Καταδικάζει η Κομισιόν τις προκλήσεις της Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο

Μια γυναίκα τακτοποιεί την τουρκική σημαία διπλά στην σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Εκτενή αναφορά στις πρόσφατες προκλητικές ενέργειας της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση- καταπέλτη για την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας. Καταδικάζει τις παράνομες δράσεις της Άγκυρας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο και καλεί την χώρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και το διεθνές Δίκαιο. Καταδικάζει και τις παραβιάσεις του χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου της Ελλάδας.

«Οι εντάσεις στην περιοχή σχετικά με την προοπτική ερευνών για υδρογονάθρακες στις ακτές της Κύπρου έχουν αυξηθεί, εξαιτίας κινήσεων και δηλώσεων της Τουρκίας, που αμφισβητούν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί τους πόρους στην κυπριακή ΑΟΖ» αναφέρει η Κομισιόν στην έκθεση και θυμίζει ότι η Τουρκία έστειλε τον Μάιο του 2019 πλατφόρμα γεωτρήσεων συνοδευόμενη από σκάφη του πολεμικού Ναυτικού στην ΑΟΖ της Κύπρου. Επαναλαμβάνει δε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας καθώς και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου».

Παράλληλα στην έκθεση γίνεται αναφορά και στη συνεργασία στο μέτωπο των προσφυγικών ροών. Όπως επισημαίνεται η επιχειρησιακή συνεργασία με την Ελλάδα για τη μετανάστευση συνεχίστηκε, ωστόσο, «οι εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο υπονόμευσαν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», ενώ υπήρξαν «επανειλημμένες και αυξημένες παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και των εναέριων χώρων της Ελλάδας και της Κύπρου από την Τουρκία».

Πιο θετικές είναι οι επισημάνσεις στο Κυπριακό, με την Κομισιόν να αναφέρει ότι η Τουρκία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις ανανεωμένες προσπάθειες του ΟΗΕ ο οποίος διαβουλεύεται με τους ενδιαφερόμενους σχετικά με την πιθανή επανάληψη των διαπραγματεύσεων”. Επισημαίνει, ωστόσο σε αυτό το πλαίσιο ότι η συνεχής δέσμευση και η συμβολή της Τουρκίας σε συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις θα έχει μεγάλη σημασία.

Σε ό,τι αφορά την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, επιπλέον καταγραφει ότι “παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής, η Τουρκία δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, όπως περιγράφονται στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της, της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Δεκεμβρίου 2006 και Δεκεμβρίου 2015».

«Η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή της να διασφαλίσει την πλήρη και άνευ διακρίσεων εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης και δεν έχει καταργήσει όλα τα εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στις άμεσες μεταφορικές συνδέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν σημειώθηκε πρόοδος στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία» τονίζει η Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι η έκθεση επικρίνει την Άγκυρα για οπισθοδρόμηση σε μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και η οικονομική πολιτική.

Πάντως η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία παραμένει υποψήφια προς ένταξη χώρα και στρατηγικός εταίρος της ΕΕ και τόνισε ότι θα ήταν προς το συμφέρον όλων να αντιστραφεί η τάση απομάκρυνσης από την Ευρώπη.

Πηγή: naftemporiki.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

 1. Τώρα η Τουρκία φοβάται από τα λόγια της προσβολής ενάντια στον Ελληνισμό.

  Οι Τούρκοι παραβιάζουν την κυριαρχία μας
  και η Ευρωπαίοι μας βρίζουν με την συμπεριφορά τους.

  Ότι νάναι αυτά που έγραψα πρέπει να ειπωθούνε μέσα στην Ε.Ε. να σταματήσει η Ε.Ε. να βρίζει την Ελλάδα
  και να ενεργοποιήσει αμέσως κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας όπως.

  1) Απαγόρευση σε όλους τους Τούρκους πολίτες να εισέλθουν στην Ε.Ε. ,
  θα αφορά και μόνιμους κάτοικους Ε.Ε. όποιος πάει στην Τουρκία δεν θα μπορεί να επιστρέψει πάλι πίσω.

  2) Απόλυτο εμπάργκο στην Τουρκία απαγορεύονται η αγοραπωλησίες με την Τουρκία και τούρκικες εταιρίες.
  Η Παράβαση κοστίζει πρόστιμο προς Ελλάδα- Κύπρο 50/50 1 Εκατομμύριο ευρώ για πολίτες και 100 εκατομμύρια για εταιρίες.

  Έτσι θα κοπεί ο βήχας στην Τουρκία !

  Και ο τσίπας εάν ήταν πρωθυπουργός των Ελλήνων θα το είχε επιβάλει αυτά εδώ !
  Εάν δεν δεχότανε η Ε.Ε. θα έπρεπε από την Ελλάδα και την Κύπρο να μπλοκαριστεί το Ευρωκοινοβούλιο απόλυτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.