Καταδίκη του κατασκόπου της Τουρκίας που φωτογράφιζε φυλάκια στην Κω

Η απίστευτη ιστορία του 70χρονου συνταξιούχου, πρώην στρατιώτη της Ανατολικής Γερμανίας, που στρατολογήθηκε από την τουρκική MIT για να συλλέγει πληροφορίες σε βάρος της Ελλάδας. Η υπόθεσή του τελεσιδίκησε τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου στο Εφετείο της Ρόδου, που τον έκρινε ένοχο για κατασκοπεία σε βαθμό κακουργήματος.

Ήταν πρωί της 15ης Οκτωβρίου 2014 όταν στέλεχος του Στρατού ενημέρωσε το Τμήμα Ασφαλείας Κω ότι ο οδηγός ενός Ι.Χ. σταμάτησε έξω από το φυλάκιο «Πόρτες» και έβγαλε φωτογραφίες του χώρου. Αστυνομικοί έτρεξαν στο σημείο και σταμάτησαν το αυτοκίνητο λίγο πριν το χωριό Πυλί. Διαπίστωσαν ότι οδηγός ήταν ένας 65χρονος Γερμανός, μόνιμος κάτοικος του νησιού, καθώς και ότι στον χώρο αποσκευών μετέφερε κιάλια, διόπτρες και κάρτες μνήμης φωτογραφικών μηχανών.

Το «δίκτυο των συνταξιούχων» αποτελείτο από Δυτικοευρωπαίους που είχαν στρατολογηθεί από Τούρκους πράκτορες

Αυτή ήταν η αφετηρία μιας πολυετούς έρευνας, που αποκάλυψε ένα δίκτυο κατασκόπων της τουρκικής ΜΙΤ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Τον Αύγουστο του 2013 εξάλλου, είχε συλληφθεί στη Χίο ένας ακόμα ηλικιωμένος Γερμανός συνταξιούχος, κατηγορούμενος και αυτός για σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες της γειτονικής χώρας. Οι δυο τους, όπως και άγνωστος ακόμα αριθμός κατασκόπων, που ουδέποτε εντοπίστηκαν, συγκροτούσαν αυτό που ονομάστηκε το «δίκτυο των συνταξιούχων». Επρόκειτο για Δυτικοευρωπαίους, που ζούσαν μόνιμα σε νησιά του Αιγαίου και είχαν στρατολογηθεί από Τούρκους πράκτορες με αποστολή να κατασκοπεύουν σε βάρος της χώρας.

Η αυλαία της υπόθεσης της Κω έπεσε το μεσημέρι της Δευτέρας, με την καταδίκη σε δεύτερο βαθμό του Γερμανού κατασκόπου από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Δωδεκανήσου που συνεδρίασε στη Ρόδο. Όπως και πρωτόδικα, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 70χρονο σήμερα Γερμανό για κακουργηματική κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδας και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 10 ετών, αντί για 14 που του είχαν επιβληθεί πρωτόδικα. Αρνήθηκε να του αναγνωρίσει ελαφρυντικά, παρά το λεπτομερές υπόμνημα που είχε συντάξει ο συνήγορός του Αχιλλέας Δασκαλάκης.

Κατ’ οίκον έρευνα

Λίγες μόλις ώρες μετά τη σύλληψη του Γερμανού στο φυλάκιο «Πόρτες», αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κω έκαναν έρευνα στο σπίτι του και βρήκαν χάρτες της Κω, χαρτιά με ιδιόχειρες σημειώσεις, φωτογραφίες του με στρατιωτικά ρούχα, έγγραφα διάφορων τουρκικών αρχών και αρκετά USB που στάλθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για ανάλυση. «Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο τμήμα, ο 65χρονος ήταν άλλοτε ερειστικός και επιθετικός και άλλοτε συνεργάσιμος» είχε καταθέσει αστυνομικός, που είχαν πάρει μέρος στην έρευνα.

«Είναι σημαντική η φωτογράφηση των κεραιών. Αν κάποιος σκοπεύει να κάνει μια στρατιωτική επιχείρηση, θέλει να καταστρέψει τις επικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση»
Κατάθεση αξιωματικού

Εννιά μέρες μετά τη σύλληψή του, αξιωματικός του Στρατού που υπηρετούσε στο νησί και έλεγξε τις φωτογραφίες που βρέθηκαν αποθηκευμένες στα USB και τους υπολογιστές του Γερμανού έδωσε λεπτομερή κατάθεση στην ανακρίτρια Κω, που είχε χρεωθεί την υπόθεση. «Σε 140 φωτογραφίες απεικονίζονται αμιγώς στρατιωτικού ενδιαφέροντος θέματα (στρατόπεδα, φυλάκια, όρχοι οχημάτων, στρατιωτικά μέσα, αμυντικά έργα), 39 φωτογραφίες με γέφυρες σε όλο το νησί και 35 φωτογραφίες με κεραίες. Δεν τον ενδιέφεραν μόνο τα έργα των στρατοπέδων αλλά και τα έργα κοινής ωφέλειας (…) η φωτογράφηση των πινακίδων δείχνει το μέγιστο βάρος των στρατιωτικών οχημάτων που μπορούν να διέλθουν από τη γέφυρα. Εάν υποθέσουμε ότι γίνεται μια επίθεση, τα δικά μας μέσα, αν έχουν καταστραφεί οι γέφυρες, δεν μπορούν να μετακινηθούν» κατέθεσε. Απαντώντας στις ερωτήσεις της ανακρίτριας για τη σκοπιμότητα που είχε η πλήρης αποτύπωση των υποδομών κοινής ωφέλειας, ο αξιωματικός διευκρίνισε: «Είναι σημαντική η φωτογράφηση των κεραιών. Τις είχε σαρώσει τις κεραίες καθώς επίσης και τα εργοστάσια ηλεκτρισμού της ΔΕΗ στο Μαστιχάρι και την Κάλυμνο. Αν κάποιος σκοπεύει να κάνει μια στρατιωτική επιχείρηση, θέλει να καταστρέψει τις επικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση».

Ο καταδικασθείς υπηρέτησε ως εθελοντής στον στρατό της ΛΔΓ από το 1970 μέχρι το 1981

Ο Γερμανός κατάσκοπος κατετάγη ως εθελοντής στον στρατό της Ανατολικής Γερμανίας το 1970, όπου παρέμεινε έως το 1981. Μετά την αποχώρησή του από τις Ένοπλες Δυνάμεις εργάστηκε αρχικά σε μια μεγάλη εταιρεία τηλεπικοινωνιών και στη συνέχεια σε εταιρεία επιπλοποιίας, όπου γνώρισε τη σύζυγό του. Το 2008, μετά τη συνταξιοδότησή τους εγκατέλειψαν τη Γερμανία και εγκαταστάθηκαν αρχικά στην Τουρκία. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2012, λόγω μιας δικαστικής διένεξης με αφορμή την αγορά ενός σπιτιού, αποφάσισαν να έρθουν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κω. Δεν ήθελαν να φύγουν από την περιοχή του Αιγαίου καθώς τους άρεσε το κλίμα και η ατμόσφαιρα.

Η στρατολόγηση με την υπόσχεση να «πέσει στα μαλακά» στα τουρκικά δικαστήρια

Πότε και πώς στρατολογήθηκε από την τουρκική ΜΙΤ; Λεπτομέρειες γι’ αυτό είχε αποκαλύψει στην πρώτη του κατάθεση στην ανακρίτρια της Κω και επανέλαβε στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, τη Δευτέρα. Εξήγησε ότι λίγο πριν εγκαταλείψουν την Τουρκία τον προσέγγισαν δύο άτομα, που του συστήθηκαν ως υπάλληλοι του τουρκικού κράτους και τον ρώτησαν πως θα του φαινόταν, όταν έρθει στην Ελλάδα, να τους δίνει πληροφορίες. Του είπαν ότι μπορούσαν να του εξασφαλίσουν μια ευνοϊκή μεταχείριση από τα τουρκικά δικαστήρια.

«Έπαιρνα 1.000 ευρώ το μήνα. Η συμφωνία ήταν να συλλέγω πληροφορίες γι’ αυτά που μου ζητούσαν οι δύο Τούρκοι»
Κατάθεση του κατηγορούμενου

«Με πλησίασαν σε ένα καφενείο. Ο ένας μιλούσε άπταιστα γερμανικά και έπαιζε τον ρόλο του μεταφραστή. Ο άλλος εικάζω ότι ήταν ο προϊστάμενός του. Συναντηθήκαμε άλλες τρεις με τέσσερις φορές. Η συμφωνία ήταν να συλλέγω πληροφορίες γι’ αυτά που μου ζητούσαν οι δύο Τούρκοι. Έπαιρνα 1.000 ευρώ το μήνα. Μου έδωσαν να καταλάβω ότι στον ελληνικό χώρο, ειδικότερα στα νησιά, συνεργάζονται με συνταξιούχους. Πάντα οι συναντήσεις μας γίνονταν σε δημόσια μέρη, σε καφετέριες, απλώς πάντα καθόμασταν πιο απόμερα, που μπορούσαμε να μιλάμε ήσυχα».

«Η θέση του στρατοπέδου μπορεί να φανεί στο Google, δεν μπορούν όμως να φανούν τα στρατιωτικά μέσα που διαθέτει»
Κατάθεση αξιωματικού-μάρτυρα κατηγορίας

Στη πρωτόδικη δίκη του Γερμανού κατασκόπου, ο αξιωματικός του Στρατού που είχε αναλύσει τις φωτογραφίες από τα USB είχε καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας. «Το να ανεβαίνει σε λόφους, σε βουνά για να φωτογραφίζει με τέτοια λεπτομέρεια σημαίνει κατασκοπεία. Έθεσε σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας» είχε υποστηρίξει. Απαντώντας στο επιχείρημα της υπεράσπισης ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις είναι πλέον ορατές από εφαρμογές όπως το Google Earth, είχε απαντήσει: «Η θέση του στρατοπέδου μπορεί να φανεί στο Google, δεν μπορούν όμως να φανούν τα στρατιωτικά μέσα που διαθέτει».

Το ίδιο επανέλαβε τη Δευτέρα ενώπιον του Εφετείου Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, που εξέτασε την υπόθεση του Γερμανού κατασκόπου σε δεύτερο βαθμό. Ήταν μάλιστα τέτοια η συναισθηματική φόρτισή του, που αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι δάκρυσε απευθυνόμενος στην έδρα. «Σε περίπτωση πολέμου, η δράση του θα είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν πολλές ζωές Ελλήνων στρατιωτών. Στη θέση σας δεν θα του αναγνώριζα κανένα ελαφρυντικό» είπε στην κατάθεσή του. Ο δεύτερος μάρτυρας κατηγορίας, στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. που είχε συλλάβει τον Γερμανό,εξαιρέθηκε από τη διαδικασία κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισης.

Η ετυμηγορία

Ο Γερμανός, που εκτίει την ποινή του στις φυλακές Κω, προσπάθησε με τη συνδρομή του δικηγόρου του Αχιλλέα Δασκαλάκη να πείσει το δικαστήριο να δεχθεί τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας. Στο 11σέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε (με ημερομηνία 7 Οκτωβρίου 2019) αποκάλυψε ότι τον Οκτώβριο του 2018 τον επισκέφθηκαν στη φυλακή τέσσερις υπάλληλοι της Ε.Υ.Π. στους οποίους «παρείχε με χαρά ό,τι πληροφορία μου ζητήθηκε». Για να πείσει την έδρα μάλιστα, εξέφρασε την πρόθεση να δώσει στο δικαστήριο τα ονόματα των Τούρκων «συνδέσμων», καθώς και τα τηλέφωνα επικοινωνίας που του είχαν δώσει, προκειμένου να επικοινωνεί μαζί τους σε περίπτωση ανάγκης.

Τελικά, το δικαστήριο τον έκρινε εκ νέου ένοχο για κατασκοπεία σε βαθμό κακουργήματος και τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης δέκα ετών. Θα παραμείνει κρατούμενος στην Κω, όπου εξάλλου συνεχίζει να ζει μόνιμα η σύζυγός του.

 

Γιάννης Σουλιώτης

Πηγή: insidestory.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Απαντήσεις

  1. Οι άλλοι συνταξιούχοι που ασχολούνταν με την συλλογή πληροφοριών στην Ελλάδα απο ποιές ευρωπαϊκές χώρες ήταν(και γιατί δεν γνωστοποιήθηκε ενώ προφανώς είναι γνωστό), και πόσους συνταξιούχους γερμανούς στην Τουρκία(υπάρχουν χιλιάδες εκεί εδώ και αρκετά χρόνια) έχουν στρατολογήσει οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών;

  2. Ποτε δεν θα καταλαβω γιατι τετοιες περιπτωσεις να οδηγουνται ενωπιων της δικαιοσύνης. Αυτα θα πρεπε να τα τακτοποιει η ΕΥΠ ομορφα, αθορυβα και οριστικα.

  3. » Αυτα θα πρεπε να τα τακτοποιει η ΕΥΠ ομορφα, αθορυβα και οριστικα.’

    Αμα εισαι KGB τα κανεις, αμα εισαι ΕΥΠ πρωτα κανεις αιτηση, μετα παιρνεις αριθμο πρωτοκολλου κλπ κλπ κλπ .

    1. Στους αμερικανούς όμως η αίτηση, εφόσον η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι παραμάγαζο/κατάστημα της αμερικανικής ΕΥΠ στην Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.