K2 Black Panther Vs. Leopard 2 = 2 : 0;

Leopard 2A7 και K2 Black Panther στην Νορβηγία

Από το Antiwar

Μετά την μεγάλη νίκη των Κορεατών επί των Γερμανών στις πεδιάδες της Πολωνίας, οι Ασιάτες φιλοδοξούν τώρα να κόψουν το νήμα και στο νορβηγικό εξοπλιστικό πρόγραμμα προμήθειας νέων αρμάτων μάχης – με μια άκρως επιθετική βιομηχανική πρόταση

Οι Νορβηγοί νομοθέτες ενέκριναν την προμήθεια το 2020 – ο στόχος ήταν να εξοπλιστεί ο Νορβηγικός Στρατός με την 1η παρτίδα νέων αρμάτων μάχης από το 2025. Αλλά από τότε η γεωπολιτική κατάσταση στην Ευρώπη έχει αλλάξει δραματικά στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

Ως εκ τούτου οι Κορεάτες παίζουν τώρα με μια κίνηση “all-in”: Αν η νοτιοκορεατική Hyundai Rotem λάβει το συμβόλαιο τον Δεκέμβριο, τότε η Νορβηγία θα είναι σε θέση να ενισχύσει τον Στρατό μετά από 6-8 μήνες!

Η Σεούλ προσφέρει εντελώς δωρεάν – δηλαδή δωρεάν! – τα πρώτα 24 K2 Black Panther, από εκείνα που βρίσκονται τώρα στη γραμμή συναρμολόγησης για τον Στρατό της Νότιας Κορέας. Προφανώς, η γερμανική Krauss-Maffei Wegmann δεν είναι σε θέση να κάνει μια παρόμοια πρόταση για το Leopard.

Στο νορβηγικό σχέδιο αμυντικού προϋπολογισμού για το 2022 που παρουσιάστηκε στις 12 Οκτωβρίου, το κόστος του προγράμματος για την αγορά νέων αρμάτων μάχης αυξήθηκε από 12-15 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες ($1,4-1,7 δισεκατομμύρια) σε 19,3 δισεκατομμύρια ($2,3 δισεκατομμύρια).

Μετά από 6 μήνες αυστηρών υπολογισμών, συμπεριλαμβανομένου και εξωτερικού ελέγχου (!), η προτεινόμενη διάρθρωση κόστους περιλαμβάνει ΦΠΑ, προβλέψεις σε σχέση με την αβεβαιότητα και τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, καθώς και κόστος εφαρμογής.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

  1. Οι Γερμανοί δεν είχαν καμία ευκαιρία – αφού οι Γερμανό-Γάλλοι δεν συμφώνησαν σε βιομηχανική συνεργασία Πολωνών με το μελλοντικό τανκ. Τα ανέφερε η Proelasi και στο παρελθών. Αρά έγινε το αναμενόμενο. Επίσης οι Πολωνοί έχουν πολύ κακές εμπειρίες από τη συνεργασία με τη γερμανική γραφειοκρατία, επαναλαμβάνω: γερμανική, αλαζονική γραφειοκρατία ! – στον εκσυγχρονισμό των Leopard A4 στο LeopardPL. Και ταυτόχρονος μια καλή συνεργασία με την Hyunday-Rotem, με τα ανταλλακτικά των Κ9, για πολωνικά HSW Krab. Καλής ποιότητας και χωρίς άσκοπα εμπόδια. Τα οποία (Krab) τώρα στην Ουκρανία εργάζονται πολύ πιο σίγουρα από τα PZH-2000.
    Ακόμα και οι Γερμανοί καν δεν διαθέτουν της δυνατότητες να παράγουν τα άρματα μάχης γρήγορα, και σε μεγάλο αριθμό ! Συν και η φιλορωσική τους στάση… τώρα, τώρα, τώρα !

    Αρά μόνο το Κ-2 /Κ2PL και για μια καλή αρχή 800 τεμάχια Εκτός από τα 250 pcs Abrams M1A2 Sep3. Και τα 116 Abrams M1A1 εκμοντερνισμένα με situation awarness.

  2. Επιπλέον, οι Γερμανοί έθεσαν όρους, τους οποίους οι Πολωνοί χαρακτήρισαν «ανήκουστοι», σχετικά με τη στέγαση της υπηρεσίας σέρβης στην Πολωνία, για τα PZH-2000 του ουκρανικού στρατού. Για παράδειγμα, υπαγορεύουν να βρίσκονται αυτές οι υπηρεσίες σε στρατιωτικές μονάδες, αν και γνωρίζουν ότι οι Πολωνοί έχουν ένα σύστημα αναφοράς κατευθύαν στη βιομηχανία. Υπαγορεύουν οι εγκαταστάσεις να βρίσκονται στα ουκρανικά σύνορα, αν και οι Πολωνοί δεν συνηθίζουν να τοποθετούν ευαίσθητες εγκαταστάσεις σε πολύ επικίνδυνα μέρη.
    Υπάρχει πεποίθηση μεταξύ των Πολωνών πως η Γερμανοί, όπως και στο παρελθών, απλά θέλουν να καθυστερούν την βοήθεια τους μπρος την Ουκρανία. Εφόσον είναι φιλορώσοι. Κάθε Πολωνός θα σας το πει, ότι οι Γερμανή είναι οι φιλορώσοι !

  3. Επόμενα νέα, ακόμα ζεστά, πριν από λίγες ώρες … Ο Πολωνικός Στρατός αγοράζει «σχεδόν 300» κορεάτικους σετ εκτοξευτών K239 Chunmoo με διανομές από το 2023. Κορεάτικο ισοδύναμο του συστήματος HIMARS. 80km και 300km. Τα Κ239 δέχονται επίσης original πυραύλους HIMARS και ATACMS. Όπως ήδη έγραψα (τα έχει αναφέρει και η Proelasi.gr), περίπου πρίν από μισώ χρώνο, οι Πολωνοί έστειλαν Επιστολή Ενδιαφέροντος για 486 εκτοξευτές Himars… αλλά οι Αμερικανοί δεν έχουν δώσει ακόμη καμία απάντηση, δεν βιάζονται… Ευτυχώς οι Κορεάτες ήταν πιο γρήγοροι, συμφωνούν και να μεταφέρουν τεχνογνωσία και για την πολωνική παραγωγή πυραύλων. Πηγή: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Πολωνίας και η ιστοσελίδα defence24.pl Η δηκή μου γνώμη: Υπολογίζουν αυτόν τον πόλεμο ότι μόλις βρίσκετε σε πρώτη φασι ! Δεν τελειώνει !

  4. Για τα Κ239 «…Μεταφέρει δύο κοντεϊνερ πυραύλων, σε καθένα από αυτά μπορεί να βρίσκονται, μεταξύ άλλων, έξι κατευθυνόμενοι πύραυλοι 239 mm με βεληνεκές περίπου 80 km ή ένας βαλλιστικός πύραυλος με βεληνεκές περίπου 290 km…. βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για νέους πυραύλους για εκτοξευτές πολλαπλών… με βεληνεκές 150-200 km, ενώ σήμερα μπορούν να εκτοξεύσουν και μη κατευθυνόμενους πυραύλους διαμετρήματος 130 και 227 mm.» (από defence24.pl)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.