Κίνα: Σε μαζική παραγωγή η βελτιωμένη έκδοση του μαχητικού J-11B

Κινεζικό J-11B

Η βελτιωμένη έκδοση του κινεζικού αεροσκάφους J-11B, σύμφωνα με πηγές, εισήλθε στην φάση της μαζικής παραγωγής, την 24η Δεκεμβρίου δήλωσαν ότι πιθανόν αυτός ο τύπος μαχητικού αεροσκάφους έχει δεχθεί αναβαθμίσεις στο σύστημα ραντάρ που μπορεί να αυξήσει την επίγνωση κατάστασης και το βεληνεκές μάχης, όπως αναφέρει ο Λιου Σουαντσούν στον ιστότοπο Global Times.

Ο κατασκευαστής αεροσκαφών Shenyang Aircraft, θυγατρική του κρατικού κατασκευαστή αεροσκαφών AVIC, τελικά ολοκλήρωσε για φέτος, την 18η Δεκεμβρίου, όλες τις δοκιμαστικές αεροπορικές αποστολές του αεροσκάφους στο πλαίσιο μιας μαζικής παραγωγής επιστημονικής έρευνας όπως ανακοίνωσε την 23η Δεκεμβρίου η AVIC στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Sina Weibo. Στην φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στην ανάρτηση της AVIC στο Weibo περιλαμβάνεται ένα μαχητικό αεροσκάφος J-11B με θόλο ραντάρ λευκού χρώματος όπως μετέδωσε η Weihutang, η εκπομπή αμυντικών θεμάτων της τηλεόρασης κεντρικής κίνας (CCTV). Ο δημοσιογράφος τόνισε ότι τα περισσότερα προηγούμενα J-11B χρησιμοποιούν θόλο ραντάρ μαύρου χρώματος.

Καθώς κάποια J-11B που χρησιμοποιούσαν άσπρους θόλους ραντάρ εντοπίστηκαν σε πρόσφατες ανακοινώσεις της Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), δεν ήταν ξεκάθαρο αν ήταν προσωρινό βάψιμο ή μέρος κάποιας τεχνικής παρουσίασης, ανέφερε η Weihutang, τονίζοντας πως από την στιγμή που αυτήν την φορά η AVIC ανακοίνωσε πως το αεροσκάφος ανήκει σε μια μαζική παραγωγή επιστημονικής έρευνας, αυτό σημαίνει ότι το αναβαθμισμένο J-11B με τον άσπρο θόλο ραντάρ επιβεβαιώνει ότι έχει εισέλθει στην φάση της μαζικής παραγωγής.

Δεν είναι γνωστό τι βελτιώσεις παρέλαβαν οι νέες εκδόσεις του τύπου J-11B, όμως αναλυτές δήλωσαν πως ίσως να είναι εξοπλισμένο με ένα εξελιγμένο ραντάρ ενεργής διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) για την αντικατάσταση του προηγουμένου παλμικού Doppler ραντάρ, αναφέρουν τα δημοσιεύματα. «Κάποιες από τις φωτογραφίες της νέας έκδοσης του J-11B δείχνουν ότι το αεροσκάφος διατηρεί έναν σωλήνα PITOT στο κέντρο μπροστά από τον θόλο του ραντάρ και συνήθως ο σωλήνας PITOT έχει θέματα συμβατότητα με το ραντάρ AESA, όποτε αν όντως το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με ραντάρ AESA αυτό απομένει να διευκρινιστεί», ανάφερε ο Φου Κιανσάο, εμπειρογνώμονας της κινεζικής στρατιωτικής αεροπορίας, δήλωσε την Πέμπτη στο Global Times.

Παρ ‘όλα αυτά, o νέος, άσπρος θόλος ραντάρ υποδεικνύει ότι τα μαχητικά αεροσκάφη J-11B πολύ πιθανόν να εξοπλίστηκαν με ένα νέο σύστημα ραντάρ, δήλωσε ο Φού. «Μπορεί να είναι ένα σημαντικά βελτιωμένο παλμικό Doppler ραντάρ ή ένα ραντάρ παθητικής διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (PESA). Ωστόσο, η πιθανότητα για το ραντάρ AESA δεν πρέπει να αποκλειστεί πλήρως».

Ένα αναβαθμισμένο σύστημα ραντάρ μπορεί δυνητικά να ενισχύσει την επίγνωση κατάστασης του αεροσκάφους στο πεδίο της μάχης με τον εντοπισμό στόχων σε πολλή μεγαλύτερη απόσταση, να παρακολουθεί ταυτόχρονα περισσότερους στόχους και να επιτρέπει την χρήση των πυραύλων από μεγαλύτερες αποστάσεις, δήλωσαν οι στρατιωτικοί παρατηρητές.

Η Αεροπορία PLA λειτουργεί μεγάλο αριθμό J-11B, κατέληξε ο Λιου Σουαντσούν.

 

Πηγή: airrecognition.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.