Η Ιαπωνία αφήνει ανοιχτή την επιλογή εταίρων για το πρόγραμμα μαχητικού F-X

Η Ιαπωνία δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) ή το Ηνωμένο Βασίλειο στο έργο για την ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς, μολονότι η Ιαπωνία επιβεβαίωσε τώρα ότι θα προχωρήσει στο πρόγραμμα με μια τελείως νέα σχεδίαση.

Νέες αναφορές, στην Ιαπωνία, στις αρχές Μαρτίου υποστηρίζουν ότι ήδη οι ΗΠΑ έχουν επιλεχθεί για τον ρόλο της εταιρικής σχέσης αλλά η υπηρεσία Προμηθειών, Τεχνολογίας και Επιμελητείας (ATLA) του ιαπωνικού υπουργείου άμυνας (Υπ.Αμ.) δήλωσε στο Jane’s την 10η Μαρτίου ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ και το Ην. Βασίλειο συνεχίζονται.

«Θα ξεκινήσουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα υπό την ηγεσία της Ιαπωνίας με την πιθανότητα της διεθνούς συνεργασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ATLA. «Το ιαπωνικό υπουργείο άμυνας συνομιλεί με τις ΗΠΑ και το Ην. Βασίλειο από την άποψη της διασφάλισης της διαλειτουργικότητας, της σχέση κόστους/αποτελεσματικότητας και της τεχνολογικής αξιοπιστίας. Εξετάζουμε την πιθανότητα της συνεργασίας μ’ αυτές τις δύο χώρες».

Ο εκπρόσωπος τύπου πρόσθεσε: «Δεν υφίσταται η περίπτωση να έχουμε αποφασίσει συγκεκριμένες πολιτικές που να συμπεριλαμβάνουν χώρες εταίρους. Επιπλέον, το ιαπωνικό υπουργείο άμυνας έχει αποκλείσει ως επιλογή το « παραγωγό ενός υφιστάμενου μοντέλου» [για το πρόγραμμα της ανάπτυξης μαχητικού αεροσκάφους] και καταλήξαμε ότι πρέπει να αναπτύξουμε ένα νέο μοντέλο».

Η ATLA δήλωσε επίσης στο Jane’s ότι τον Δεκέμβριο έχει ως στόχο να καθορίσει ένα «προκαταρκτικό πλαίσιο» που θα περιγράφει την εταιρική στρατηγική της. Αυτό το πλαίσιο αναμένεται να καταδείξει επισήμως τον ξένο βιομηχανικό συνεργάτη της και τον ρόλο του στο αναπτυξιακό σχέδιο της.

Τον Ιανουάριο το υπουργείο άμυνας επιβεβαίωσε επίσης ότι το έργο ανάπτυξης μαχητικού ονομάστηκε «F-X» και αποδέσμευσε την πρώτη «προκαταρκτική εικόνα» του νέου αεροσκάφους, το οποίο πρόκειται να αντικαταστήσει ενός της δεκαετίας 2030 το μαχητικό αεροσκάφος Mitsubishi F-2 της ιαπωνικής αεροπορικής δύναμης αυτοάμυνας (JASDF).

Jon Grevatt

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.