Η ιταλική Αεροπορία παρέλαβε το πρώτο ελικόπτερο HH-139B

©Aeronautica Militare

Η εταιρεία Leonardo ανακοίνωσε την 3η Δεκεμβρίου 2020 την πρόσφατη παράδοση του πρώτου δικινητήριου ελικόπτερου HH-139B στην ιταλική Αεροπορία, μια τροποποιημένη έκδοση της κορυφαίας σε πωλήσεις πλατφόρμας AW-139, από τις εγκαταστάσεις της που βρίσκονται στο Βερντζιάτε. Το ελικόπτερο είναι το πρώτο εκ των δεκαεφτά HH-139B και οι παραδόσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2021, ώστε να ενισχύουν περαιτέρω οι δυνατότητες πολλαπλών ρόλων της ιταλικής Αεροπορίας ως ένα απαραίτητο εργαλείο υποστήριξης των απαιτήσεως ασφαλείας και εκτάκτου ανάγκης σ’ όλη την χώρα. Το ελικόπτερο θα χρησιμοποιείται απο την 15η Πτέρυγα Μάχης της ιταλικής Αεροπορίας η οποία έχει την ευθύνη των αποστολών έρευνας και διάσωσης (SAR) και υποστηρίζει την εθνική κοινότητα στις περιπτώσεις που απαιτούνται επιχειρήσεις παροχής βοήθειας σε περίπτωση καταστροφών.

Το HH-139B θα εκτελεί εύρος αποστολών όπως SAR, κατάσβεση πυρκαγιών, αναχαίτηση ιπτάμενων αντικειμένων με χαμηλή ταχύτητα και θα ενταχθεί στον υφιστάμενο στόλο των δεκατριών ελικόπτερων πολλαπλού ρόλου HH-139A και των τεσσάρων VH-139A, τα τελευταία χρησιμοποιούνται για αποστολές κυβερνητικών μεταφορών. Σε σχέση με το HH-139A, η εφτά τόνων έκδοση του HH-139B διαθέτει, μεταξύ των άλλων, νεα ηλεκτροπτικά, νέο ραντάρ, νέο γάντζο διάσωσης και πίνακα αποστολής μέσα στην καμπίνα. Τα βασικά ηλεκτρονικά βοηθήματα πτήσης (avionics) θα περιλαμβανουν έκδοση λογισμικού Phase 8 το οποίο επιτρέπει την πιο εξελιγμένη και ασφαλέστερη πλοήγηση και δυνατότητες αποστολής σε παντός καιρού συνθήκες.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί το μεγαλύτερο επίπεδο απόκρισης και αποτελεσματικότητες, η διευρυμένη περιοχή κάλυψης θα εξασφαλιστεί με την διασπορά των ελικοπτέρων σε αρκετές βάσεις. Η ανάπτυξη του στόλου HH-139 της ιταλικής Αεροπορίας ωφελείται επίσης από τις μοναδικές ομοιότητες και την συνεργασία στην επιμελητεία, την επιχειρησιακή και την τεχνική υποστήριξη, την πιστοποίηση και την εκπαίδευση σε όλους τους εν υπηρεσία στόλους AW139 των κυβερνητικών και δημοσίων υπηρεσιών στην Ιταλία.

Στην Ιταλία, το AW139 επιλέχθηκε επίσης από την ιταλική οικονομική αστυνομία, την κρατική αστυνομία, την ακτοφυλακή, το εθνικό σώμα πυροσβεστών και τους Καραμπινιέροι, παράλληλα μεπολλούς χρήστες ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Το τελευταίο πρόγραμμα της ιταλικής Αεροπορίας ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των AW139 που επιλέχθηκαν από όλους αυτούς τους κρατικούς χειριστές στα περίπου 80, με πεδίο εφαρμογής που καλύπτει ευρύ φάσμα ρόλων δημοσίας χρησιμότητας όπως την επιβολή του νόμου, την εθνική ασφάλεια, τις περιπολίες, τις ειδικές επιχειρήσεις και τις αντιτρομοκρατικές αποστολές, την SAR, την πυρόσβεση, την διοίκηση και έλεγχο, την μεταφορά κυβερνητικών υψηλών προσώπων (VIP), την ανακούφιση από καταστροφές και την εκπαίδευση.

Πολλοί στρατιωτικοί χειριστές και δυνάμεις επιβολής νόμου από χώρες σε όλον τον κόσμο εξέλεξαν ή χρησιμοποιούν ήδη το AW139 για να καλύψουν τις απαιτήσεις τους. Με τις παραγγελίες να έχουν ξεπεράσει τους 280 πελάτες από περισσότερες από 70 χώρες, το AW139 είναι το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα ελικοπτέρου τα τελευταία 15 χρόνια με περίπου 1100 μονάδες σε υπηρεσία να καταγράφουν πάνω από 2,9 εκατομμύρια ωρες πτήσης στο ευθύτερο φάσμα αποστολών. Η Αεροπορία των ΗΠΑ σύντομα θα εντάξει το Boeing MH-139 που βασίζεται στο AW-139 για την αντικατασταση του στόλου UH-1N.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.