Κοινή εκπαίδευση Ελληνικών και Αμερικανικών δυνάμεων στον Έβρο

«Υπάρχουν πεδία βολής αρμάτων και γενικά η ευρύτερη περιοχή γύρω από την Αλεξανδρούπολη εξυπηρετεί πολύ» είπε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντιστράτηγος Cavoli από τον ακριτικό Έβρο.

Αυτό εμμέσως επιβεβαιώνει πληροφορίες τόσο από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, όσο κι από ανώτατους Αξιωματικούς που βρίσκονται στις εσχατιές της Βόρειας Ελλάδας, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δούμε περισσότερη κοινή εκπαίδευση Ελληνικών και Αμερικανικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

Τι αναφέρουν πιο συγκεκριμένα αυτές οι πληροφορίες που κινούνται σε δύο επίπεδα; Θα υπάρξει η ευκαιρία οι αρματιστές των υπερσύγχρονων Ελληνικών Leo 2HEL, να βρεθούν στο ίδιο πεδίο ασκήσεων με Αμερικανικά άρματα τύπου M1 Abrams, δηλαδή την αιχμή του δόρατος των αρμάτων μάχης των ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί ίσως είναι η μόνη Δυτική δύναμη που έχει ζήσει πολεμικές επιχειρήσεις με την χρήση αρμάτων μάχης και επιπλέον θα δοθεί η δυνατότητα σύγκρισης του Ελληνικού Leo 2HΕL των 120 χιλιοστών -που αγοράστηκε πανάκριβα από την Γερμανία- με ένα αντίστοιχο άρμα με το ίδιο πυροβόλο.

Το Ελληνικό come back για τα Μ2 Bradley

Η Ελλάδα μάλιστα έχει ζητήσει από την Αμερική στην διμερή εκπαιδευτική δραστηριότητα, να συμπεριλάβουν τα ΤΟΜΑ τύπου Μ2 Bradley. Το Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΑ) τύπου Μ2 Bradley αποτελεί έναν «διακαή πόθο» του Ελληνικού Στρατού και των Μηχανοκίνητων Σχηματισμών, ώστε να αντικατασταθούν επιτέλους τα παρωχημένα Μ-113.

Το Ελληνικό ενδιαφέρον δεν είναι κάτι καινούριο, έχει εκφραστεί και κατά το παρελθόν την ώρα που τα Μ-113 δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ταχύτητα ν’ ακολουθήσουν τα άρματα 4ης γενιάς Leo  2HEL. Η παλαιότητά του ουσιαστικά αναδεικνύει το τεράστιο κενό που υπάρχει σ’ αυτό το κομμάτι του Ελληνικού Στρατού. Πολλές προσπάθειες και μελέτες έχουν γίνει στο παρελθόν, όμως καμία δεν έπιασε τόπο.

Ο Διοικητής της 21ης ΕΜΑ μαζί με τους αρματιστές και τα μέσα τους, τα Leopard 2HEL.

Το αν θα εξεταστεί και πότε το σενάριο μεταβίβασης αριθμού Μ2 Bradley από τον στρατό των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ακόμη παραμένει αν όχι γρίφος, άγνωστο, την στιγμή που πρέπει ο Ελληνικός Στρατός να καλύψει κυριολεκτικά πιεστικές ανάγκες στον τομέα αυτό. Προ το παρόν δεν φαίνεται πάντως να βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης κάτι τέτοιο, με τον Αμερικανικό στρατό να μην παραχωρεί τα συγκεκριμένα ΤΟΜΑ. Αυτό που επιδιώκεται ξεκάθαρα είναι να φανεί το κατά πόσο μπορούν Leo 2HΕL και Μ2 Bradley να συνεργαστούν με την απαιτούμενη δυναμική και τις δυνατότητες κάτω από ρεαλιστικές συνθήκες στο ανάγλυφο της Ελλάδας κυρίως στην Θράκη.

Το κέρδος της Αλεξανδρούπολης και το δόγμα για πιο ευέλικτους σχηματισμούς

Κι ενώ εξηγούσαν οι Έλληνες το τι ζητούν, η Αμερικανική επιθυμία εκφράστηκε ανεπιφύλακτα για τη μεταφορά μονάδων αρμάτων μάχης, άρα… Abrams!

Οι επιτελείς των ΗΠΑ που έχουν επισκεφτεί κατ’ επανάληψη τα πεδία ασκήσεων και βολής των αρμάτων στην χώρα μας, όπως το πεδίο βολής Ξάνθης ή του Αετού στην Αλεξανδρούπολη τόνισαν τα πλεονεκτήματα του ανάγλυφου της περιοχής που βοηθά σημαντικά στην ανάπτυξη πολυποίκιλων σεναρίων.

Αν οι σύμμαχοι και οι Αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν βρεθεί και στον Ψηλό Στάλο κατά τον πρόσφατο Παρμενίωνα, που κλήθηκαν αλλά δεν εμφανίστηκαν, θα είχαν δει σε ρεαλιστικές συνθήκες με πραγματικά πυρά ακόμη ένα πεδίο υψηλής αξίας για την περιοχή του Έβρου.

Όλες αυτές οι συζητήσεις και η επαύξηση των στρατιωτικών προγραμμάτων αμυντικής συνεργασίας έρχονται να «κουμπώσουν» πολύ καλά με το ενδιαφέρον και την εκμετάλλευση από τις ΗΠΑ του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως στρατηγικό λιμένα στην Ελληνική επικράτεια.

Η μεταφορά και στη συνέχεια η ανάπτυξη των δυνάμεων στην περιοχή γίνεται πολύ εύκολα και ταυτόχρονα για τον Αμερικανικό στρατό δεν απαιτείται μεγάλη Διοικητική Μέριμνα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.«Είναι άλλο πράγμα να στέλνεις άρματα μάχης λόγου χάρη στην Πολωνία κι άλλο δεδομένο να ξεφορτώνεις στην Αλεξανδρούπολη και να μετακινείς αυτές τις δυνάμεις μέχρι το πεδίο βολής αετού. Είναι πολύ πρακτικό», εξηγούσε ανώτατο στέλεχος του Ελληνικού στρατού στο Νομό Έβρου.

Aν θέλουμε να δούμε τα γεγονότα, όπως μπαίνουν τα θεμέλιά τους, εδώ οδεύουμε σ’ ότι αφορά και την εκπαίδευση Μηχανοκίνητων Σχηματισμών που διαθέτουν άρματα μάχης, στο μοντέλο των ευέλικτων τμημάτων. Το δόγμα δηλαδή που είχε εκφραστεί κι από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτό ήδη εφαρμόστηκε στην πράξη ανάμεσα στους Πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και τους Αμερικανούς Marines με τις διαρκείς- τα τελευταία χρόνια- συνεκπαιδεύσεις και την ανάπτυξη της άσκησης «Μέγας Αλέξανδρος».

Κι επειδή ο Αντιστράτηγος Cavoli αναφέρθηκε στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις λέγοντας ότι αποτελούν μια ιδιαίτερα δομημένη δύναμη και σύμμαχο χώρα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι όλες αυτές οι ασκήσεις δύναται να υποστηριχτούν κι από άλλα μέσα ανοίγοντας την «βεντάλια» των εκπαιδεύσεων, με μαχητικά αεροσκάφη, με υποστήριξη από ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού κ.α.

 

Πηγή: Ελληνοαμερικανικές «αρματομαχίες» στον Έβρο: Leo 2 HEL vs M1 Abrams με φόντο τα Μ2 Bradley

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

14 Απαντήσεις

 1. Ελπίζω να εμφανιστούν με το M1A3 που φέρει το πακέτο σπονδυλωτής θωράκισης Modular Active Protection Systems (MAPS) της Lockheed Martin κορυφαίας εταιρίας αμυντικού εξοπλισμού στον πλανήτη.

  1. ακούστήκε οτι θα εμφανιστούν με τους αποτελεσματικότατους καταστροφείς αρμάτων M36 και Μ10,M18 και με τα υπερσύγχρονα M2,M3 M8…..μακαρι…

 2. «άλλο πράγμα να στέλνεις άρματα μάχης λόγου χάρη στην Πολωνία»

  Αμερικανοί οδηγοί έρχονται από την Γερμανία, και στην Πολωνία όλα τους ξαφνιάζουν.
  Και έτσι δέχονται επιθέσεις από επαρχιακούς δρόμους. Είτε από καθ ‘οδόν τάφρους, η τα καθ’ οδόν δέντρα… Τους επιτεθούν ακόμα και γωνιές τον παλιών σπιτιών. Και η επαρχιακές γέφυρες εκεί σίγουρα δεν σχεδιάστηκαν για 70 τόνων τανκς, ακόμα και πάνω σε ένα τεράστιο φορτηγό. Να μην λέμε και για το χώμα, το οποίο, με βροχή και για τόσο βαριά φορτία εύκολα γίνεται ένας βάλτος. Ακόμα και μικρό ρυάκι να είναι.

  Περίπου 500 εκατ. ευρώ είναι το πιο αρχικό κόστος εργασιών στους δρόμους, της οποίες ζήτησαν η σύμμαχοι μας. Υπολογίζοντας μόνο τους δρόμους μπρος τα βόριο-ανατολικά σύνορα (πχ. με την Λιθουανία)

  Μα πως Πολωνοί και Ρώσοι τα κατάφερναν και χωρίς ειδικά προβλήματα ?

   1. Όχι κατά πολύ μικρότερο το βάρος. Και τα δέντρα ? χαντάκια ? Είναι ότι στην Γερμανία οι Αμερικανοί συνήθισαν άλλους δρόμους και άλλο έδαφος.

    Μα κοίτα εδώ . . . αυτό το Τ-72, διαμόρφωση σε PT-91 «Twardy», έχει ήδη περάσει το ρυάκι 2-3 φορές και το έδαφος δεν άντεξε την τέταρτη φορά…

    https://www.defence24.pl/wypadek-pt-91-twardy-na-rekonstrukcji-pod-ossowem

 3. Καπου κάπως κάποτε ..συνεκπαιδευομαστε..στον Έβρο και με καταριανους.. τους χρηματοδότες του Ερντογάν..τους δείχναμε τα περασμ.&€#@..τους κορμοράνους..τη κακό να κάνουνε παραπάνω οι Αμερικάνοι..το λέει και το άσμα σε πεδίο βολής που ασκούνται ξένοι φαντάροι οοοι…και βγαίνουνε σελφι οι στρατηγοί
  Υ.Γ αυτή βυθοκορος δουλεύει τουλάχιστον ..η την έφαγε η αλμύρα,ο Ερντογάν πάντως πάει να πάρει τα συνχαρητιρια για το πόσο ανθρώπινα έσφαξε τους Κούρδους για ακόμα μια φορά και τα φ35 η αιώνια λιακάδα ενός υπέροχου μυαλού με περουκινη αυτό μάλλον αποφάσισε μην αρχίσετε να πέφτετε από σύννεφα..εκτός κ αν κάνει την ανατροπή προτείνει τον Ερντογάν για το Νόμπελ Ειρήνης δημόσια στο λευκό οίκο..

 4. δεν θέλω να γίνομαι κακός αλλά καμιά φορά πρέπει να λέγονται κάποια πράγματα μπας και διορθωθούν , αν γίνουν εκπαιδεύσεις με τους αμερικάνους ελπίζω να μην εμφανιστούμε όπως στις φωτό
  πρώτον μην τους θυμίσουμε τους πατεράδες τους με τα Μ71 και όχι άλλα κινέζικα γιλέκα της πλάκας που εμφανίστηκαν τελευταία , μια εξάρτηση στήθους θα ήταν πιο απλή , επίσης από την στιγμή που το τυφέκιο είναι για αυτοάμυνα δεν θα ήταν προτιμότερο τα πληρώματα να εφοδιαστούν με Μ4 ;
  δεύτερον όχι εικόνες σαν αυτήν που παρουσιάζει ο επικεφαλής στην πρώτη φωτό με πιστολοθήκη στον μηρό και πιστολοθήκη στο γιλέκο , μονομαχία στο Ελ Πάσο είναι ; όχι τίποτε άλλο μην πέσουν γιούχα από τα αμερικανά και πέρνουν φωτό να έχουν να δείχνουν

  1. @blastas
   Το PT-91 είναι ένα παράδειγμα στο link. Mα πχ 62+ τόνοι είναι βάρος του πολωνικού Leopard, και από αρκετά χρόνια, χωρίς προβλήματα στους επαρχιακούς δρόμους… – όταν προσέχουν !

   Συγκεκριμένη περίπτωση μπλεγμένου PT-91 ήταν πως την πρώτη φορά πέρας πολύ εύκολα… μετά πέρασαν εκεί το ρυάκι και πολλά άλογα (ήταν μια ιστορική αναπαράσταση πολωνό-ρωσικού πολέμου, μιας μάχης), και την επόμενη φορά, μόλις μπήκε το «PT», υποχώρησε το πάτο, το έδαφος. Αξιοσημείωτο πως παρά που έμενε έτσι για αρκετές ώρες, δεν γέμισε νερά, και η μηχανή του αμέσως μετά δούλεψε κανονικότατα.

   1. μπορεί να μετράει και το φάρδος της ερπύστριας στο αλλο που λες με το ΡΤ αν περασαν πολλα οχηματα απο μεσα ειναι λογικο γιατι το εδαφος οργωθηκε πχ πριν χρονια ειχα βρεθει στο ραλλυ ακροπολις σε μια απο τις πρωτες ειδικες της ημερας σε μια στροφη «πεταλο» πριν ξεκινησει ο αγωνας ο δρομος ηταν μια χαρα οταν τελειωσε η ειδικη η στροφη στο εσωτερικο μερος ειχε φτιαξει χαντακι !

 5. Ωραιες και χρησιμες η συνεκπαιδευσεις. Ελπιζω και σε κατι βαθυτερο ομως….
  ΥΓ:Πυρομαχικα των 120 εχουμε ειπαμε;

 6. Ο ιδρυτής της ομάδας που έπαιξε ρόλο στα επικοινωνιακά με της επιθέσεις με όπλα ΜΚ στην Συρία(που χρεώνονταν συνέχεια στον Άσαντ) βρέθηκε σκοτωμένος στην Κωνσταντινούπολη.

  Turkey
  British founder of White Helmets found dead in Istanbul

  James Le Mesurier, who set up Syrian rescue group, reportedly found with injuries near home
  Michael Safi in Amman

  https://www.google.de/amp/s/amp.theguardian.com/world/2019/nov/11/british-founder-of-white-helmets-found-dead-in-istanbul-james-le-mesurier

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.