Κίνα: Παρουσιάστηκε το πρώτο ρομπότ «σκύλου» οπλισμένο με αυτόματο πυροβόλο

Ρομπότ «σκύλου» οπλισμένο με σύστημα αυτόματου πυροβόλου παρουσιάστηκε στην έκθεση AirShow China 2022 (Φωτογραφία: Λογαριασμός Telegram - China Army)

Η κινεζική αμυντική βιομηχανία ανέπτυξε το πρώτο τετράποδο ρομπότ «σκύλου» οπλισμένο με ένα αυτόματο πυροβόλο τοποθετημένο στο πάνω μέρος του ρομπότ. Το νέο ρομπότ «σκύλου» παρουσιάστηκε στην έκθεση αμυντικού υλικού «AirShow China 2022» που πραγματοποιείται στην Ζουχάϊ από 8 έως 13 Νοεμβρίου 2022.

Το ρομπότ «σκύλου» δεν είναι κάτι καινούριο, στις 23 Ιουνίου 2016, η αμερικανική εταιρεία Boston Dynamics αποκάλυψε το τετράποδο ρομπότ Spot, εμπνευσμένο από τον σκύλο. Πρόκειται για ένα ευέλικτο και ευκίνητο ρομπότ που κινείται στο έδαφος με πρωτοφανή κινητικότητα, επιτρέποντας στους χειριστές του να αυτοματοποιήσουν τις συνηθισμένες εργασίες ελέγχου και την λήψη δεδομένων με ασφάλεια, ακρίβεια και σε μικρή συχνότητα.

Το σκυλοειδές ρομπότ Spot της Boston Dynamics μπορεί να μεταφέρει και να κινήσει έως και 14 κιλά. Το ρομπότ ελέγχεται με τη χρήση μιας ευκολονόητης εφαρμογής tablet και ενσωματωμένες κάμερες.
Η αμερικανική εταιρεία Boston Dynamics αρνούνταν πάντοτε την χρήση του ρομπότ της σε στρατιωτικές εφαρμογές, όμως άλλες εταιρείες έχουν αναπτύξει παρόμοιους τύπους αυτόνομων ρομπότ «σκύλων» οπλισμένων με ελαφρά όπλα. Τον Σεπτέμβριο του 2021, η αμερικανική Ghost Robotics παρουσίασε μια νέα έκδοση του «ρομποτικού σκύλου» της, ή τετράποδου μη επανδρωμένου οχήματος εδάφους οπλισμένο με τυφέκιο 6.5 χιλιοστών Creedmoor. Σύμφωνα με την εταιρεία, το όπλο είναι ικανό να πλήξει στόχους σε απόσταση 1200 μέτρων. Το ρομπότ παρέχει επίσης εντυπωσιακή σταθεροποίηση στα τυφέκια λόγω της τετράποδης κατασκευής του.

Πρόσφατα, η Κίνα παρουσίασε ένα «ρομποτικό σκύλο» οπλισμένο με πολυβόλο που μπορεί να ρίχνεται από ένα τυπικό εναέριο μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Ο «ρομποτικός σκύλος» ήταν οπλισμένος με ένα ελαφρύ πολυβόλο με την ονομασία QBB-97, το οποίο μπορεί να βάλλει 650 σφαίρες ανά λεπτό σε απόσταση 400 μέτρων.

Επι του παρόντος, στην AirShow China, η αμυντική βιομηχανία της Κίνας παρουσίασε ένα νέο ρομπότ «σκύλου» οπλισμένο με ένα σύστημα αυτόματου πυροβόλου. Η τοποθέτηση ενός αυτόματου πυροβόλου σε ένα κινεζικό ρομπότ είναι μια μεγάλη τεχνική πρόκληση λόγω του βάρους του όπλου και των επιπτώσεων της ανάκρουσης κατά την πυροδότηση.

Όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη χρήση αυτού του είδους του στρατιωτικού εξοπλισμού με πιο βαρύ οπλισμό, ικανό να εκτελεί πολεμικές αποστολές με τηλεχειρισμό ή σε εντελώς αυτόνομη λειτουργία.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.