Γαλλία: Συστήματα πλοήγησης της iXblue για την [email protected]

Σύστημα αδρανειακής πλοήγησης Marins της iXblue

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που αποδέσμευσε η iXbleu, την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020 η εταιρεία Naval Group, παρούσης της υπουργού άμυνας της Γαλλίας, Φλωράνς Παρλί, παρέλαβε από την iXblue συστήματα πλοήγησης κυβερνοασφάλειας για την πρώτη φρεγάτα άμυνας και παρέμβασης (FDI) [email protected] του γαλλικού Ναυτικού στο πλαίσιο της διαχείρισης του έργου από την γαλλική υπηρεσία αμυντικών εξοπλισμών DGA (Direction Générale de l’Armement).

Αυτη είναι η πρώτη παράδοση της σύμβασης που συνήφθη ανάμεσα στην iXblue και την Naval Group το 2017, η οποία καλεί την απόκτηση των συστημάτων αδρανειακής πλοήγησης Marins και των μονάδων επεξεργασίας και διανομής δεδομένων Netans για να εξοπλιστούν οι πέντε φρεγάτες νέας γενιάς.

“Είναι η πρώτη φορά που η iXblue systems επιλέχθηκε απο την Naval Group για να εξοπλίσει ένα κύριο πολεμικό νέας κατασκευής για το γαλλικό Ναυτικό”, εξήγησε ο Φαμπιέν Ναπολιάνο διευθύνων σύμβουλος της iXblue. “Είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι που είμαστε μέρος αυτού του μεγάλου προγράμματος για την ανανέωση των γαλλικών ναυτικών δυνάμεων. Αυτη η επιλογή υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα και την αξιοπιστία των συστημάτων της iXblue και συγκεκριμένα την ικανότητα ανταπόκρισης τους στις απειλές κυβερνοασφάλειας σε περιβάλλοντα όπου το δορυφορικό σύστημα πολιτικής παγκόσμιας πλοήγησης ( GNSS ) είναι εκτός λειτουργίας”.

Ο Ολιβιέ ντε λα Μπορντουνέ, διευθυντής προγράμματος στην Naval Group, δήλωσε επίσης: “Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ανάμεσα στους εταίρους μας έχουμε και την iXblue για το πρόγραμμα της πλήρως ψηφιακής φρεγάτας, τη νέα γενιά φρεγατών του γαλλικού Ναυτικού. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε στην τεχνογνωσία τους σε θέματα αιχμής στο πεδίο των υπολογισμών πλοήγησης και κυβερνοασφάλειας ώστε να εξοπλιστούν οι φρεγάτες άμυνας και αποτροπής με τα καλύτερα δυνατά συστήματα που καλύπτουν τις ανάγκες της DGA”.

Βίντεο: Το σύστημα γυροσκοπίου οπτικών ινών της iXblue

Βασισμένες στην τεχνολογία του γυροσκοπίου οπτικών ινών της iXblue, οι μονάδες Marins είναι συστήματα αδρανειακής πλοήγησης πολύ υψηλών επιδόσεων που καλύπτουν τις στρατιωτικές απαιτήσεις των πιο σύγχρονων πολεμικών πλοίων. Παρέχουν εξαιρετικά ακριβείς πληροφορίες θέσης, κατεύθυνσης, πρόνευσης, περιστροφής και ταχύτητας σύμφωνα με το περιβάλλον ακόμα και όταν δεν υπάρχει πρόσβαση στα σήματα GNSS. Στην καρδιά του συστήματος πλοήγησης, η μονάδα επεξεργασίας και διανομής δεδομένων Netans διασυνδέεται απευθείας με τους αισθητήρες του πλοίου για την πρόσβαση, ανάλυση, συσχέτιση και διανομή των δεδομένων σε όλα τα συστήματα του πλοίου. Ως αποτέλεσμα, η εμβέλεια του Netans παρέχει αξιόπιστες, συνεχόμενες και ακριβείς πληροφορίες πλοήγησης στα πιο δύσκολα πολεμικά περιβάλλοντα, καθώς επίσης αντιμετωπίζει και τις προκλήσεις που αφορούν προβλήματα ασφαλείας στον κυβερνοχώρο.

Η φρεγάτα άμυνας και παρέμβασης (FDI) είναι ένα πλοίο ανοιχτής θάλασσας με εκτόπισμα 4500 τόνων. Πολλαπλών χρήσεων και ανθεκτικό, μπορεί να επιχειρεί μόνο ή μαζί με μιά ναυτική δύναμη, σ’ όλους τους τύπους ναυτικών επιχειρήσεων: ανθυποβρυχιακές, αντιαεροπορικές και αντιπλοϊκές αποστολές και παρέχει τη δυνατότητα προβολής Ειδικών Δυνάμεων.

Βαριά οπλισμένη (αντιπλοϊκοί πύραυλοι Exocet MM40 B3C, αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster 15/30, ανθυποβρυχιακές τορπίλες MU90, πυροβόλο), η FDI μπορεί να εκτοξεύσει ταυτόχρονα ένα ελικόπτερο και ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (ΜΕΑ). Μπορεί επίσης να δεχθεί αγήματα Ειδικών Δυνάμεων με τις δύο βάρκες ειδικών επιχειρήσεων.

Η FDI είναι η πρώτη γαλλική φρεγάτα που κατασκευάζεται εγχωρίως με προστασία για κυβερνοαπειλές, με το κέντρο δεδομένων να φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος των εφαρμογών του πλοίου. Η FDI εισάγει την έννοια του αποκλειστικού συστήματος για απειλές ασύμμετρου πολέμου που είναι ξέχωρο από τον θάλαμο επιχειρήσεων. Είναι εγκατεστημένο πίσω από την γέφυρα και θα διοικήσει τον ασύμμετρο πόλεμο κατά των εναερίων απειλών και επιφανείας όπως είναι τα mini-ΜΕΑ ή τα παραπλανητικά σκάφη. Η FDI η οποία συγκεντρώνει την καλύτερη γαλλική τεχνολογία πάνω σε μια συμπαγή πλατφόρμα. Είναι μια πανίσχυρη και καινοτόμα φρεγάτα, σχεδιασμένη για την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων απειλών.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.