Και οι Έλληνες στρατιωτικοί αποχωρούν από το Αφγανιστάν

Φωτογραφία αρχείου ΓΕΕΘΑ: Έλληνες Στρατιώτες στο Αφγανιστάν

Γράφει ο Νίκος Χασαπόπουλος, πηγή εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», 19 Απρ. 21

Οι τελευταίοι τέσσερις Αξιωματικοί των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων φεύγουν από την Καμπούλ μαζί με τις Αμερικανικές και νατοϊκές δυνάμεις.

Αποχωρούν από το Αφγανιστάν, την ίδια ημέρα που αποχωρούν και τα αμερικανικά στρατεύματα και τα στρατεύματα του NATO, οι Έλληνες στρατιωτικοί που υπηρετούν στην ταραγμένη αυτή χώρα της Νότιας και Κεντρικής Ασίας. Δεν είναι πολλοί, μόλις τέσσερις, δύο από την Πολεμική Αεροπορία και δύο από τον Στρατό Ξηράς.

Στην πραγματικότητα αυτό που ανάγκασε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να μειώσει δραστικά τη δύναμη των Ελλήνων στρατιωτικών στο Αφγανιστάν δεν ήταν η εντολή που έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζό Μπάϊντεν για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων αλλά ο …κορωνοϊός . Πέρυσι, προ κορωνοϊού, η Ελληνική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν αριθμούσε συνολικά 11 στρατιωτικούς, από τους οποίους οι έξι ήταν της Πολεμικής Αεροπορίας και οι πέντε του Στρατού Ξηράς. Αλλά πριν από μερικά χρόνια ήταν πολύ περισσότεροι, με θέσεις ευθύνης γύρω από την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ. Συνολικά από την ημέρα που αποφασίστηκε η Ελλάδα να συνδράμει το NATO στην αποστολή στρατευμάτων σε αυτή τη χώρα κάτω από δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες περί τους 2500 Έλληνες στρατιωτικούς.

Τον Νοέμβριο του 2005 δύο Έλληνες στρατιωτικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια της διπλής επίθεσης που σημειώθηκε στην Καμπούλ. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε ενώ η φάλαγγα επτά Ελληνικών στρατιωτικών οχημάτων της τότε νατοϊκής δύναμης (ISAF) στο Αφγανιστάν, στην οποία συμμετείχαν 120 στρατιωτικοί, κινούνταν στα περίχωρα της Καμπούλ, επιστρέφοντας από αποστολή παροχής υπηρεσιών σε αφγανικό σχολείο, και έπεσε σε ενέδρα.

Οι Έλληνες ήταν ιδιαίτερα αγαπητοί ανάμεσα στους Αφγανούς. Δεν πήγαν εκεί ως κατακτητές ή ως τιμωροί αλλά για να προσφέρουν κοινωφελές έργο. Έως και κινητό χειρουργείο «κουβάλησαν» στο Αφγανιστάν, όχι μόνο για την παροχή (εάν απαιτηθεί) βοήθειας στους στρατιώτες σε περίπτωση επίθεσης, αλλά και για να περιθάλψει τους ντόπιους. Το κινητό χειρουργείο, το οποίο ήταν υπερσύγχρονο, έφυγε από το Αφγανιστάν όταν για πρώτη φορά μειώθηκε η Ελληνική στρατιωτική αποστολή. Σήμερα βρίσκεται στο προαύλιο του στρατιωτικού νοσοκομείου 424 ΓΣΝΕ στη Θεσσαλονίκη και δίνει και αυτό τη μάχη κατά της COVID-19.

Όπου υπάρχουν ειρηνευτικές αποστολές στο εξωτερικό σε εμπόλεμες ζώνες, είτε αυτές βρίσκονται στο Κόσοβο είτε στη Βοσνία είτε στο Αφγανιστάν, και μετέχουν Έλληνες, οι στρατιώτες μας παράγουν και κοινωνικό έργο. Βοηθούν τους ντόπιους στην κατασκευή δρόμων, καθαρίζουν ναρκοπέδια, παρέχουν υπηρεσίες στην εκπαίδευση και προσφέρουν αναβαθμισμένες υγειονομικές υπηρεσίες. Ακόμα και εργασία στους ντόπιους προσέφεραν, όπως συνέβη στο Αφγανιστάν, τότε που η Ελληνική δύναμη εκεί αριθμούσε πάνω από 150 στρατιωτικούς και έδωσε δουλειά σε Αφγανούς μεταφραστές.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

 1. Βέβαια…ένας στρατός Ειρήνης πάντα, με κύριο γνώμονα το κοινωνικό έργο…Αυτό δεν είναι και το νόημα της θητείας σύμφωνα με τους εκάστοτε ιθύνοντες; Κοινωνικές δεξιότητες…Όχι πως θα σμιλευθούν πολεμιστές αλλά πως δεν θα πάει χαμένος ο χρόνος της θητείας προκειμένου να αποκτηθούν κοινωνικές δεξιότητες… Έτσι φτιάχνουμε γέφυρες, βάφουμε κτίρια, κουβαλούμε σκουπίδια και γενικά ο,τιδήποτε άλλο χωρίς να ρίξουμε τουφεκιά, σε όλες ανεξαιρέτως τις αποστολές στο εξωτερικό…Γι΄αυτό και περνούμε απαρατήρητοι και κατά συνέπεια δεν μας υπολογίζει κανείς…Ωστόσο, είμαστε ιδιαίτερα αγαπητοί – κατά τον αρθρογράφο – αν και μάλλον αυτό είναι δική του επινόηση, μια και δεν έχει να αναφέρει κάτι άλλο αξιόλογο…Συγκινητική (!) και η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο…Το JUMBO τώρα και στο Αφγανιστάν….Ε, αφού κατακτήσαμε τις καρδιές και τις ψυχές των γηγενών, τί αλλο να κάνουμε πια…Φεύγουμε κι΄εμείς…»Αποσύρουμε τις δυνάμεις μας» πιο επίσημα…

 2. Η αύξηση της θητείας θα τα σώσει όλα ! Θέλουν να έχουν επάνδρωση για τι πράγμα;

  α) για σκοπιές που μπορεί η τεχνολογία μέσω καμερών να αναλάβει κάποια σημεία ;

  β) για να βγαίνουν οι αγγαρείες στα μαγειρεία, στα σκουπίδια, στην αποψίλωση, στην κατάσβεση πυρκαγιών και πάει λέγοντας;

  γ) για κάθε τύπου επιθεωρήσεις για την συντήρηση των εγκαταστάσεων και κατόπιν την απονομή τιμητικών αδειών;

  Εχει γραφτεί ότι οι Αμερικανοί θέλουν να πάνε σε εκπαίδευση Ειδικών Δυνάμεων για το πεζικό τους, εμείς γιατί πράγμα το θέλουμε το πεζικό;

  Μετά βλέπεις φωτογραφίες με G3 σκέτα με ξιφολόγχη και Μ1 κράνος και αυτούς τους φακούς καρφιτσωμένους στον θώρακα(εγώ πριν σχεδόν τριάντα χρόνια πέτυχα τους ίδιους φακούς) oi επιγονατιδες που φοράνε θα τους σώσουν !

  Για να μην γκρινιάζω πάρθηκε η απόφαση εισαγωγής καινούργιας εξάρτησης με αντιβαλιστικές πλάκες, για να δούμε τη διαγωγή θα έχουν με την πάροδο του χρόνου.

  Κάπου πιστεύω ότι το έχουν δέσει ότι μόνο Ειδικές Δυνάμεις, Αεροπορία και Ναυτικό χρειάζεται γιατί κάποιοι καλοί μας σύμμαχοι θα σταματήσουν τις εχθροπραξίες στο άψε σβήσε με ένα τηλέφωνο ή θα μας εφοδιάζουν με όπλα ή θα
  πολεμήσουν και για εμάς !!

  Το θέμα θητείας, έφεδροι, επαγγελματίες οπλίτες, υπαξιωματικοί και αξιωματικοί εάν ακουμπάει σε μία σωστή εκπαίδευση με στάνταρ μεγάλων στρατιωτικών Δυνάμεων, είναι η βάση για οποιαδήποτε προσθήκη οπλικών συστημάτων μετέπειτα.

  Αναγνωριζω ότι δεν σχετίζεται το κείμενο μου με το άρθρο,αλλά με αφορμή το πρώτο σχόλιο με έκανε να γράψω αυτές τις απόψεις μου

  Τι σόι Στρατό θέλουμε σε σχέση με τον κίνδυνο που μας περιβάλλει ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.