Κέντρο Εξομοιωτών: Η σιωπηρή ψηφιακή “επανάσταση” των Τεθωρακισμένων

Το Κέντρο Εξομοιωτών (ΚΕΞ) στην Αλεξανδρούπολη είναι η μοναδική μονάδα του Ελληνικού Στρατού που η αποκλειστική της δραστηριότητα ειναι η εκπαίδευση στους εξομοιωτές, εχει συγκεκριμένο εκπαιδευτικό αντικείμενο και ασχολείται με αυτό επί καθημερινής βάσης.

Το ΚΕΞ, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τμήματα εξομοιωτών του ΕΣ, ειναι μια μονάδα με διοικητή, επιτελείο, εκπαιδευτές και οργανωτική διάρθρωση κανονικής μονάδας και παρέχει εκπαίδευση με την χρήση εξομοιωτών στους αρματιστές που υπηρετούν στα άρματα μάχης της οικογένειας Leopard.

Η εκπαίδευση που παρέχεται στο ΚΕΞ ειναι μετρήσιμη και κατευθυνόμενη και ενισχύει τους αρματιστές στην εκπαίδευση σε σύνθετα τακτικά σενάρια που δεν μπορουν να υλοποιηθούν με τόση ακρίβεια στο πεδίο των ασκήσεων.

Φυσικά, η εκπαίδευση στους εξομοιωτές δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να αντικαταστήσει την εκπαίδευση στο πεδίο όπου εκεί δοκιμάζονται οι αντοχές των πληρωμάτων και των μηχανημάτων σε πραγματικές συνθήκες, όμως η συμβολή των εξομοιωτών δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Στους εξομοιωτές τα πληρώματα εκπαιδεύονται, προετοιμάζονται και ακονίζουν δεξιότητες πριν την είσοδο στο πεδίο των ασκήσεων με το άρμα μάχης, όπου εκεί τα λάθη και οι παραλείψεις δεν συγχωρούνται.

Οι σύγχρονες επιχειρησιακές προκλήσεις απαιτούν τα πληρώματα αρμάτων να εκπαιδεύονται στους εξομοιωτές για την καλύτερη κατανόηση των συνθέτων, αναδυόμενων και πολύπλευρων απειλών που ενδέχεται να συναντήσουν στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Το ΚΕΞ ιδρύθηκε το 2006, έκτοτε, το προσωπικό της μονάδας που συμμετέχει στην εκπαίδευση έχει συσσωρεύσει μοναδικές εκπαιδευτικές εμπειρίες και πείρα σε τόσο μεγάλο βαθμό που έχει αρχίσει να κεφαλαιοποιεί αυτήν την τεχνογνωσία με την κατασκευή ενός δικού του επιτραπέζιου εξομοιωτή, με την ονομασία “Επιτραπέζιος Σταθμός Εξομοίωσης” (ΕΣΕ), ο οποίος χρησιμοποιεί το λογισμικό Steel Beasts Pro, το οποίο παρέχει στα πληρώματα μοναδικές δυνατότητες και σύνθετες εκπαιδευτικές προκλήσεις.

 

Δείγμα από το περιβάλλον γραφικών του εξομοιωτή Steel Beasts Pro

Για να αποφευχθεί η απαξίωση του ΚΕΞ, μια ευνοϊκή εξέλιξη θα ηταν να εξελιχθεί σε Κέντρο Εξομοίωσης Συνδυασμένων Όπλων ώστε να αποτελέσει τον κόμβο όπου όλα τα συστήματα εξομοιωτών του Στρατού Ξηράς, από εξομοιωτές ελικοπτέρων έως εξομοιωτές τυφεκίων, αντιαρματικών και πυροβόλων Πυροβολικού, θα διασυνδέονται μεσα σε μια ενιαία βάση δεδομένων (πχ: το TitanIM) και θα υλοποιείται πρωτοποριακή εκπαίδευση που παρόμοια της δεν θα μπορούσε να εκτελεστεί σε πραγματικές συνθήκες λόγω των εγγενών αδυναμιών στην εξαγωγή μετρήσιμων αποτελεσμάτων αλλά και τον απολογισμό μετά την εκπαίδευση (AAR).

Η υιοθέτηση της ενιαίας ψηφιακής βάσης εικονικού περιβάλλοντος θα μπορούσε, μελλοντικά, να αποτελέσει τη βάση για τη διασύνδεση των συστημάτων εξομοιωτών του ΣΞ με τα αντίστοιχα συστήματα του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, με σκοπό τη διεξαγωγή εικονικής διακλαδικής εκπαίδευσης με μοναδικά οφέλη για τους χειριστές, διοικητές διμοιριών, υπομονάδων, μονάδων και σχηματισμών αλλά και αξιωματικών των επιτελείων.

Πριν λίγες ημέρες ο ιστότοπος defencereview.gr δημοσίευσε αφιέρωμα στο ΚΕΞ και την εκπαίδευση που παρέχεται στο μοναδικό Κέντρο Εξομοιωτών του Ελληνικού Στρατού.

Παρακάτω ακολουθεί το κείμενο με τίτλο:

Ελληνικά Τεθωρακισμένα: Πρωτοπορία, Καινοτομία, Δημιουργικό Πνεύμα

“Στην έδρα της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και συγκεκριμένα στο Κέντρο Εξομοιωτών, στο Στρατόπεδο «Ανθυπολοχαγός Θεόδωρος Κανδηλάπτης» στην Αλεξανδρούπολη συντελούνται θαύματα. Δεν αποτελεί υπερβολή η παραπάνω διατύπωση καθότι διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι πως τα Ελληνικά τεθωρακισμένα βάζουν όλο και υψηλότερο τον πήχη. Με το defencereview.gr επισκεφθήκαμε το Κέντρο Εξομοιωτών και πραγματοποιήσαμε ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ για το Όπλο των Ελληνικών Τεθωρακισμένων.

Η θέση πυροβολητή στον εξομοιωτή πύργου Leopard 2HEL φαίνεται κάτω χαμηλά. Οι οθόνες αποτελούν τον χώρο εργασίας του αρχηγού άρματος. Ο εξομοιωτής έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει πληθώρα σεναρίων υψηλού ρεαλισμού.

Μας υποδέχθηκε ο τότε Ταξίαρχος της XXIII Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας κ. Μπούφης Χρήστος και ειδικότερα οι αξιωματικοί τεθωρακισμένων Επίλαρχος Μπακιρτζής Ηρακλής και Αντισυνταγματάρχης Kολώνιας Γεώργιος διοικητής της 24ης Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων. Το ρητό «το καλύτερο άρμα είναι αυτό που διαθέτει το καλύτερο πλήρωμα» βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του, στο Κέντρο Εξομοιωτών. Εκεί όπου σμιλεύονται οι χαλύβδινοι πολεμιστές του Δ’ Σώματος.

Με γνώμονα τη ρεαλιστική εκπαίδευση οι Έλληνες μαυροσκούφηδες εκπαιδεύονται όπως ακριβώς θα κληθούν να πολεμήσουν σε πραγματικές επιχειρήσεις. Ακονίζουν τις ικανότητες τους στο Κέντρο Εξομοιωτών σε άρματα μάχης Leopard 1 και Leopard 2 μέσα σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και άκρως ρεαλιστικά εκπαιδευτικά βοηθήματα πολλά εκ των οποίων αποτελούν εκ των ενόντων προσπάθειες που ευόδωσαν καρπούς.

Ο σταθμός του εκπαιδευτή εξομοιωτή οδήγησης Leopard 2HEL. Το τετράγωνο κυτίο (κονσόλα) με το τιμόνι στη δεξιά πλευρά του γραφείου χρησιμοποιείται από τον εκπαιδευτή στην περίπτωση που χρειαστεί να αναλάβει τον ελέγχο του εξομοιωτή οδήγησης.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα δύο κυρίες προσπάθειες με την αμέριστη στήριξη από το ΓΕΣ και τον πρώην Αρχηγό Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή έχουν πραγματοποιηθεί.

Η πρώτη αφορά την εκ του μηδενός κατασκευή ενός εξομοιωτή αντιαρματικού όπλου TOW ITV που είναι εφοδιασμένες οι Επιλαρχίες Αναγνωρίσεως και τα Μηχανοκίνητα Τάγματα στη Περιοχή Ευθύνης του Δ’ Σώματος. Με σύμμαχο το φιλότιμο και το μεράκι του προσωπικού του Κέντρου Εξομοιωτών οι Έλληνες αρματιστές κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν εξομοιωτή ώστε να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση των πληρωμάτων Μ901 ITV τόσο σε σύνθετα σενάρια μαζί με φίλια άρματα μάχης επιπέδου ουλαμού ή ίλης όσο και εναντίων των παραπάνω ώστε αμφότεροι να εκπαιδευτούν σε ένα εξαιρετικά ρεαλιστικό περιβάλλον με μηδενικό κόστος. Ο εξομοιωτής του ITV που βρίσκεται σε τελικό στάδιο ανάπτυξης αποτελεί ένα ακόμα δημιούργημα του Κέντρου Εξομοιωτών εκεί όπου το τρίπτυχο Πρωτοπορία, Καινοτομία και Δημιουργικότητα βρίσκει απόλυτη εφαρμογή.

ΕΣΕ Steel Beasts Pro. Στην φωτογραφία η θέση του αρχηγού άρματος. Μπροστά βρίσκεται η θέση αρχηγού του δεύτερου ΕΣΕ Steel Beasts Pro.
Επιτραπέζιος Σταθμός Εξομοιωτής (ΕΣΕ) Steel Beasts Pro. Στην φωτογραφία η θέση του πυροβολητή άρματος. Ο εξομοιωτής αυτός χαρακτηρίζεται ως ένας “σταθμός χαμηλής εξομοίωσης” επειδή δεν εξομοιώνει επ’ ακριβώς το εσωτερικό του άρματος. Παρ’ολα αυτά, ο ΕΣΕ ειναι ιδανικός για την εκπαίδευση στην τακτικές τεθωρακισμένων και τη διοίκηση επιπέδου ουλαμού.

Στο Κέντρο Εξομοιωτών χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των αρματιστών το παίγνιο Steel Beasts Pro το οποίο παρέχει τη δυνατότητα εξομοίωσης όλους τους τύπους των αρμάτων μάχης που υπηρετούν στον Ε.Σ. Το Κέντρο Εξομοιωτών παράλληλα με την ανάπτυξη σταθμών Leo 1 A5 και με τη τεχνογνωσία που απέκτησε μέσω αυτής, μελέτησε και διερεύνησε τρόπους για τη δημιουργία και άλλων μέσων του Ε.Σ για τα οποία μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν εξομοιωτές. Το προσωπικό του ΚΕΞ κατάφερε να τροποποιήσει χειριστήριο σκοπευτή M901 ITV για την αξιοποίηση του από το Steel Beasts Pro.

Στη συνέχεια υποβλήθηκε μελέτη για την αξιοποίηση του στην εκπαίδευση των σκοπευτών του M901 ITV με τη δημιουργία δύο σταθμών. Τη παρούσα χρονική περίοδο έχει διατεθεί στο ΚΕΞ και δεύτερο χειριστήριο προς τροποποίηση καθώς και το απαιτούμενο χρηματικό ποσό για την ανάπτυξη δύο σταθμών σκοπευτή M901 ITV. Εντός του 2018 αναμένεται η διάθεση επιπλέον πιστώσεων για τη δημιουργία άλλων τεσσάρων σταθμών M901 ITV εκ των οποίων δύο σταθμοί για τον Αρχηγό Πληρώματος του στοιχείου M901 ITV και δύο σταθμοί για τον οδηγό M901 ITV). Όλα τα παραπάνω γίναν εκ του μηδενός από τα ίδια τα στελέχη του ΚΕΞ που με κόπο και διαρκή δουλειά πέτυχαν τα παραπάνω αποτελέσματα.

Θεωρητική εκπαίδευση περί της αξίας του εδάφους στα τακτικά συγκροτήματα ίλης αρμάτων μηχανοκίνητου πεζικού.

Αντικειμενικός σκοπός του ΓΕΣ είναι η διαρκής βελτίωση της εκπαίδευσης και η εντεινόμενη χρήση εξομοιωτών με ρεαλισμό και μηδενικό κόστος.

Το δεύτερο ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός ήταν πως τον Ιούλιο του 2018 οι Έλληνες αρματιστές της 24ης ΕΜΑ ενέταξαν τον προηγμένο ΗΝΙΟΧΟ. Πλέον ο ΗΝΙΟΧΟΣ αποτελεί ένα πολύτιμο και κρίσιμο εργαλείο για τη διαχείριση των δυνάμεων επί του πεδίου της μάχης.

Να τονιστεί πως ο νέος ΗΝΙΟΧΟΣ βρίσκεται εγκατεστημένος επί οχημάτων Μ577 και τροχοφόρων M/S 240 GD. Ο εφοδιασμός με τον ΗΝΙΟΧΟ νέας γενιάς της 24ης ΕΜΑ ήδη έφερε άριστα αποτελέσματα και πλέον και οι υπόλοιπες τρεις ΕΜΑ της 25ης και 23ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας αναμένεται να εφοδιαστούν με ανάλογα συστήματα και εγκατάσταση επί οχημάτων.

Ο Ηνίοχος αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο διοίκησης και ελέγχου. Πλέον βρισκόμαστε στη φάση ΙΙ.

Ο προηγμένος ΗΝΙΟΧΟΣ απογειώνει τις ικανότητες διοίκησης και ελέγχου των ιλών και ουλαμών μιας ΕΜΑ αφού παρέχει σε πραγματικό χρόνο άμεση και έγκαιρη μετάδοση όλων των απαραίτητων πληροφοριών για την εκτέλεση της αποστολής. Για τη μετάδοση αυτών των δεδομένων ο νέος ΗΝΙΟΧΟΣ διαθέτει μεγαλύτερη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων και είναι ακόμα πιο ασφαλής σε παρεμβολές και ηλεκτρονικό πόλεμο. Να σημειωθεί πως για τη μετάδοση των δεδομένων χρησιμοποιούνται ασύρματοι της σειράς DRC-9200 αναπειδούμενης συχνότητας.

ΗΝΙΟΧΟΣ
Πρόκειται για ένα ψηφιακό σύστημα διοίκησης και ελέγχου. Στην φωτογραφία εξομοιωτής του ΗΝΙΟΧΟΣ

Ο ΗΝΙΟΧΟΣ είναι ένα ολοκληρωμένο σύγχρονο σύστημα Διοίκησης Ελέγχου, Επικοινωνίας και Πληροφοριών που έχει εγκατασταθεί από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας στα άρματα της Leo 2 Hel και υποστηρίζει τον Αρχηγό πληρώματος στις παραπάνω διαδικασίες: σχεδιασμό, επιτήρηση και εκτέλεση επιχειρήσεων, αναγνώριση και επίγνωση τακτικής κατάστασης και διοικητικής μέριμνας, αποστολή και λήψη διαταγών, αιτήσεων και μηνυμάτων κατά τη διάρκεια αποστολών, εποπτείας τεχνικής κατάστασης του άρματος και των σταθμών ασυρμάτων.

Επιπροσθέτως, υποστηρίζει τον Αρχηγό Πληρώματος στα παρακάτω επίπεδα διοίκησης:

•Άρμα Μάχης

•Ουλαμός

•Διοικητής Ίλης

•Διοικητής Επιλαρχίας

Πρόκειται για ένα κορυφαίο σύστημα με δυνατότητες διοίκησης και ελέγχου για τα άρματα μάχης στο Επίπεδο Επιλαρχίας. Ο νέος ΗΝΙΟΧΟΣ που πρόσφατα παραλήφθηκε και εγκαταστάθηκε στα άρματα της 24ης ΕΜΑ απέσπασε ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια αφού:

•Πρόκειται για ένα σύστημα πολύ φιλικό προς τον χρήστη.

•Διαμορφώνει μια πλήρη εικόνα της τακτικής κατάστασης (situational awareness) με απεικόνιση του εχθρού σε διανυσματικούς ή μη χάρτες.

•Επεξεργάζεται πληθώρα αποστολών και στοιχείων που μέχρι πρότεινος παρείχε μεγαλύτερο φόρτο εργασίας στα πληρώματα.

•Δίνει εικόνα της Διοικητικής Μέριμνας με στοιχεία των υφιστάμενων πυρομαχικών, των καυσίμων κτλ.

Με τον νέο ΗΝΙΟΧΟ ένα απλό USB μπορεί να πάρει όλα τα στοιχεία της αποστολής με γρήγορη αντιγραφή δεδομένων και πληροφοριών όπως χάρτες, σχεδιαγράμματα επιχειρήσεων και να διαμοιραστούν στο σύνολο των αρμάτων. Παράλληλα, παρέχει επικοινωνία με το ΣΔΕΕΠ της Ταξιαρχίας ώστε να γίνεται σε πραγματικό χρόνο άσκηση διοίκησης με λήψη διαταγών, πληροφοριών ή σχεδιαγραμμάτων επιχειρήσεων.

Ο ΗΝΙΟΧΟΣ ΙΙ που φέρεται σε οχήματα Μ577 ήδη είναι σε προχωρημένο επίπεδο από πλευράς ολοκλήρωσης και εγκατάστασης υλικού στις Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες του Ε.Σ.

Κάθε ΕΜΑ διαθέτει ένα όχημα M577 εκ των οποίων ένα για το 2ο-3ο επιτελικό γραφείο και τρία τροχοφόρα M/S 240 GD εκ των οποίων ένα για τον διοικητή, ένα για τον υποδιοικητή και ένα για το 1ο και 4ο γραφείο της ΕΜΑ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η άρτια επικοινωνία και ο έλεγχος των αρμάτων μάχης της ΕΜΑ και κατ’ επέκταση των δύο ΕΜΑ που διαθέτει μια Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία.

Επίσης, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως υπήρξε επιτυχημένη διασύνδεση του ΗΝΙΟΧΟΣ με το ΣΤΕΕΠ ΔΙΑΣ του Πυροβολικού σε επίπεδο Κέντρο Συντονισμού Πυρών της ΕΜΑ και πλέον βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης η περαιτέρω ανάπτυξη και διασύνδεση. Ο νέος ΗΝΙΟΧΟΣ τόσο ως software όσο και ως hardware ανήκει ως σχεδίαση και κατασκευή στη Γερμανική εταιρεία Rheimentall.

Πρόκειται για ένα σύστημα υψηλής αξίας που επιτρέπει στους τακτικούς διοικητής από ουλαμό έως και ΕΜΑ την επιτυχημένη διοίκηση των αρμάτων τους παρέχοντας πολλαπλές πληροφορίες όπως δρομολόγια κίνησης, τακτική κατάσταση κτλ.

Όλα τα παραπάνω φανερώνουν και αποτελούν δείγματα της σκληρής δουλειάς που καταβάλλεται σε καθημερινό επίπεδο τόσο σε επίπεδο μονάδων όσο σε επίπεδο σχηματισμών και ΓΕΣ με στόχο τη διαρκή αναβάθμιση της μαχητικής ισχύος.

Το επίπεδο των Ελληνικών Τεθωρακισμένων δεν είναι τυχαίο και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στη νατοϊκή άσκηση Saber Guardian που πέρσι έλαβε χώρα στη Βουλγαρία όπου ο Ε.Σ συμμετείχε με ουλαμό αρμάτων Leo 2 Hel. Επιπλέον αξίζει να τονιστεί το διεθνούς επιπέδου κύρος και ποιότητας εκπαίδευση που προσφέρει το ΚΕΞ αρχής γενομένης από τη συνεργασία του Ε.Σ με τον Στρατό του Κατάρ. Οι άριστες εντυπώσεις των στελεχών του Κατάρ δεν ήταν τυχαίες αφού το προσωπικό του ΚΕΞ απέδειξε και εκτός των τειχών ότι το επίπεδο εκπαίδευσης βρίσκεται σε άριστο επίπεδο.

Εκπαιδευτής στο ΚΕΞ παρακολουθεί την εκπαίδευση οδηγού άρματος μάχης Leopard 1A5.

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στις βολές που πέτυχαν σε περσινή άσκηση τα ελληνικά Leo 2hel σε απόσταση 6000 μέτρων με απόλυτη ακρίβεια αποδεικνύοντας τόσο την ποιοτική υπεροχή των Leo 2 Hel όσο και των πληρωμάτων.

Η διαρκής ποιοτική υπεροχή των Ελλήνων αρματιστών αποδείχθηκε και στο πρόσφατο διαγωνισμό εκεί όπου αγωνίστηκαν οι καλύτεροι των καλύτεροι. Όλα αυτά δείχνουν πως το Όπλο των Τεθωρακισμένων παραμένει σε υψηλότατο επίπεδο μαχητικής ισχύος αφού εκπαίδευση, υλικό και τακτικές διαρκώς εμβαθύνονται και ισχυροποιούνται καθιστώντας την Ελληνική αποτροπή στο Δ’ Σώμα κυριολεκτικά χαλύβδινη.

Εκ μέρους του defencereview.gr εκφράζουμε τις ευχαριστίες στον πρώην Διοικητή της 23ης ΤΘΤ Ταξίαρχο Μπούφη Χρήστο, στον Διοικητή του ΚΕΞ Αντισυνταγματάρχη Σαραφίδη Παντελεήμων, στον Διοικητή της 24ης ΕΜΑ Αντισυνταγματάρχη Kολώνια Γεώργιο, στον Υποδιοικητή του ΚΕΞ Επίλαρχο Μπακιρτζή Ηρακλή καθώς και στο σύνολο του προσωπικού των παραπάνω μονάδων για τη διενέργεια του παρόντος άρθρου που στόχο έχει να προβάλλει και να αναδείξει τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού με μέριμνα και σύμμαχο την στρατιωτική ηγεσία του ΓΕΣ.

Οι εξομοιωτές προσφέρουν μεγάλη αληθοφάνεια με μηδενικό κόστος. Στη φωτογραφία εξομοιωτής πύργου Leopard 2HEL.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

 1. Παιδιά, στα αγγλικά σε αντίθεση με τα ελληνικά ή τα λατινικά η σειρά των λέξεων έχει σημασία. Και επειδή είναι frequency hopping, κι όχι hopping frequency, λέμε «αναπήδησης συχνότητας» (πηδάμε απ την μια συχνότητα στην άλλη και ξαναπηδάμε κλπ) κι όχι » αναπηδούμενης συχνότητας» (η συχνότητα πηδάει και ξαναπηδάει).

  .. και σε κάθε περίπτωση, σίγουρα όχι «αναπειδούμενης συχνότητας» το οποίο είναι λάθος και ορθογραφικά.

  1. Ευχαριστώ, για να είμαι ειλικρινής αρχισα να διορθώνω το αρχικο κείμενο με το “Κανδυλάπτη” σε “Κανδηλάπτη” αλλά μετά είδα ότι δεν ήταν μοναδικό λαθος και αποφάσισα να αφήσω το κείμενο ως εχει.
   Πάντως, η απόδοση των ξένων λέξεων στην ελληνική είναι πραγματική πρόκληση.

   1. Ναι, δεν είναι εύκολο, θέλει σκέψη και ψάξιμο.

    Το frequency hopping αποδίδεται συχνά ως «μεταπήδηση συχνοτήτων», που κατα την γνώμη μου είναι σαφώς πιο δόκιμος όρος αν σκεφτείς τι πραγματικά κάνει αυτή η τεχνική. Στο moto-teleterm όμως το έχουν ως «αναπήδηση», οπότε…

    http://www.moto-teleterm.gr/search_gr.asp

 2. Ο υφυπουργος αμυνας της Ρωσικης Ομοσπονδιας, Αντιστρατηγος Yunus-Bek Evkurov εξετασε τον προσομοιωτη βολης ελαφρων οπλων 9Ф6022 της εταιρειας RusBITech, εξι απο αυτους θα παραδοθουν στις ενοπλες δυναμεις το 2020.
  Καθε προσομοιωτης μπορει να εκπαιδευει 8 ατομα.

  https://rusbitech.ru/products/

  https://function.mil.ru/news_page/person/[email protected]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.