Κίνα: Αντιτορπιλικό Type 051B εκσυγχρονίστηκε με Α/Α πυραύλους HHQ-16

Αντιτορπιλικό καθοδηγούμενων βλημάτων Shenzhen (Type 051B) του κινεζικού Ναυτικού

Μετά την επιστροφή του από μια σημαντική ανακατασκευή, το αντιτορπιλικό Shenzhen Type 051B κλάσης Luhai του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στράτου της Κίνας (PLAN) παρουσίασε τις αντιαεροπορικές του ικανότητες επιδεικνύοντας το νέο σύστημα κάθετης εκτόξευσης (VLS) πυραύλων την Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019.

Το μοναδικό αντιτορπιλικό Type 051B του PLAN απέκτησε μια εξαιρετικά ισχυρή μαχητική ικανότητα μετά τον εκσυγχρονισμό του, δήλωσε η Weihutang, μια στήλη που ανήκει στην κινεζική κεντρική τηλεόραση (CCTV).

Τώρα το Shenzhen είναι εξοπλισμένο με σύστημα κάθετης εκτόξευσης, το οποίο αποτελείται από τέσσερα συγκροτήματα των οχτώ μονάδων, επιτρέποντας του να φιλοξενεί 32 πυραύλους επιφανείας-αέρος που μπορούν να καταρρίψουν επερχόμενα εχθρικά αεροσκάφη και πυραύλους, δήλωσε ο Τονγκ Ζενρόνγκ, Ύπαρχος του Shenzhen, την Κυριακή στην CCTV.

©China Central Television | Το αντιτορπιλικό Shenzhen Type 051B του PLAN επιδεικνύει το άνοιγμα των συστημάτων κάθετης εκτόξευσης 32 μονάδων.

Το αντιτορπιλικό Type 051B κλάσης Luhai κατασκευάστηκε στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Στο πλαίσιο του επανεξοπλισμού, οι αρχικοί εκτοξευτές SAM HHQ-7 επί του πρωραίου καταστρώματος του Shenzhen αντικαταστάθηκαν από VLS 32 κελιών για τον αντιαεροπορικό πύραυλο HHQ-16, που αναπτύχθηκε μαζί την Ρωσία με βάση την σειρά πυραύλων 9M38.

Για την αεράμυνα μικρού βεληνεκούς, υπάρχουν δύο συστήματα εγγύς προστασίας (CIWS) κινεζικής κατασκευής Type 730 εγκατεστημένα στο κεντρικό σημείο του πλοίου σε κάθε πλευρά της γέφυρας. Κάθε CIWS περιλαμβάνει το πυροβόλο H/PJ-17 7X30 χλστ, το ραντάρ ελέγχου πυρός H/LJP-349, ηλεκτροπτικο ενδείκτη (EOD), όλα ενσωματωμένο σε σύμπλεγμα πύργου.

Αρχικά το Shenzhen ήταν οπλισμένο με τον υποηχητικούς αντιπλοικόυς πυραύλους κρούζ που πετούν στην επιφάνεια της θάλασσας (ASCM) YJ-83. Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού, διαπιστώθηκε ότι αυτοί αντικαταστάθηκαν από τους υπερηχητικούς ASCM YJ-12, που ωθούνται με αυλοαεριωθητή, με τέσσερις εκτοξευτές διπλών κελιών εγκατεστημένους στο κέντρο του πλοίου. Ο YJ-12, επίσης γνωστός ως CM-302 στην εξαγωγική του ονομασία, διαθέτει έναν αεριωθητή κινητήρα για να πετάει σε υπερηχητικές ταχύτητες 2-3 Mach με μέγιστο βεληνεκές 280-400 χλμ. Ο πύραυλος χρησιμοποιεί σύστημα αδρανειακής πλοήγησης συνδεμένο με το Global Navigation Satellite System (GNSS).

Το κύριο πυροβόλο στο πρωραίο κατάστρωμα είναι το εγχώριο διπλό πυροβόλο 100 χλστ H/PJ-33B (Type 79B), το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον στόχων επιφανείας όπως επίσης και εναντίον χαμηλής ταχύτητας ιπτάμενους στόχους. Το πυροβόλο μπορεί να βάλλει βλήματα 31,5 κιλών με ρυθμό 25-30 βλημάτων το λεπτό σε μέγιστο βεληνεκές 22,5 χλμ και σε μέγιστο υψόμετρο 15000 μ. Το πυροβόλο λειτουργεί είτε ημιαυτόματα είτε χειροκίνητα.

 

Απόδοση/Μετάφραση απο το navyrecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.