Κίνα: Καθελκύστηκε το τρίτο αεροπλανοφόρο στην Σαγκάη

Φωτογραφία: Li Gang | Η φωτογραφία που λήφθηκε την 17η Ιουνίου 2022 δείχνει την τελετή ονοματοδοσίας και καθέλκυσης του τρίτου αεροπλανοφόρου της Κίνας, του Fujian, στην Σαγκάη, Κίνα.

Σύμφωνα με δημοσίευση του Louis Cheung HK, την 17η Ιουνίου 2022, στο Twitter, το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού καθέλκυσε το αεροπλανοφόρο Type 003 Fujian στο ναυπηγείο Jiangnan της Σαγκάης στην Κίνα.

Το Fujian είναι το πρώτο αεροπλανοφόρο της Κίνας που θα χρησιμοποιεί το σύστημα εκτόξευσης αεροπλάνων Catapult Assisted Take-Off But Arrested Recovery (CATOBAR) και ηλεκτρομαγνητικούς καταπέλτες, καθώς επίσης είναι το πρώτο υπερ-αεροπλανοφόρο που κατασκευάστηκε εκτός των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ). Το πλοίο, με το όνομα Fujian, καθελκύστηκε με αριθμό κύτους το 18. Η Κίνα αναμένει το αεροπλανοφόρο να εισέλθει σε ενεργό υπηρεσία μέχρι το 2023.

Το Type 003 αναμένεται να χρησιμοποιεί συστήματα ηλεκτρικής πρόωσης (IEP) και ηλεκτρομαγνητικούς καταπέλτες, ενώ τα προηγούμενα κινεζικά αεροπλανοφόρα διαθέτουν συμβατική πρόωση και τα αεροσκάφη εκτοξεύονται με την χρήση βατήρων.

Μετρήσεις που έγιναν σύμφωνα με δορυφορικές και αεροφωτογραφίες συνηγορούν ότι το μήκος του κύτους/ισάλου γραμμής είναι 300 μέτρα – σχεδόν το μήκος των καταστρωμάτων πτήσης των υφιστάμενων αεροπλανοφόρων της Κίνας – μέγιστο πλάτος 49 μέτρα και εκτόπισμα πάνω από 85000 τόνους.

Μετά την καθέλκυση του, το νέο αεροπλανοφόρο θα εκτελέσει δοκιμές εν όρμω και εν πλω σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Το ναυπηγείο Jiangnan είναι ένα ιστορικό ναυπηγείο της Σαγκάης. Από την ίδρυση του το 1865 το ναυπηγείο είναι υπό κρατική ιδιοκτησία και σήμερα βρίσκεται υπο τη διοίκηση του ομίλου Jiangnan Shipyard Co. Ltd.

Πηγή: navyrecognition.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.