Καζακστάν: Αρμένια, Τατζικιστάν, Λευκορωσία και Ρωσία στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις

Φωτ: ΑΠΕ-ΜΠΕ -Διαδηλωτές κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Αλμάτι

Με την απεχθή φράση την οποία μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik «δεκάδες διαδηλωτές εξαλείφθησαν από την αστυνομία» η Μόσχα και το καθεστώς του Καζακστάν έδωσαν το πολιτικό στίγμα τους σχετικά με το τι αναμένεται να επακολουθήσει.

Ο ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός Ζβέζντα αναφέρει ότι στο Καζακστάν πρόκειται να αναπτυχθούν Στρατιώτες από Αρμένια (70 άτομα), Τατζικιστάν (200 άτομα), Λευκορωσία (500 άτομα) και Ρωσία (3000 άτομα) για να προστατεύσουν την εσωτερική ασφάλεια, τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Καζακστάν και να ενισχύσουν τις αστυνομικές δυνάμεις της χωράς στην επιβολή του νομού και την σταθεροποίηση της κατάστασης. Η Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) επιβεβαίωσε ότι έχουν αποσταλεί ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις. Το Κιργιστάν αποφάσισε να μην υποστηρίξει την αποστολή του CSTO στο Καζακστάν.

Το κανάλι ενημέρωσης Baza στο Telegram ανακοίνωσε ότι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έφτασαν στο αεροδρόμιο Αλμάτι πριν από λίγες ώρες και προετοιμάζονται να κινηθούν εντός ολίγων ωρών προς την πόλη.

Πολύ πιθανόν η Ρωσία να αυξήσει την επιρροή της πάνω στην ηγεσία του Καζακστάν με την καταστολή των εξεγερμένων. Αλλά, όπως συνέβη με την Λευκορωσία, πόσο σταθερό θα είναι το Καζακστάν πέραν του βραχυπρόθεσμου ορίζοντα; Πιθανόν αυτή να μην είναι μια μακροχρόνια λύση.

Το Καζακστάν είναι μια ακόμη δοκιμή, μετα την Λευκορωσία, για την ικανότητα της Ρωσία να βοηθάει στην σταθεροποίηση των συμμάχων της χωρίς να αποξενωθεί από τους κατοίκων τους. Ως η πρώτη κοινή δράση του CSTO από την ίδρυση του το 1999, πρόκειται για μια μεγάλη δοκιμή για το Σύμφωνο Συλλογικής Ασφάλειας. Πολλές πιθανές παγίδες βρίσκονται τριγύρω, αλλά αν τα καταφέρει η Μόσχα αυτό θα είναι ένα μεγάλο όφελος για την Ρωσία.

Μετά την διόγκωση της λαϊκής εξέγερσης, την κατάληψη του αεροδρομίου της πρωτεύουσας του Καζακστάν αλλά και τις καταλήψεις δημοσίων κτηρίων, τα πρώτα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αναπτύσσονται σε αυτή τη χώρα της κεντρικής Ασίας, η οποία έχει ιδιαίτερο στρατηγικό ενδιαφέρον για τη Μόσχα και, όπως γνωστόν, είναι εγκατεστημένες οι διαστημικές βάσεις αιχμής της Ρωσίας.

Η επέμβαση των ρωσικών δυνάμεων πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος κατόπιν αιτήματος του προέδρου του Καζακστάν Κασίμ Τομάρ Τοκάγεφ, ο οποίος ωστόσο τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα είχε προφασιστεί πως θα καταθέσει την παραίτηση του.  

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται στο Καζακστάν ως τμήμα της «ειρηνευτικής» προσπάθειας που έχει αναλάβει o CSTO, ο συνασπισμός συλλογικής ασφαλείας (Collective Security Treaty Organisation) που αποτελείται από έξι πρώην σοβιετικά κράτη, τη Ρωσία, το Καζακστάν, την Αρμενία, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

©Ζβέζντα | Ρωσικό σύμπλεγμα ηλεκτρονικού πολέμου και πληροφοριών RB-341 Leer-3 πριν την αναχώρηση του για το Καζακστάν

Το Ζβέζντα αναφέρει επίσης οτι η Ρωσία εκτός απο προσωπικό ειδικών δυνάμεων θα αναπτύξει στο Καζακστάν το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου “Leer-3”. To RB-341 Leer-3 είναι ενα ρωσικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και σύμπλεγμα συλλογής πληροφοριών που ειδικεύεται στα κυψελοειδή δίκτυα GSM. Το σύμπλεγμα περιλαμβάνει και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Στρατιώτες και διαδηλωτές συγκρούονταν νωρίτερα σήμερα στην κύρια πλατεία της Αλμάτι. Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters, επικαλούμενο ανταποκριτές του που βρίσκονται εκεί, θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και δεκάδες στρατιώτες που κινούνται πεζή εισήλθαν σήμερα το πρωί στην κύρια πλατεία της Αλμάτι, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης για τρίτη ημέρα. Πυροβολισμοί ακούστηκαν καθώς οι στρατιώτες προσέγγιζαν το πλήθος, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες του Reuters.

Στο Αλμάτι, στην πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο, δυνάμεις ασφαλείας ξεκίνησαν την επιχείρηση «εκκαθάρισης» της περιοχής από τους υποκινητές των ταραχών. Οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν χρήση οπλισμού.

Παράλληλα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι σφοδρές ανταλλαγές πυρών ξέσπασαν ανάμεσα στον στρατό και οπλισμένους ανθρώπους στην πλατεία που βρίσκεται μπροστά από το δημαρχείο της Αλμάτι. «Στρατιώτες έφτασαν στην πλατεία, άρχισαν εκκαθαριστική επιχείρηση εναντίον των ταραχοποιών. Σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών βρίσκεται σε εξέλιξη», σύμφωνα με το TASS.

Το πρακτορείο Sputnik μετέδωσε την ίδια ώρα, επικαλούμενο ανακοίνωση των δυνάμεων επιβολής της τάξης της Αλμάτι, ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη αυτή κατά την προσπάθειά τους να εισβάλουν στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας στη διάρκεια της νύχτας.

«Απόπειρα εισβολής στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Αλμάτι έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεκάδες επιτιθέμενοι εξαλείφθηκαν», ανακοίνωσε η αστυνομία.

Σύμφωνα επίσης με το Reuters, η κρατική τηλεόραση του Καζακστάν μετέδωσε σήμερα ότι η Εθνική Τράπεζα της χώρας αποφάσισε να αναστείλει την λειτουργία όλων των χρηματοπιστωτικών θεσμών. Επίσης το ίντερνετ είναι ως επί το πλείστον εκτός λειτουργίας στη χώρα.

Αστυνομικοί της χώρας παραδίδονται στο εξεγερμένο πλήθος

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ ανακοίνωσε πως διέταξε τον στρατό να επέμβει για να αποκατασταθεί η τάξη και να τερματιστούν οι ταραχές που άρχισαν με αφορμή την αύξηση της λιανικής τιμής της ενέργειας αλλά μοιάζουν να μετατράπηκαν πολύ γρήγορα σε εξέγερση.

«Συμμορίες τρομοκρατών» ενεπλάκησαν σε μάχη με αλεξιπτωτιστές στην Αλμάτι, δήλωσε ο αρχηγός του κράτους, σύμφωνα με τον οποίο το Καζακστάν δεν είναι απλά αντιμέτωπο με μια «απειλή» αλλά με κίνδυνο κατάλυσης «του κράτους».

Δυνάμεις ασφαλείας του Καζακστάν εισέρχονται στην πόλη Αλμάτι

Πηγές: zougla.gr, Naftemporiki.gr, Reuters.com, Rob Lee

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. για να δουμε ποιοι ειναι οι “καλοι” και ποιοι οι “κακοι”χωρις αμερικανορωσολατρειες υπαρχει ενα τρικ…ας βγαλουμε λιγο το ονομα καζακσταν ρωσια,αρμενια κτλ,,σε ενα κρατος ανεβαινουν οι τιμες σε απλησίαστα επίπεδα ο ντόπιος πληθυσμος μην αντεχοντας αλλο επαναστατεί, απεναντι εχει ολιγαρχες,ξενες εταιριες που κλεβουν τα παντα και πολιτικη ελιτ διεφθαρμένη και οικογενειοκρατία που θα ζηλευε η δυναστεια τον Μινγκ..ας βαλουμε τωρα τυχαια ονοματα Ελλαδα και συμμαχια ΝΑΤΟ με μελη να σπευδουν ν α βοηθησουν την (γαλαζια κοκκινη πρασινη ροζ οτι χρωματα θελετε ελληνικη κυβερνηση)συμμαχικα στρατευματα απο τουρκια αλβανια σκοπια και αμερικη ερχονται λοιπον να επιβαλουν την ταξη στους επαναστατούντες μπαχαλακιδες-φτωχατζες ενω μανιακοι ελληνες δημοσιογραφισκοι- καλοπληρωμενοι υπαλληλοι τον κλεπτοκρατων απο τα καναλια μιλανε υπερ της κυβερνησης και υπερ της επεμβασης..ποιοι ειναι λοιπον καλοι΄; οι επαναστατες…μμ και αν το ονομα δεν ηταν ελλαδα αλλα ηταν τουρκια και τα συμμαχικα στρατευματα ηταν ελληνικα γαλλικα βουλγαρικα η απαντηση πρεπει να ειναι ιδια ..οι επαναστατες

  2. Συμφωνω πολυ μαζι σου. Καταλαβαινεις οτι οι πολιτες δεν αντεχαν αλλο για αυτο και ολος ο ντορος. Ολες οι μεγαλεις δυναμεις κακες ειναι. Ειτε ρωσια, σιτε αμερικα ειτε οτι αλλο θες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.