Η Ιαπωνία δημοσιοποίησε νέες λεπτομέρειες για το μαχητικό νέας γενιάς

Η Ιαπωνία συνεχίζει τις εργασίες για την κατασκευή του εγχώριου αόρατου μαχητικού πέμπτης γενιάς όπως αυτό διαπιστώθηκε σε οπτικοακουστικό υλικό που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα στην εθνική τηλεόραση.

Το βίντεο που δημοσιοποιήθηκε την 26η Μαρτίου 2019 δείχνει ότι η ομάδα της Mitsubishi Electronics προχώρησε με τις δοκιμές του ραντάρ ενεργής διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) πάνω σε ένα μαχητικό αεροσκάφος F-2. Σύμφωνα με αρκετές αναφορές μέσων ενημέρωσης, το νεο ιαπωνικό ραντάρ AESA ειναι παρόμοιο με το αμερικανικής κατασκευής AN/APG-81, το οποίο ειναι εγκατεστημένο στο μαχητικό αεριωθούμενο Lockheed Martin F-35 Lightning II.

Επίσης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά βίντεο του δοκιμαστικού πρωτοτύπου στροβιλοκινητήρα διπλής ροής χαμηλού λόγου παρακάμψεως (σε κάποιες πηγές ονομάζεται XF9-1) εξοπλισμένου με δευτερογενείς καυστήρες (afterburners), που αναπτύχθηκε από την επιχείρηση IHI στο πλαίσιο του προγράμματος για το συγκρότημα ισχύος του βελτιωμένου μαχητικού F-3. Ο νέος κινητήρας ειναι μήκους περίπου 4,8 μέτρων, διαμέτρου περίπου 1 μ. και έχει περισσότερο από 15 τόνους ώση με μετάκαυση, και περισσότερο από 11 τόνους ενδιάμεση ώση.

Οι σχεδιαστές δήλωσαν ότι ο κινητήρας του νέου μαχητικού ουσιαστικά πληροί τις απαιτήσεις αποδόσεως της σχεδίασης. Με την υιοθέτηση των ιαπωνικών τεχνολογιών υλικών, το πρωτότυπο του βασικού κινητήρα διασφαλίζει την αξιόπιστη λειτουργία στους 1800 βαθμούς Κελσίου μπροστά από την τουρμπίνα, το οποίο έχει φτάσει στο επίπεδο της τετάρτης γενιάς των μεγάλων αεροπορικών στροβιλοκινητήρων.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Ιαπωνία άρχισε το πρόγραμμα ανάπτυξης του εγχώριου μαχητικού ως απάντηση στην άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) το 2007 να πουλήσει στην Ιαπωνία το Lockheed Martin F-22 Raptor. Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν επίσης ότι η αγορά του νέου διακλαδικού μαχητικού κρούσης F-35 ειναι μια ενδιάμεση λύση μέχρι το Τόκιο μπορέσει να εξελίξει και κατασκευάσει το δικό της μαχητικό πέμπτης γενιάς.

Τον περασμένο μήνα, το ιαπωνικό υπουργείο άμυνας επιβεβαίωσε στο Jane’s τα σχέδια του να επιδιώξει την σχεδίαση ενός “υπό ιαπωνικής ηγεσίας” προγράμματος για την εξέλιξη ενός μαχητικού αεριωθούμενου επόμενης γενιάς που θα αντικαταστήσει την πλατφόρμα μαχητικού πολλαπλών ρόλων F-2 εντός της δεκαετίας του 2030.

Απόδοση/Μετάφραση απο το Defence-Blog.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.