Ιαπωνία: Λεπτομέρειες σχετικά με τα μελλοντικά εξοπλιστικά έργα R&D

©ATLA | Ιαπωνικό μαχητικό F-2 εξαπολύει των εγχώριας ανάπτυξης αντιπλοϊκό πύραυλο ASM-3.

Η υπηρεσία Προμηθειών, Τεχνολογίας και Επιμελητείας (ATLA) του ιαπωνικού υπουργείου άμυνας αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες σχετικά με κάποια από τα κύρια έργα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) των επόμενων ετών.

Αξιωματούχοι της ATLA δήλωσαν την 3η Οκτωβρίου στο Jane’s ότι η υπηρεσία αιτήθηκε χρηματοδότηση για τα εν λόγω έργα, συμπεριλαμβανομένων 2,4 δισεκατομμυρίων γιεν (¥) για το οικονομικό έτος (FY) 2020 ώστε να διενεργήσει έρευνες στην νέας γενιάς τεχνολογία εντοπισμού υποβρύχιων ναρκών. Το εν λόγω εξαετές έργο αποσκοπεί στην εξέλιξη της τεχνολογίας επεξεργασίας σημάτων σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας ένα χαμηλής/υψηλής συχνότητας ηχοβολιστικό συνθετικού διαφράγματος (Synthetic Aperture Sonar – SAS) για τον εντοπισμό των ναρκών.

Το 2018 Ιαπωνία και Γαλλία συμφωνήσαν να εργαστούν πάνω στις ιδιαιτερότητες αυτής της τεχνολογίας στο πλαίσιο κοινού ερευνητικού έργου.

Οι αξιωματούχοι της ATLA δήλωσαν επίσης ότι η ιαπωνική επίγεια δύναμη αυτοάμυνας (JGSDF) ζήτησε ¥800 εκατ. για το FY 2020 ώστε να εξελίξει ένα πολλαπλών χρήσεων ραντάρ επιτήρησης που θα ενσωματώνει τους παράκτιους, χαμηλού ύψους, αντιραντάρ ρόλους της υπηρεσίας. Ο στόχος αυτού του επταετούς έργου δεν είναι μόνο η εξέλιξη ενός νέου ραντάρ που θα μπορεί να εντοπίζει όπλα ή πλατφόρμες με μικρή ενεργή διατομή ραντάρ (RCS), αλλά επίσης να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του κόστους παραγωγής και συντήρησης.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ιαπωνική αεροπορική δύναμη αυτοάμυνας (JASDF) ζήτησε περίπου ¥16,1 δισ. για το FY 2020 ώστε να επεκτείνει το βεληνεκές του πρώτου εγχώριας ανάπτυξης υπερηχητικού αεροπορικού αντιπλοϊκού πυραύλου (ASM), γνωστού ως ASM-3. Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση της αποτροπής της Ιαπωνίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το FY 2025. Το βεληνεκές του πυραύλου αναμένεται να διευρυνθεί σε περισσότερα από 400 χιλιόμετρα από τα υφιστάμενα 200 χλμ.

Ο ASM-3, ο οποίος διαθέτει εκτιμώμενη ταχύτητα Mach 3, αναπτύχθηκε από κοινού από την Mitsubishi Heavy Industries και το υπουργείο άμυνας το 2017 ως ο διάδοχος της σειράς πυραύλων Type 93 της Ιαπωνίας. Αναμένεται οτι θα μεταφέρεται από τα μαχητικά πολλαπλών ρόλων F-2 της JASDF.

Kosuke Takahashi

Απόδοση/Μετάφραση απο το Jane’s για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.