρω την στρατηγική τεχνογνωσία στον τομέα των επίγειων συστημάτων της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας και εγγυάται την συνέχιση της παραγωγής.

Το Centauro II είναι μια βελτιωμένη έκδοση της πρώτης έκδοσης του 8Χ8 οχήματος καταστροφής αρμάτων μάχης και πυρών υποστήριξης Centauro που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την ιταλική κοινοπραξία CIO. Είναι μια νέα ιδέα ενός τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος με δυνατότητα να επιχειρεί σε κάθε σενάριο: από αποστολές εθνικής άμυνας μέχρι αποστολές διατήρησης ειρήνης και υποστήριξης συμπεριλαμβανομένων όλων των παρεμβάσεων που εκτελούν οι ιταλικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το Centauro II είναι εξοπλισμένο με θωράκιση νέας γενιάς που του παρέχει υψηλό επίπεδο βαλλιστικής προστασίας με την σχεδίαση του σκάφους και του πύργου να έχει αναδιαταχθεί πλήρως, με προσθαφαιρούμενη θωράκιση και τεχνικά χαρακτηριστικά του έχουν ελέγχει σύμφωνα με το πρότυπο δοκιμών AEP-55, με ικανότητα προστασίας από απειλές όπως οι επίγειες νάρκες, οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί (IED) και τα πυρομαχικά κινητικής ενέργειας τελευταίας γενιάς.

Το Centauro II διαθέτει τριμελή πύργο οπλισμένο με πυροβόλο 120χλστ/45 διαμετρημάτων τρίτης γενιάς (προαιρετικά 105χλστ/52 διαμετρημάτων εναλλάξιμο με 120 χλστ) με ενσωματωμένο και σταθεροποιημένο χαλινωτήριο χαμηλής ανάκρουσης, που προσφέρει την ίδια ισχύ πυρός με τα περισσότερα άρματα μάχης και με δυνατότητα εκτόξευσης όλων των NATO 120 χλστ βλημάτων APFSDS και πολλαπλών ρόλων MP. Ο πύργος του οχήματος μπορεί να δεχθεί τον τηλεχειριζόμενο σταθμό κοινού οπλισμού (CROWS) HITROLE που μπορεί να οπλιστεί με πολυβόλα 7,62 χλστ και 12,7 χλστ όπως επίσης και ταχυεκτοξευτή βομβίδων 40 χλστ.

Ο βασικός εξοπλισμός του Centauro II περιλαμβάνει σύστημα ασυρμάτου, ψηφιακή ενδοεπικοινωνία, ενσωματωμένο σύστημα διαχείρισης μάχης (BMS) και αντί-RC-IED (Radio Controlled Improvised Explosive Device) που επιτρέπει την εξουδετέρωση των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανικών (IED) που ελέγχονται με ραδιοσυχνότητες.

Ο πύργος του Centauro II είναι εξοπλισμένος με οπτικά σκοπευτικά τελευταίας γενιάς για τον Αρχηγό και τον Πυροβολητή και με μια σουίτα συστημάτων επικοινωνίας και διοίκησης και ελέγχου για την διασφάλιση της επίγνωσης τακτικής κατάστασης.

Όσον αφορά την κινητικότητα, η αναλογία ισχύος/βάρους που είναι 24 ίπποι ανά τόνο, το όχημα προσφέρει απαράμιλλες επιδόσεις σε όρους ταχύτητας και επιτάχυνσης χάρις στον κινητήρα IVECO νέας γενιάς, που αποδίδει πάνω από 720 ίππους, και τον σχετικό εκσυγχρονισμό στο σύστημα μετάδοσης ισχύς, το σύστημα πέδησης και τα ηλεκτρονικά ελέγχου.

Το ψηφιακό σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών (CTIS), σε συνδυασμό με τα συστήματα run-flat, την νέα ανάρτηση και την χαμηλή ονομαστική εδαφική πίεση επιτρέπει στο τεθωρακισμένο όχημα Centauro II να εξέλθει από οποιοδήποτε τύπο εδάφους.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.