Ο ιαπωνικός Στρατός παρουσίασε το νέο 8Χ8 Α/Κ πυροβόλο Type 19 155mm

Κατά την έκδοση 2019 της γιορτής Ισχύος Πυρός η οποία πραγματοποιείται κάθε έτος στο τέλος Αυγούστου στην περιοχή ασκήσεων East Fuji, οι ιαπωνικές επίγειες δυνάμεις αυτοπροστασίας (JGSDF) παρουσίασαν το Type 19, το νεο 8Χ8 τροχοφόρο αυτοκινούμενο πυροβόλο τοποθετημένο πάνω σε αμάξωμα στρατιωτικού φορτηγού MAN.

To νέο ιαπωνικό τροχοφόρο αυτοκινούμενο σύστημα πυροβόλου Type 19 των 155 mm φαίνεται να μοιάζει πολύ με το γαλλικής κατασκευής CEASAR που κατασκευάζεται από την γαλλική εταιρεία Nexter Systems. Το κύριο πλεονέκτημα των συστημάτων πυροβολικού αυτού του τύπου είναι ότι διαθέτουν παρόμοια ισχύ πυρός με τα υφιστάμενα ρυμουλκούμενα και αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού όμως με μεγαλύτερη στρατηγική κινητικότητα και ταχύτερους χρόνους αλλαγής θέσεις βολής/αντίδρασης.

Το Type 19 βασίζεται σε 8Χ8 αμάξωμα στρατιωτικού φορτηγού MAN με την καμπίνα πληρώματος στο μπροστινό μέρος και το πυροβόλο των 155 mm τοποθετημένο στο πίσω μέρος. Σύμφωνα με την πρώτη ανάλυση μας, η καμπίνα πληρώματος μοιάζει να είναι εφοδιασμένη με θωράκιση για την παροχή προστασίας κατά πυρών μικρών οπλών διαμετρήματος 7,62 mm και θραυσμάτων βλημάτων πυροβολικού.

Το Type 19 διαθέτει πλήρωμα πέντε μελών με τρεις στρατιώτες να κάθονται στην καμπίνα πληρώματος και δύο επιπλέον θέσεις βρίσκονται σε μια καμπίνα που είναι τοποθετημένη στο μέσον του αμαξώματος.

Όπως και το γαλλικό CEASAR, το Type 19 φαίνεται να είναι εφοδιασμένο με έναν κεντρικό υπολογιστή πυρός εγκατεστημένο στην καμπίνα πληρώματος αλλά πίσω στα αριστερά είναι η μονάδα οθόνης πυροβόλου όταν το σύστημα είναι ανεπτυγμένο σε θέση βολής. Όταν το σύστημα είναι ανεπτυγμένο σε θέση βολής ενα μεγάλο φτυάρι κατεβαίνει υδραυλικά στο έδαφος στο πίσω μέρος για την παροχή μιας πιο σταθερής πλατφόρμας βολής. Οι τέσσερις οπίσθιοι τροχοί ανυψώνονται τελείως πάνω από το έδαφος ώστε το μεγάλο φτυάρι να απορροφά τις εντάσεις των βολών.

Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyRecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

7 Απαντήσεις

 1. Μήπως να μελετήσουν και οι Έλληνες μια σταδιακή αντικατάσταση των Α/Κ οβιδοβόλο 8″ Μ110/Α2/Μ107 σε Α/Κ οβιδοβόλα Μ110/Α2(που χρειάζονται και 13 άτομα πλήρωμα για την λειτουργεία) με τα νεότερα συστήματα, ίσως έτσι να λύνονταν και παράλληλα μερικά θέματα/προβλήματα με την «λειψανδρία», αφού θα μειώνονταν έτσι και ο πλέον υπερβολικός απαραίτητος αριθμός που απαιτείται για τα απαρχαιωμένα συστήματα(σε σύγκριση με τα νεότερα, στο είδος που παρουσιάζει το άρθρο) που υπηρετούν ακόμα στον ΕΣ.

  http://www.army.gr/el/organosi/oplika-systimata/ak-ovidovolo-8-m110a2

  Ξέρω ότι το παραπάνω θα προκαλέσει σύγχυση σε αρκετούς, αλλά με σκονισμένες αντιλήψεις και πρακτικές στην πολιτική προσωπικού στις ΕΕΔ, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος.
  Ο αυτοματισμός (όπως και στην βιομηχανική παραγωγή) θα σημαίνει και στο στρατό γρήγορα η αργά (και είτε αρέσει είτε όχι) μείωση προσωπικού, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει αναγκάστηκα απώλεια ισχύς σε όλα τα σημεία και γενικά, όπως θέλουν να πιστεύουν πολλοί(όχι σπάνια επειδή η μείωση προσωπικού συνδέεται και σημαίνει και λιγότερες θέσεις διοικητών μονάδων με προοπτική για ανώτερα πόστα).
  Οι ΕΕΔ δεν υπάρχουν (ούτε θα έπρεπε να είναι ο σκοπός της ύπαρξης τους) για να προσφέρουν θέσεις απασχολήσης για ανώτερους και ανώτατους αξιοματικούς, η για βόλεμα ψηφοφόρων ως αντάλλαγμα για ψήφους, είναι εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής, και για αποτροπή, και ως τέτοιο θα πρέπει να είναι σύγχρονο, αποτελεσματικό και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής.

  Να σημειωθεί ότι υπάρχουν μονάδες συμμάχων σε εμπόλεμες περιοχές/ζώνες που λειτουργούν σύγχρονα αυτοκινούμενα πυροβόλα του πυροβολικού σε ετοιμότητα με 3 άτομα, χωρίς να είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε θέσεις άμυνας/αποτροπής και υποστήριξης άλλων μονάδων εντός της ακτίνας δράσης που έχουν τα πυροβόλα.

  Να σημειωθεί επίσης ότι οι μεγάλοι στρατοί, δεν είναι αυτόματα και αποτελεσματικοί επειδή ρίχνουν μάζα κρέας στην μάχη, όπως παρατηρείται στις εκστρατείες και πολέμους της εποχής μας. Ο αμερικανός πρόεδρος JFK στον οποίο χρεώνεται η ιδέα και ίδρυση των πράσινων μπερέ στην NC* (που έχουν ιδιαίτερη σχέση μέχρι σήμερα), αλλά και η ιδέα για τους Navy Seals που είχε ήταν το μέλλον και πρωτότυπο για τις μελλοντικές ένοπλες δυνάμεις στην δύση, αλλά τα παλιά μυαλά στο αμερικανικό στράτευμα δεν συμφώνησαν ποτέ με τις ιδέες του, αφού τους χαλούσε το σύστημα απασχόλησης στον στρατό. Μακροχρόνιο πόλεμοι σημαιναν μετάλλια και προαγωγές, αυτό τους ενδιέφερε περισσότερο απο οτιδήποτε άλλο και στο Βιετνάμ, και αυτό,το είχαν αντιληφθεί και οι υφιστάμενοι απο ταγματάρχη προς τα κάτω μέχρι των απλό φαντάρο που πληρώνει την νύφη για τα μετάλλια και τις προαγωγές των ανώτερων αξιωματικών(σύμφωνα και με μαρτυρίες βετεράνων που στην αρχή νόμιζαν ότι υπερασπιζόταν την αμερικανική «ιδέα» στην Ινδοκίνα.

  Αγαπητέ Δούκα να με συγχωρείς για την απόκλιση στη 3η παράγραφος, που θεωρούσα χρήσιμη για να εξηγήσω το σκεπτικό πίσω απο το θέμα της επάνδρωσης στον στρατό(με αφορμή και πρόσφατες ανακοινώσεις).

  Σημειώσεις

  https://www.jfklibrary.org/learn/about-jfk/jfk-in-history/green-berets

   1. Ἡ απάντηση ίσως βρίσκεται στο στιβαρό πήγμα του MAN kat 1 που δέν λυγίζει,αντίθετα με τα άλλα φορτηγά στρατιωτικής και αστικής χρήσεως.
    Αυτό το χαρακτηριστικό πιστεύω ότι μέτρησε,και ἂν έχω δίκηο,τότε μάλλον προτίμησαν την απευθείας αγορά κάποιων δεκάδων οχημάτων,από την ανάπτυξη εξ αρχής ενός οχήματος με τέτοιο χαρακτηριστικό.

   2. Ίσως να υπήρξαν και περισσότερα σημεία που μιλούσαν υπέρ του συγκεκριμένου ΑΧΕΡΩΝ, αλλά αυτό φαίνται και απο την επιλογή άλλων χωρών όπως την αγγλία, ότι η ποιότητα, τα προσόντα και το γεγονός που είναι άμεσα διαθέσιμο στην αγορά, να έπαιξαν πρωταγωνιστικό/σημαντικό ρόλο στην απόφαση/επιλογή των Ιαπώνων.

    MAN secures £53m contract to modernise British Army fleet

    MAN Truck and Bus UK has entered into a £53m contract with the MoD that will see the modernisation of certain logistic vehicles.

    The contract will deliver a new pallet and container loading system.

    382 retrofit kits for the enhanced pallet loading system (EPLS) will be supplied and integrated into the HX trucks for the armed forces; vehicles that MAN delivered to the MoD under a separate contract signed in 2005.

    https://www.commercialmotor.com/news/product/man-secures-£53m-contract-modernise-british-army-fleet

 2. Πρόπερσι παρουσίασαν και οι γείτονες ένα σύγχρονο εγχώριο αυτοκινούμενο σύστημα πυροβολικού επάνω σε σκάφος 6×6, στο οποίο εγκατέστησαν το ρυμουλκούμενο πυροβόλο ˋPanterˋ των 155mm επάνω σε όχημα της BMC το οποίο ονόμασαν ˋYavuzˋ.
  Παρουσίασαν επίσης ένα ‘ASYA’ σε πιο φουτουριστικό ντιζάιν(προφανώς με το ίδιο πυροβόλο).

  MKEK – “Yavuz” Howitzer System Launched at IDEF

  Mechanical and Chemical Industry Corporation (MKEK) unveiled the “Yavuz” 155mm Self – Propelled Howitzer Systems mounted over 6×6 vehicles at IDEF 2017 event with the participation of MKEK’s General Manager Mr. Ahmet Taşkın and military and defense officials

  https://www.defenceturkey.com/en/content/mkek-yavuz-howitzer-system-launched-at-idef-2746

  http://www.trmilitarynews.com/wp-content/uploads/2019/05/mke-yavuz-696×463.jpeg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.