Η Ιαπωνία παρέλαβε το πρώτο E-2D Advanced Hawkeye

Το νέο αεροπλάνο παρέχει ενισχυμένες ικανότητες έγκαιρής προειδοποίησης, διοίκησης και ελέγχου για τις μεταβαλλόμενες ανάγκες ασφαλείας της Ιαπωνίας.

Η εταιρεία Northrop Grumman ολοκλήρωσε την 29η Μαρτίου την Παράδοση του πρώτου E-2D Advanced Hawkeye στην ιαπωνική Αεροπορική Δύναμη Αυτοάμυνας (JASDF).

Τον Νοέμβριο 2014, το ιαπωνικό υπουργείο άμυνας εξέλεξε μέσω διαγωνισμού το Northrop Grumman E-2D για την κάλυψης της αναδυόμενης απαίτησης αεροπορικής έγκαιρης προειδοποίησης επόμενης γενιάς.

“Η μακροχρόνια συνεργασία της Northrop Grumman με την Ιαπωνία αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο με την παράδοση του πρώτου ιαπωνικού E-2D,” δήλωσε η Τζέιν Μπίσοπ, αντιπρόεδρος και επικεφαλής ομάδας στο πρόγραμμα ολοκληρωμένων επανδρωμένων αερομεταφερόμενων λύσεων επιτήρησης, στην Northrop Grumman. “Αυτό το αεροπλάνο παρέχει σημαντική ενίσχυση στις ικανότητες έγκαιρης προειδοποίησης και επιτήρησης για την αντιμετώπιση των μεταβαλλόμενων αναγκών της Ιαπωνίας.”

Στην ανακοίνωση της η εταιρεία αναφέρει ότι η Ιαπωνία χρησιμοποιεί το Northrop Grumman E-2C  Hawkeye από το 1983 και είναι ο μεγαλύτερος χρήστης E-2 εκτός Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ). Το E-2D προσφερει άλμα δύο γενιών στην τεχνολογία ραντάρ που επιτρεπει στο αεροπλάνο να παρακολουθεί απειλές σε μεγάλες αποστάσεις. Το αεροπλάνο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στην αρωγή καταστροφών και ανθρωπιστικής βοήθειας με τον συντονισμό των υπηρεσιων πολιτικής προστασίας. Το E-2D προσφερει διαλειτουργικότητα με τα επομενης γενιάς συστήματα αεροπλάνων του Ναυτικου των ΗΠΑ και των συμμάχων προς υποστηριξη της περιφερειακής συνεργασίας για την ασφάλεια. Για την διασφάλιση της μακροχρόνιας επιτυχίας του στόλου E-2D της Ιαπωνίας, η Northrop Grumman παρέχει στην JASDF συνεχόμενη υποστήριξη συντήρησης και επισκευών, σε στενή συνεργασία με πολλές ιαπωνικές επιχειρήσεις.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

19 Απαντήσεις

 1. Ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που ικανοποιεί αρκετά χρόνια τις απαιτήσεις μιας χώρας μέσα στον ειρηνικό ωκεανό(που το χρησημοποιεί απο αεροδρόμια στην ξηρά), δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει τις ελληνικές απαιτήσεις;

  Για να μη παρεξηγηθώ, δεν θεωρώ το σουηδικό μοντέλο/αεροσκάφος που επιλέχθηκε ακατάλληλο η λιγότερο αποτελεσματικό, απλά δεν είμαι σίγουρος ότι ήταν απαραίτητη μια πλατφόρμα με κινητήρες αεριώθησης για ένα ιπτάμενο ραντάρ προειδοποίησης, το οποίο προβλέπεται για χρήση στον ΕΕΧ(που είναι μικρός σε έκταση σε σύγκριση με άλλες χώρες που χρησημοποιούν αεροσκάφη AEW με κινητήρες αεριώθησης).

  Οι Ιάπωνες πάντως, δεν φαίνεται να έχουν θέμα στο σημείο μιας σύντομης προσέγγισης η απομάκρυνσης στα σημεία περιπολίας αυτών των αεροσκαφών(όπου θα ήταν προτιμότεροι οι κινητήρες αεριώθησης), ούτε με τον θόρυβο που παράγουν οι προπέλες. Φαίνεται επίσης ότι είναι ικανοποιημένοι απο την εμβέλεια των Hawkeye(ακόμα και χωρίς να υπάρχουν πλωτά αεροδρόμια).

  1. Η επιλογή του ΑΣΕΠΕ που έγινε από την Π.Α. δεν είχε να κάνει με τα χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις του φορέα, αλλά με τις επιχειρησιακές δυνατότητες του συστήματος αποστολής (περιλαμβανομένου τόσο του ραντάρ, όσο και των περιφερειακών συστημάτων, όπως το ESM κτλ.). Την εποχή εκείνη το E-2D και το ραντάρ του, αλλά και άλλες λύσεις όπως το MESA που εέλεξε η Τουρκία, δεν είχαν καταστεί ακόμα διαθέσιμα. Συνεπώς το Erieye αντιπροσώπευε τότε την πιο καλή επιλογή (από πλευράς επιδόσεων και περιθωρίων μελλοντικής εξέλιξης) σε συνάρτηση και με τις απαιτήσεις και δυνατότητές μας (οικονομικές και όχι μόνο). Ο δε φορέας που επελέγη ήταν αυτός που πρότεινε ο κατασκευαστής, έχοντας και καθ’ όλα αξιόλογες επιδόσεις για τα ελληνικά δεδομένα. Τυχόν άλλοι φορείς που να ήταν πιστοποιημένοι στο συγκεκριμένο σύστημα και διέθεταν ελικοφόρους κινητήρες, είτε ήταν ή έβαιναν εκτός παραγωγής τότε (π.χ. Saab-340 & 2000), είτε θα εκτόξευαν το κόστος στα ύψη (π.χ. C-130J).

   1. Νομίζω πως το ραντάρ Erieye, είχε καλύτερες επιδόσεις σε κλειστές θάλασσες όπως το Αιγαίο. Άλλωστε είχε αναπτυχθεί από την Ericsson για τις ανάγκες της Σουηδικής αεροπορίας, με το ιδιόμορφο ανάγλυφο των φιόρδ και την παρεμβολή εδαφικών εξάρσεων. Το Hawkeye, μπορεί να έχει μεγαλύτερη εμβέλεια αλλά ήταν βελτιστοποιημένο για το ωκεάνιο περιβάλλον,σύμφωνα με τις ανάγκες(δόγμα) του Αμερικανικού ΠΝ,(Blue -Water -Navy).

   2. Η σημερινή έκδοση που επέλεξαν οι Ιάπωνες όντως δεν υπήρχε, ήταν όμως η προηγούμενη έκδοση C διαθέσιμη την οποία χρησιμοποιούσαν ήδη οι JASDF(όπως αναφέρεται στο άρθρο). Για το Mesa δεν συζητάω(ούτε κάν για ένα C-130J), εφόσον θεωρώ ότι ήταν/είναι εκτός (οικονομικής) πραγματικότητας για την Ελλάδα.

    Αυτό που περιμένω πάντως, είναι η εξέλιξη(αναβάθμιση που ανέφερες ως μελλοντική προοπτική), εφόσον έχουμε φτάσει πλέον στο μέλλον ενώ δεν φαίνεται η παραμικρή σκέψη(η ενδιαφέρον) για μια αξιόλογη αναβάθμιση του συστήματος στον ορίζοντα. Έχοντας υπόψην μου άλλες περιπτώσεις, δεν είναι όμως έκπληξη η όλη εξέλιξη στην υπόθεση των ΑΣΕΠΕ.

   3. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έδινε κόστος 10.500-11.000 δολάρια/ώρα πτήσης για το E-2C, ενώ το ΥΠΕΘΑ έδινε 4.000-4.500 ευρώ/ώρα πτήσης για το EMB-145H Erieye. Προφανώς τα δύο ποσά δεν είμαι άμεσα συγκρίσιμα (και λόγω διαφορετικών κριτηρίων που προσμετρώνται και συνυπολογίζονται για την εξαγωγή του τελικού κόστους σε κάθε περίπτωση), είναι όμως ενδεικτικά…

 2. Oι κινητηρες jet μπορει να εχουν πιο μεγαλη καταναλωση (να εχουμε υποψη οτι και ο Τ-56 των Ε-2 ειναι ενας αρκετα μεγαλος κινητηρας) αλλα προσφερουν ταχυτερη προσβαση στο σημειο περιπολιας, ταχυτερη ανοδο σε μεγαλο υψομετρο ωστε το ρανταρ να εχει καλυτερη αποδοση και το σημαντικοτερο, πιο γρηγορη απομακρυνση απο το σημειο αν κατι παει στραβα.

  1. Αυτά τα σημεία δεν φαίνεται να επιρέασαν όμως την επιλογή των Ιαπώνων ούτε παλαιότερα ούτε σήμερα(παρά που έχουν μεγάλες εκτάσεις οι χώροι που θεωρούν σημαντικούς). Στην επιλογή ΑΦΝΣ πάντως ακολούθησαν άλλο σκεπτικό, επιλέγοντας ένα εγχώριο μοντέλο με στροβιλοκινητήρες.

   1. Σιγουρα δεν ηταν το καθοριστικο, αλλα στην δικη μας περιπτωση ο εχθρος ειναι πολυ κοντα, (οι αποστασεις μεταξυ των δυο χωρων πολυ πιο μικρες απο οτι η Ιαπωνια με Ρωσια).Απο την αλλη δεν υπαρχουν αναμεσα σε Ιαπωνια και Ρωσια τα δεκαδες νησια που υπαρχουν αναμεσα σε Ελλαδα και Τουρκια και αλλοιωνουν την εκονα των επιγειων ρανταρ, ουτε η Ελλαδα εχει τα δεκαδες F-15 που εχει η Ιαπωνια για να προσφερει προστασια στα ΑΕW αεροσκαφη της.
    Σιγουρα ομως η Ιαπωνια τα εχει σε μεγαλη εκτιμηση καθως τα αντικαθιστα σε αναλογια 1 προς 1 παρολο που τα -D εχουν σαφως υπερτερες δυνατοτητες απο τα παλια μοντελα και συμπληρωνουν ιδανικα τα Ε-767.

   2. Μην ξεχνάς τους Κινέζους που έχουν απέναντι, οι οποίοι έχουν προχωρήσει αρκετά στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

    Επειδή ανέφερες τα μεγάλα E-767, αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ δεν πρόλαβαν να συμπληρώσουν είκοσι χρόνια σε υπηρεσία στις JSDF σε λίγο αναβαθμίζονται για 2η φορά. Η πρώτη συμφωνία για αναβάθμιση ήταν αξίας 26 εκατ. ενώ η επόμενη φτάνει τα 60 εκατομμύρια. 😉

    Συνεπείς οι Ιάπωνες σε αυτά τα θέματα(και σε πολλά άλλα πράγματα).

    Japan begins process of E-767 AWACS upgrade

    https://www.janes.com/article/45106/japan-begins-process-of-e-767-awacs-upgrade

    Japan Orders Upgrades for its 4 E-767 AWACS

    https://www.defenseindustrydaily.com/japan-orders-4-e767-awacs-radar-mission-upgrade-kits-for-147m-02215/

   3. Οι αναβαθμίσεις των Ιαπωνικών E-767, βάσει και των ποσών που αναφέρεις, απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν μείζονες. Πιθανότατα αρκούνται σε «επίπεδο software».

 3. @Γ.Μ.

  Στην πρώτη περίπτωση(αναβάθμιση) αν δεν χάθηκα στην μετάφραση, η συμφωνία περιελάμβανε και εγκατάσταση «σκληρού υλικού», ενώ στην 2η δεν μπόρεσα να εξακριβώσω εάν περιορίζεται αποκλειστικά σε αναβάθμιση λογισμικού(Software Update/Upgrade) η αν προβλέπονται και αντικαταστήσεις εξαρτημάτων στα πλαίσια του ελέγχου(checkout) που αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

  Ακόμα και μια μικρή(;) αναβάθμιση (η περισσότερες μικρές) όπως περιγράφεται στις ανακοινώσεις, είναι όμως προτιμότερη/ες απο το να παραμείνουν τα αεροσκάφη όπως είχαν παραδοθεί. Μερικοί σκοντάφτουν ακόμα και σε μικρές αναβαθμίσεις, μέχρι να φτάσει το πράγμα στα όρια, και μετά ψάχνουν για λύσεις «φθηνές» που δεν υπάρχουν, για να διατηρήσουν αξιόμαχα τα συστήματα που άφησαν όπως τα παρέλαβαν.

  «The four aircraft, which have been in service with the Japan Air Self-Defense Force (JASDF) since 1998-99, will each be fitted with new systems, and three ground support facilities will also be upgraded under the programme.

  Specifically, the aircraft will be equipped with updated mission computers, electronic support measures, a traffic alert and collision avoidance system, AN/APX-119 interrogator friend or foe (IFF) transponder, next-generation UPX-40 IFF, automatic identification system, and datalink upgrades.»

  AIR FORCE

  «The Boeing Co., Oklahoma City, Oklahoma, has been awarded a $60,903,323 hybrid (fixed-price-incentive-firm, firm-fixed-price, cost-plus-fixed-fee, and cost-plus-incentive-fee) contract for the mission computing upgrade installation and checkout of four Japanese E-767 aircraft and associated ground systems. Work will be performed in Oklahoma City, Oklahoma; San Antonio, Texas; and Seattle, Washington, and is expected to be complete by Dec. 31, 2022. This contract involves foreign military sales to Japan and is the result of a sole-source acquisition. Japanese letter of offer and acceptance case funds in the amount of $56,969,735 are being obligated at the time of award. Air Force Life Cycle Management Center, Hanscom Air Force Base, Massachusetts, is the contracting activity (FA8730-18-C-0001).»

  https://dod.defense.gov/News/Contracts/Contract-View/Article/1439295/

  1. Τα κείμενα που παραθέτεις επιβεβαιώνουν ακριβώς ότι πρόκειται για ελάσσονες αναβαθμίσεις σε επίπεδο λογισμικού και δευτερευόντων συστημάτων/υποσυστημάτων (IFF, ηλεκτρονικά ασφάλειας πτήσεων, ζεύξεις), ώστε να αντικατασταθούν άλλα αντίστοιχα που δεν υποστηρίζονται πια ή/και να συμμορφώνονται τα αεροσκάφη με τα πλέον πρόσφατα σχετικά πρωτόκολλα και οδηγίες/κανονισμούς (ενδεικτικά, το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει τώρα και η δική μας Π.Α. με τα συστήματα IFF των Erieye). Φυσικά και όλα αυτά είναι θεμιτά και συμβάλουν στη διατήρηση του αξιόμαχου του υλικού, ωστόσο δεν επιφέρουν ουσιαστική επαύξηση ή αναβάθμιση των επιχειρησιακών του ικανοτήτων. Πώς θα μπορούσε άλλωστε όταν και από τις δύο συμβάσεις μαζί αντιστοιχούν «μόλις» περί τα 20 εκατ. ανά αεροσκάφος της JASDF….

   1. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι αυτές που γίνονται αρκούν, η ότι δεν υπάρχουν λόγοι για αναβαθμίσεις μεγαλύτερης εκτάσεως. Όσο δεν θα υπάρξει μια «επανάσταση» (που να αυξάνει τις επιδόσεις) στο ραντάρ η στα υποσυστήματα επεξεργασίας που φέρουν τα E-767 ως κύριο αισθητήρα/σύστημα αποστολής, δεν θα είχε και πολύ νόημα να σκεφτούν για περισσότερα(εδώ έχει σειρά η κατασκευάστρια εταιρία του ραντάρ και υποσυστημάτων να παρουσιάζει πρώτα ένα σύστημα υψηλότερων επιδόσεων).

    Σκοπός είναι να γίνονται στοχευμένες αναβαθμίσεις, στους χρόνους που χρειάζονται ώστε να παραμένουν αξιόμαχα. Αυτό με ενδιαφέρει προσωπικά περισσότερο.
    Η εναλλακτική είναι να σου έρχονται όλα μαζεμένα(και με περισσότερα έξοδα), επειδή τα άφησες να σέρνονται, με αποτέλεσμα να παλαιώσουν(πράγμα που συμβαίνει στην ΕΠΑ π.χ. στα μαχητικά που δεν έχουν εκσυγχρονιστεί η δεν έλαβαν πιστοποιήσεις για μερικά όπλα/συστήματα που υπάρχουν χρόνια στο οπλοστάσιο).

 4. Συμφωνα με ρωσικες πηγες τα ιαπωνικα νησια Minamidaitōjima και Hachijō-jima εισηλθαν για λιγο μεσα στην πορεια 3 ΤU-95.
  Το ρωσικο υπουργειο αμυνας θα διαμαρτυρηθει για αυτες τις προκλητικες ενεργειες των ιαπωνικων νησιων.

  https://www.mod.go.jp/j/press/news/2019/06/20b.html

 5. «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES ( 79 ολοκληρες!-κουραγιο Φαιδων άλλες 21 εμειναν για το βραβειο)
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  ..
  .

  Στις 1 Οκτωβριου η γαλλικη κυβερνηση ανακοινωσε σχεδιο αγορας 3 αεροσκαφων Ε-2D για να αντικαταστησει τα παλια E-2C

  http://forum.militaryparitet.com/viewtopic.php?id=26581

 6. ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΛΟΥΦΛΗΔΕΣ (a.k.a Kostas)

  https://i.imgur.com/klkxrKG.jpg

  «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES (100 plus!)

  Tωρα ο GIDOpavlidis και στο διαστημα ( Pavlidis…. the last frontier GIDI)
  .
  .
  .
  ..
  .
  .

  .

  Eνα παραξενο ατυχημα ενος S-3

  https://youtu.be/i01DPzmR8YE?t=57

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.