ΚΙΝΑ και ΕΛΛΑΔΑ «Του δε πολέμου οι καιροί ου μενετοί»

TOKYO - NOVEMBER 28: The Chinese naval missile destroyer Shenzhen arrives at Harumi pier November 28, 2007 in Tokyo, Japan. The Japanese Maritime Self-Defense Force (JMSDF) invited the Chinese Navy for their first visit as they celebrate the 35th Anniversary of Normalization of Japan-China Diplomatic Relations. (Photo by Koichi Kamoshida/Getty Images)

Η ιστορία της Κίνας και της Ελλάδας έχει πολλά κοινά σημεία αλλά και αρκετές διαφορές. Περιόδους πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής ακμής. Εποχές υποδούλωσης, κατοχής και πολέμων.  Παρά την αμφιλεγόμενη περίοδο της Μαοϊκής διακυβέρνησης, η Κίνα (επίσημη ονομασία Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει δυναμικά στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή ως Μεγάλη Δύναμη.

Αντίθετα, η χώρα μας μετά από μια δεκαετία σκληρής οικονομικής κρίσης δεν φαίνεται να ανακάμπτει αλλά παραμένει προσκολλημένη σε ένα στρεβλό παρελθόν απατηλής αφθονίας και γεωπολιτικής ζάλης. Οι παθογένειες παραμένουν ακόμα και στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας παρά τις ξεκάθαρες εσωτερικές και εξωτερικές απειλές με κορυφαία την Τουρκία η οποία ουσιαστικά ζητά “γη και ύδωρ”.

Τελευταίο παράδειγμα δυστοκίας  αποτελεί η ναυτική μας στρατηγική και η δομή των ναυτικών δυνάμεων της χώρας που πρέπει να την στηρίζει.

Στο πρώτο σκέλος οι διάφοροι περιφερόμενοι στρατηγιστές, διεθνολόγοι και γεωπολιτικοί αναλυτές είτε απλά παπαγαλίζουν αυτά που τους δίνουν έτοιμα οι πολιτικοί χώροι που ανήκουν ή απλά αναμασούν θεωρίες και οπτικές δυτικών αναλυτών μηδενικής επαφή με τον γεωγραφικό μας χώρο.

Στο δεύτερο σκέλος, αφενός το Ελληνικό Ναυτικό φαίνεται απροετοίμαστο να καταλήξει σε τι Στόλο επιθυμεί να διαθέτει τα επόμενα 50 χρόνια (εδώ συνδέεται και το πρόγραμμα των νέων Φ/Γ το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και ως σήριαλ) αφετέρου τα γνωστά φοβικά σύνδρομα των ανώτατων αξιωματικών δεν επιτρέπουν ρεαλιστικές και τεχνικά-επιχειρησιακά τεκμηριωμένες προτάσεις αφού οποιαδήποτε γνώμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές κρίσεις ως αφορμή για καρατόμηση.

Την ίδια περίοδο η οικονομική ανάπτυξη που βιώνει η Κίνα δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες τις Ένοπλες Δυνάμεις της και ιδιαίτερα το Πολεμικό της Ναυτικό. Η ποσοτική αλλά κυρίως η ποιοτική του αναβάθμιση τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαία. Μια σειρά από προγράμματα ναυπηγήσεων νέων μονάδων σε συνδυασμό με την εισαγωγή τελευταίας τεχνολογίας συστημάτων στο οπλοστάσιο του, έχουν αλλάξει το ύφος της ναυτικής της δύναμης της Κίνας.

Είναι πλέον εμφανής η μετατροπή αυτής από παράκτια τοπική δύναμη σε ωκεάνια ναυτική δύναμη παγκόσμιας εμβέλειας. Το αναβαθμισμένο Κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό δίνει την δυνατότητα στην Κίνα να συμπεριφέρεται με περισσότερη αυτοπεποίθηση τόσο στον Ειρηνικό όσο και στον Ινδικό Ωκεανό ακολουθώντας υψηλού επιπέδου ναυτική στρατηγική.

Η τελευταία είναι ένας αποτελεσματικός συνδυασμός «γραμμικής άμυνας», κατά αντιστοιχία με την ναυτική στρατηγική της ΕΣΣΔ, αλλά και της «κλασσικής ναυτικής στρατηγικής» των Δυτικών ναυτικών δυνάμεων με την ανάπτυξη ωκεάνιων επιχειρησιακών δεξιοτήτων.

Στην ελληνική πραγματικότητα δεν υπάρχουν πολλές σοβαρές μελέτες σχετικά με την αναδυόμενη Κίνα. Φίλοι και επισκέπτες της Προέλασης, το ιστολόγιο μας έχει την τιμή και τη χαρά να φιλοξενεί προσεχώς την πρωτότυπη μελέτη του Πλωτάρχη Εμ. Χ. Μουρτζάκη ΠΝ που αφορά το Κινεζικό Ναυτικό και έλαβε το ‘Α βραβείο στον επίσημο Διαγωνισμό Μελετών της Υπηρεσίας Ναυτικού το 2019 (https://www.hellenicnavy.gr/el/enimerosi/anakoinoseis-drastiriotiton/item/14103-anakoinosi-apotelesmaton-etisiou-diagonismoy-meleton-kai-fotografias-kai-teleti-aponomis-vraveion-tou-periodikoy-naftiki-epitheorisi-etous-2019.html).

Η εν λόγω μελέτη εμβαθύνει στην ουσία της κινεζικής ναυτικής στρατηγικής χωρίς να βομβαρδίζει τον αναγνώστη με θεωρητικές επεξηγήσεις οι οποίες αποπροσανατολίζουν. Αντίθετα, σε ένα μεστό και άριστο τεχνικά κείμενο μπορεί ακόμα και ο μη ειδικός να κατανοήσει τις μεθόδους που ακολουθεί η ασιατική χώρα στο θαλάσσιο πεδίο. Αυτές εδράζουν σε μια εντελώς διαφορετική, ως προς την ελληνική, αντίληψη του ναυτικού πεδίου με έμφαση στην κοινή δράση πολλών διαφορετικών συστημάτων και όπλων.

Μέσα από αυτές τις γραμμές επιθυμούμε προκαταβολικά να ευχαριστήσουμε τον συγγραφέα για το πλούσιο έργο του (εξαιρετικό το βιβλίο του ” Το Πολεμικό Ναυτικό της ΕΣΣΔ μέσα από τα Αρχεία της Αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και η Σύγχρονη Ρωσική Ναυτική Στρατηγική” έκδοση ΥΙΝ) και την εμπιστοσύνη που μας έδειξε χωρίς οποιαδήποτε ιδιοτέλεια και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην στρατιωτική του καριέρα.

Είμαστε σίγουροι ότι πέραν των ακαδημαϊκών επιτυχιών, θα είναι ανάλογες και οι υπηρεσιακές. Το αξίζουν εξάλλου τα στελέχη που βρίσκονται κατά πολύ πάνω από τον μέσο όρο.

Μείνετε συντονισμένοι…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.