Ιταλοί εκπαιδεύουν τους καταρινούς χείριστες NH90

Την 5η Μαρτίου, 2019, εκπαιδευτές της ιταλικής Αεροπορίας Στρατού (ΑΣ) ξεκίνησαν την πρακτική εκπαίδευση των χειριστών της Αεροπορίας του Εμιράτου του Κατάρ (QEAF) που προορίζονται για τα ελικόπτερα NH90. Η δραστηριότητα συμπεριλαμβάνεται στη σύμβαση που κέρδισε η Leonardo για την προμήθεια 28 NH90 στο Κατάρ. Η ιταλική αεροδιαστημική εταιρεία εμπλέκει προσωπικό της ιταλικής Αεροπορίας Στρατού (ΑΣ) για την εκπαίδευση των χειριστών, μηχανικών και προσωπικού διοικητικής μέριμνας της QEAF στο “Τακτικό Μεταφορικό Ελικόπτερο” (TTH) – NH90.

Η ιταλική ΑΣ, με σκοπό να εκτελέσει την αποστολή που της ανατέθηκε, δημιούργησε μια ειδική εκπαιδευτική μονάδα, με την ονομασία “Nemo Task Group”, υπό τη διοίκηση του Διοικητή του 3ου Συντάγματος Ελικοπτέρων Ειδικών Επιχειρήσεων (Reggimento Elicotteri Operazioni Speciali – REOS). Η νέα μονάδα πτήσεων αποτελειται από προσωπικό διαφόρων τμημάτων εξοπλισμένη με UH90A και περιλαμβάνει εκπαιδευτές, μηχανικούς, πολυβολητές ελικοπτέρων και προσωπικό ΔΜ που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί ο εκπαιδευτικός αντικειμενικός σκοπός (ΑΝΣΚ).

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των αξιωματικών της QEAF θα έχει διάρκεια περίπου 4 έτη: κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου η Task Group (TG) θα εκτελέσει περίπου 2600 ώρες πτήσεων για την εκπαίδευση των καταρινών χειριστών και μηχανικών και θα παρέχει διετή εγγύηση “Επαγγελματικής Κατάρτισης” για το προσωπικό συντήρησης. Η TG διαθέτει έξι NH90 στην έκδοση που ονομάζεται “Maintenance Release 1” (MR1), την τελευταία έκδοση του TTH που παρουσιάστηκε πριν από ένα έτος.

Η αρχική εκπαίδευση των καταρινών χειριστών και μηχανικών υλοποιείται από την ιταλική ΑΣ μαζί με μια ομάδα εκπαιδευτών από την εταιρεία Leonardo, ενώ η προχωρημένη εκπαίδευση υλοποιείται αποκλειστικά από εκπαιδευτές πτήσης, μηχανικούς και πολυβολητές των ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το ιπτάμενο προσωπικό της QEAF θα παραμείνει στην βάση Βιτέρμπο για περίπου ένα έτος όπου θα πετάξει περισσότερες από 100 ώρες με το ελικόπτερο και 70 ώρες στον εξομοιωτή.

Στο τέλος της εκπαιδευτικής χρονιάς, το προσωπικό της QEAF θα αποκτήσει πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα σχετικά με τις τεχνικές και τις διαδικασίες λειτουργίας του NH90 TTH προς υποστήριξης ενός επίγειου τμήματος. Οι εκπαιδευτικές διαδικασίες περιλαμβάνουν την αρχική φάση “Μετατροπή στον Τύπο” και την μεταγενέστερη προχωρημένη, πιο επιχειρησιακή φάση, η οποία θα επιτρέψει στο προσωπικό να αποκτήσει τις ίδιες ικανότητες με τα ιταλικά πληρώματα ιπταμένων μέσα από τις δραστηριότητες που διενεργούνται επί του ελικοπτερου. Αυτές περιλαμβάνουν ημερησιες και νυχτερινές τακτικές πτήσεις με κανόνες ενόργανης πτήσης (IFR), SVN, και την ικανότητα να επιχειρούν μαζί με το ελικόπτερο μονάδες Πεζικού και Ειδικών Δυνάμεων.

Το προσωπικό του ιταλικού Στρατού ειναι μεταξύ των πιο έμπειρων σε όλον τον κόσμο στην χρήση του NH90 και ήταν το πρωτο που λειτούργησε το σύγχρονο ελικόπτερο σε θέατρο επιχειρήσεων. Από το 2012 μέχρι σήμερα, τα πληρώματα των ιταλικών NH90 διενήργησαν περισσότερες από 6000 ώρες πτήσης στα θέατρα επιχειρήσεων του Αφγανιστάν και Ιράκ, αποκτώντας εξαιρετική τεχνογνωσία στο σύστημα.

Matteo Sanzani

Απόδοση/Μετάφραση απο το blogbeforeflight.net για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

14 Απαντήσεις

  1. εμένα πάντως για κάποιο λόγο,αυτό το Καταρ,πολύ με κάθεται στραβά με όλα αυτά που αγοράζει,μήπως ο Αραβικός συνασπισμός να αφήσει την Υεμένη και να στραφεί προς τα εκεί

 1. Αν υποψιαστω οτι του τραβηξαν το αυτι (του παπαρολογου ντε ) θα κανω παραπονα στο εγκυρο φορουμ.Δεν μπορειτε κυριοι να τραβατε το αυτι του αντιγραφεα, εχουμε δημοκρατια εδω, οχι σοβιετια.
  Για συμπαρασταση θα υπογραφω και εγω οχι σαν «tsimuha» αλλα σαν «ομαδα συνταξης».

 2. Αν υπήρχε έστω μια μικρή πιθανότητα να πάρει η Ελλάδα συμβόλαιο για εκπαίδευση του προσωπικού του εμιράτου, η ευκαιρία χάθηκε εξαιτίας της απότομης και απερίσκεπτης συμπεριφοράς του ευέξαπτου/οξύθυμου υπουργού που ονειρευόταν να πουλήσει τα ελληνικά ελικόπτερα στους Άραβες.

  1. Xωρις εξομοιωτη ακομη και να πετουσαν τα ελικοπτερα δεν μπορουσαμε να παρουμε συμβολαιο εκπαιδευσης, αντιθετα στα αρματα (που ειχαμε εξομοιωτες ) το πηραμε.

   1. Πόσα ελικόπτερα πρέπει να αγοραστούν για να συμφέρει η απόκτηση εξομοιωτή;

    Η υπάρχει περίπτωση τα χρήματα για τον εξομοιωτή να τα έφαγαν οι μίζες, ούπς…η μήπως ήταν ο λύκος και μπερδεύτηκα. 😉

 3. Εστω οτι ο εξομοιωτης κοστιζει οσο ενα κανονικο ελικοπτερο, γνωμη μου ειναι οτι πρεπει να τον παρεις ασχετα με τον αριθμο των ελικοπτερων που εχεις.Εξομοιωτη θελουν και τα SH-60 (βεβαια με τρεις διαμορφωσεις κοκπιτ -αν παρουμε και τα R-τι εξομοιωτη να βαλεις εκει) ,τα C-27 , τα CH-47, τα AH-64 κλπ.
  Θα ελεγα οτι μαλλον η ΑΣ (και το ΠΝ ) θεωρει τους εξομοιωτες ως μη αναγκαιους και ως παιχνιδια.
  Μετα βεβαια προσπαθει να κανει ημιμετρα με tablet.

  1. Εξομοιωτές για τα CH-47 έφτασαν. Ευτυχώς σε αυτά το κόκπιτ έχει κοινή διαμόρφωση και στις τρεις εν υπηρεσία εκδόσεις (δυστυχώς όμως όχι glass).
   Γενικά οι εξομοιωτές είναι απαραίτητο μέσο όταν κατέχεις ένα αεροσκάφος ή ελικόπτερο σε σημαντικούς αριθμούς (άρα έχεις και απαίτηση να παράγεις και να συντηρείς αρκετά πληρώματα) και όταν δεν υπάρχει κάποιος άλλος χρήστης του που να διαθέτει κάτι αντίστοιχο ώστε να υπάρξουν σχετικές συνέργειες. Εάν όμως μιλάμε για ένα μέσο που εσύ και οι γύρω-γύρω το έχεις σε πολύ μικρούς αριθμούς, ο εξομοιωτής ίσως και να μην είναι απαραίτητος. Π.χ. για τα C-27J κάνεις μια συμφωνία με τους άλλους χρήστες της κοντινής (Ρουμανία, Βουλγαρία) ή και της ευρύτερης περιοχής (Σλοβακία, Μαρόκο) και στέλνεται από κοινού το προσωπικό όλων αυτών για εκπαίδευση σε εξομοιωτή στη γειτονική Ιταλία. Στο τέλος πιο φτηνά θα έρθει μάλλον…

   Μιας και αναφέραμε τα C-27J: ακούστηκε ότι (επιτέλους) ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται και για ρίψεις αλεξιπτωτιστών εδώ. Συγκεκριμένα, ότι κατά τον «Ηνίοχο 2019» από αεροσκάφος του τύπου ρίφθηκε προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων με καθήκοντα JTAC. Μπορεί κανείς να το επιβεβαιώσει;

   1. Ο εξομοιωτης ειναι ενα εργαλειο που μπορεις να τον χρησιμοποιεις οποια ωρα θελεις (αν το εχεις εσυ).Μπορει να δημιουργεις σεναρια και καταστασεις οχι οταν θα σου επιτρεπει το προγραμμα των αλλων αλλα οταν θελεις εσυ, ετσι το βλεπω.Οσο ακριβος και να ειναι, πες τελικα οτι εχεις ενα αεροπλανο η ελικοπτερο παραπανω.Δηλαδη αντι για 8 C-27, πες πως πηρες 9, το ενατο ειναι ο εξομοιωτης.
    Δεν χρειαζεται να φευγουν πληρωματα εξω ,στα οποια θα πληρωνεις οδοιπορικα, φαγητο , διαμονη, χρηση εξομοιωτη στον ξενο ιδιοκτητη κλπ.

    «(άρα έχεις και απαίτηση να παράγεις και να συντηρείς αρκετά πληρώματα)»

    Διαφωνω σε αυτο. καθως (παντα για τις γνωσεις που εχει το «πεπερασμενο» μυαλο μου ) θεωρω οτι ο εξομοιωτης συμβαλει στην «ποιοτητα» της εκπαιδευσης και οχι στην ποσοτητα.
    Δεν εχει σημασια αν εχω λιγα πληρωματα (πχ εχω μονο 11 SH-60 , αρα τουλαχιστον 11χ2=22 χειριστες , συν μερικους επιπλεον , βαρια 30), γιατι αυτοι οι 30 χειριστες να μην μπορουν να παρουν το μαξιμουμ της εκπαιδευσης εδω και να τρεχουν με τα μπαγκαζια τους εξω.
    Σιγουρα ειναι ακριβο σπορ, αλλα οπως ειπα παραπανω πες οτι πηρες ενα ελικοπτερο επιπλεον, θα τα βγαλει τα λεφτα του σε βαθος χρονου.
    Δεν νοειται στον 21ο αιωνα να μην εχεις εξομοιωτες παντου, αν θελεις να εχεις σοβαρες ενοπλες δυναμεις.Αν απλα λεμε οτι εχουμε ενοπλες δυναμεις (χωρις το σοβαρες) τοτε ενταξει , μπορουμε να κανουμε πατεντες με ταμπλετ και να λεμε οτι κανουμε εκπαιδευση.
    Ειναι επενδυση στο μελλον ( σκεψου οτι τα ιπταμενα μεσα τα κραταμε για τουλαχιστον 30-35-40 χρονια), οι εξομοιωτες θα βγαλουν γενεες χειριστων σε αυτα.

  2. @tsimuha

   Σκέφτηκα το ίδιο, εάν έπαιρναν 2-3 ελικόπτερα θα μπορούσα να συμβιβαστώ με την σκέψη ότι είναι ίσως λίγα για απόκτηση εξομοιωτή, όταν μιλάμε όμως για συνολικά 20 μονάδες ο εξωμειωτης γίνεται απαραίτητος(για να μην πω υποχρεωτικός), ειδικά αν σκεφτούμε ότι οι ώρες εκπαίδευσης του ιπτάμενου προσωπικού στους εξομοιωτές έχουν αυξηθεί γενικά στην εποχή μας(σύμφωνα με αρκετές αναφορές), όπως φαίνεται και απο την αναλογία ωρών που αναφέρεται στο άρθρο. Με ημίμετρα, προχειρότητες και περίεργες «πατέντες» όπως συνηθίζονται (για να γίνονται οικονομίες στα λάθος σημεία), σωστή δουλειά δεν νομίζω να γίνεται πάντως.

   Όταν σε ένα ΝΑΤΟ συμφωνούν, ότι ο ιπτάμενος στα νέα συστήματα είναι σήμερα περισσότερο «System Manager» παρά πιλότος, πρέπει να ακολουθούν και τα ανάλογα στάνταρ στην εκπαίδευση(που θέτουν οι ίδιοι στις συναντήσεις/συνομιλίες της συμμαχίας).

   1. Θυμαμαι εναν χειριστη που ειχε ερθει στη Μικρα ( απο 115) ελεγε πχ οτι οταν ειχαν να σχεδιασουν μια αποστολη (κατα την διαρκεια μιας ασκησης) την ετρεχαν πρωτα στον εξομοιωτη.
    ΕΙχαν σε μικροφιλμ ολη την Ελλαδα και εβαζαν στον εξομιωτη του Α-7 κομματι που τους αφορουσε.Εδω θα κατεβουν , εδω θα ανεβουν, εδω θα στριψουν, εδω θα ριξουν τις δεξαμενες κλπ.Αν κατι πηγαινε λαθος το προβαραν δυο και τρεις φορες μεχρι να το κανουν σωστα.
    Οταν στελνεις ατομα στο εξωτερικο αυτην την πολυτελεια δεν την εχεις.
    Μπορει μια μερα να εχει καιρο και να μην πεταξουν τα αεροπλανα (η τα ελικοπτερα), η εκπαιδευση ομως εκεινης της μερας μπορει να γινει στον εξομοιωτη με την σειρα για ολους.
    Οταν ειναι δικος σου μπορεις να τον ανοιξεις οτι ωρα θελεις , πρωι , μεσημερι, βραδυ και οχι οποτε θα βολευει το προγραμμα των ξενων.Επισης οι χειριστες που αποσπουνται σε διαφορα μη πτητικα καθηκοντα και απεχουν καιρο απο τπησεις, πρωτα περνουν απο τον εξομοιωτη πριν ξαναμπουν στα κοκπιτ (ακομη και αν εχεις διθεσια αεροπλανα)

   2. Συμφωνούμε, για τους λόγους που ανέφερες είναι πιστεύω χρήσιμο να έχεις εξομοιωτές. Αυτό που έχει το έχεις, έτσι δεν χρειάζεται να ψάχνεις δεξιά και αριστερά σε ξένες χώρες για θέσεις να εκπαιδεύσεις το προσωπικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.