Βίντεο: ΚΕΑΣ – Η εκπαίδευση των αυριανών χειριστών ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού

Το Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορίας Στρατού, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, είναι πρώτος σταθμός για όσα Στελέχη, και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ονειρεύονται να ενταχθούν στην οικογένεια των χειριστών ελικοπτέρων. Ο δρόμος που πρέπει να διανύσουν στην εκπαίδευση είναι μακρύς και απαιτεί θέληση και προσήλωση στο πτητικό μέσο που θα υπηρετήσουν.

Η υφιστάμενη οργάνωση του Κέντρου έχει ως στόχο την παροχή της απαιτούμενης ευκαμψίας και διαλειτουργικότητας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκπαίδευση στελεχών της ΑΣ στη βασική, προκεχωρημένη και ειδική εκπαίδευση του Όπλου, η εκπαίδευση προσωπικού λοιπών Ο-Σ του ΣΞ, λοιπών Κλάδων των ΕΔ και ΣΑ σε θέματα ΑΣ και η παροχή των απαραίτητων οδηγιών και κατευθύνσεων για την επιτυχή αντιμετώπιση θεμάτων διοικήσεως, εκπαιδεύσεως και λειτουργίας του ΚΕΑΣ.

Η συγκρότηση του Κέντρου Εκπαίδευσης Αεροπορίας Στρατού (ΚΕΑΣ), στο οποίο υπάγονται το Τάγμα Ε/Π Προκεχωρημένης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΤΕΠΠΑΕ) η Σχολή Αεροπορίας Στρατού (ΣΑΣ) (με ιστορία 60 ετών) και ο Λόχος Υποστήριξης Αεροδρομίου (ΛΥΑΔ) πραγματοποιήθηκε το 2018.

Το 2019 έλαβε χώρα η αποφοίτηση των πρώτων Αξιωματικών της ΠΑ από το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Χειριστών Ε/Π (ΣΒΕΧΕΠ).

Το 2019 ξεκινά η εκπαίδευση Αξκών – Υπξκών του ΣΞ, ως χειριστές Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΣμηΕΑ), οι οποίοι στελεχώνουν Μονάδες του Δ’ ΣΣ και της ΑΣΔΕΝ.

Συνολικά από το 1952 έως σήμερα (2021), έχουν αποφοιτήσει από το ΚΕΑΣ (και προ ιδρύσεως του από τη ΣΑΣ) περίπου 1800 χειριστές Α/Φ και Ε/Π, προερχόμενοι από τις ΕΔ (ΣΞ, ΠΑ και ΠΝ) και τα Σώματα Ασφαλείας (ΛΣ και πρώην Αστυνομία Πόλεων), ενώ έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 345.000 ώρες πτήσης με Α/Φ και Ε/Π.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

8 Απαντήσεις

  1. Δυστυχώς 1 βήμα μπροστά και 14 βήματα πίσω.
   Η κακώς εννούμενη κλαδικότητα συνεχίζει ακάθεκτη . «ΦΕΚ 72/Α/7-5-2021 Ίδρυση και Οργανισμός Σχολής Αεροπορίας Ναυτικού (Ο/ΣΧ.Α.Ν.)»

   1. Οι του ΠΝ ειναι μακραν οι πιο ατομιστες εκ των 3 κλαδων, αν μπορουσαν να εχουν και αρματιστες θα το εκαναν.

 1. Σαν παλαιός Εκπαιδευτής – Χειριστής της Αεροπορίας Στρατού, θα ήθελα να υπάρχει εξέταση ΣΟΛΟ, κάτι το οποίο έχει σταματήσει να υφίσταται τα τελευταία χρόνια.Ακόμη κι αν χρειαστεί ο καινούργιος χειριστής να βάλει παραπάνω από τις 14 ώρες.Πιστεύω ότι είναι πολύ βασικό προσόν ενός χειριστή να κάνει την πρώτη πτήση ΣΟΛΟ και να ακολουθούν σε δεύτερο στάδιο ,άλλες 4 ώρες ΣΟΛΟ, σε σύνολο 65 ωρών που αφορούσαν το πρώτο στάδιο της εκπαίδευσης με το NH -300C , πριν μπούμε στα UH-1H για να ολοκληρώσουμε την εκπαίδευση μας στις 145 ώρες.Φυσικά δεν μπορώ να ξέρω τις δυνατότητες και το χρόνο που έχει στην διάθεση της η ΣΑΣ, για να ολοκλήρωση την εκπαίδευση των νέων χειριστώ ,από όπου κι αν προέρχονται.αλλά σε εκείνους της ΑΣ, θα πρέπει να δίνεται περισσότερη βαρύτητα.
  Την ταπεινή μου άποψη εκφράζω ,και δεν κάνω υποδείξεις σε κανένα .
  Καλαμακιώτης Νίκος
  Ανχης ( ΑΣ )εα

  Καλές και ασφαλείς Π/Γ σε όλο το προσωπικό!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.