Κίνα: Οι νέοι πιλότοι J-15 πιστοποιούνται για επιχειρήσεις από αεροπλανοφόρα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε ο ιστότοπος Global Times την 6ην Νοέμβριου 2020, το αεροπλανοφόρο του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού τις Κίνας (PLAN) Liaoning ή Type 001 ήταν, την τελευταία εβδομάδα, στην θάλασσα, γράφοντας ιστορία με την πιστοποίηση της πρώτης κλάσης των νεών πιλοτών μαχητικών αεροπλάνων J-15 που στρατολογήθηκαν απευθείας από το Γυμνάσιο και εκπαιδεύτηκαν ειδικά για τα αεροσκάφη που θα επιχειρούν από αεροπλανοφόρα.

Αυτή η νέα διαδικασία εκπαίδευσης πιλότων, μαζί με το προηγούμενο μοντέλο στο οποίο οι πιλότοι κλασσικών αεροπλάνων μεταπίπτουν στα αεροπλάνα αεροπλανοφόρων, μπορεί να δημιουργήσουν νέους πιλότους για αεροπλανοφόρα και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του διαρκώς αυξανόμενου στόλου αεροπλανοφόρων της Κίνας.

Με μέσο όρο ηλικίας τα 20 έτη, οι νέοι πιστοποιημένοι πιλότοι προέρχονται από τους σπουδαστές πιλότους αεροπλάνων αεροπλανοφόρων που στρατολογήθηκαν απευθείας από το Γυμνάσιο και εγγράφηκαν στο Πανεπιστήμιο, αναφέρει η ανακοίνωση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) της Κίνας, επισημαίνοντας ότι η νεα διαδικασία εκπαίδευσης πιλότων, που ονομάστηκε “καλλιεργητική τεχνική”, κρίθηκε ως επιτυχημένη.

Αν και οι πιλότοι που έχουν αλλάξει αεροσκάφος ίσως να έχουν συσσωρεύσει αεροπορική εμπειρία στην προηγουμένη υπηρεσία τους, αυτήν η εμπειρία δεν είναι και απαραίτητα χρήσιμη καθώς η μυϊκή τους δύναμη ίσως να τους αποτρέψει να προσαρμοστούν ευκολά στα αεροπλάνα αεροπλανοφόρων, δήλωσε ο Λί. Οι πιλότοι, συνήθως μειώνουν την ισχύ των κινητήρων κατά την προσγείωση, αλλά οι πιλότοι αεροσκαφών αεροπλανοφόρων, πρέπει να τη διατηρήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν.

Το Liaoning έχει δημιουργήσει τέσσερα νέα ρεκόρ στο πρόγραμμα πιλότων μαχητικών αεροπλάνων, δηλαδή τον μεγαλύτερο αριθμό πιλότων που πιστοποιήθηκε για αεροπορικές επιχειρήσεις από αεροπλανοφόρα με μια δοκιμή, την μικρότερη μέση ηλικία, τον μικρότερο χρόνο που απαιτείται για την αεροπορική εκπαίδευση και την συντομότερη περίοδο που χρησιμοποιήθηκε για την πιστοποίηση, συμφωνία με ανακοίνωση του PLAN.

Εκτός από τους πιλότους μαχητικών αεροπλάνων, τα κινεζικά προγράμματα καλλιέργειας των ταλέντων αεροπλανοφόρων εκπαιδεύουν επίσης προσωπικό για τα αεροπλάνα ειδικών αποστολών, ελικοπτέρων, διοικητική μέριμνα μάχης και ανεπάνδρωτων αεροπλάνων.

Αυτήν την στιγμή η Κίνα διαθέτει δύο αεροπλανοφόρα, το Liaoning και το Shandong, μετά την είσοδο του τελευταίου στην ενεργό υπηρεσία του PLAN τον Δεκέμβριο 2019.

Το Liaoning ή Type 001 είναι το πρώτο αεροπλανοφόρο που εντάχθηκε στην υπηρεσία του κινεζικού Ναυτικού. Την 4η Νοεμβρίου 2012, ο ιστότοπος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) μετέδωσε ότι τα Shenyang J-15 εκτέλεσαν εκπαίδευση στις προσνηώσεις και απονηώσεις. Την 25η Νοεμβρίου 2012, η Κίνα ανακοίνωσε ότι τα J-15 είχαν πραγματοποιήσει πέντε επιτυχημένες προσνηώσεις με γάντζο (arrested landings) επι του Liaoning. Τον Ιούνιο 2013, ο δεύτερος γύρος των δοκιμαστικών πτήσεων άρχισε πάνω στο Liaoning, με το προσωπικό της αεροπορίας του στόλου της Βραζιλίας να παρέχει υποστήριξη στην εκπαίδευση επι του αεροπλανοφόρου στην Ναυτική Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού που χρησιμοποιεί τα J-15.

To J-15 είναι το κύριο μαχητικό αεροπλάνο που χρησιμοποιείται πάνω στο κινεζικό αεροπλανοφόρο Liaoning. Σύμφωνα με κινεζικές στρατιωτικές πηγές, το Liaoning θα μεταφέρει 36 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένων 24 μαχητικών Shenyang J-15, έξι ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων Z-18F, τεσσάρων ελικοπτέρων έγκαιρής προειδοποίησης Z-18J και δύο ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης Z-9C. Το αεροδρόμιο μπορεί να μεταφέρει περίπου 50 στρατιωτικά αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων και αεροσκαφών σταθερής πτέρυγας.

Το Shenyang J-15, κωδική νατοϊκή ονομασία: Flanker-X2, επίσης γνωστό και ως Ιπτάμενος Καρχαρίας είναι ένα 4ης γενιά, δικινητήριο, παντός καιρού μαχητικό αεροπλάνο αεροπλανοφόρου που εξελίχθηκε από την αεροπορική βιομηχανία Shenyang και το 601 Ίδρυμα του PLAN για επιχειρήσεις απο αεροπλανοφόρα.

Το σύστημα εκτόξευσης του Liaoning στηρίζεται πάνω σε κατάστρωμα τύπου βατήρα αντί των καταπελτών ατμού που χρησιμοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία, αναγκάζοντας το αεροπλάνο να καταναλώσει σημαντική ποσότητα καυσίμων κατά την απονήωση και ως εκ τούτου να περιορίζεται σοβαρά το ωφέλιμο φορτίο του. Το μαχητικό J-15 μπορεί να οπλιστεί με δύο αντιπλοϊκούς πυραύλους YJ-83K, δυο πυραύλους μεσαίου-βεληνεκούς αέρος-αέρος PL-8 και τέσσερις βόμβες 500 κιλών (1000 lb).

 

Πηγή: navyrecognition.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.