Κίνα: Το αεροπλάνο εναέριου ανεφοδιασμού YU-20 συμμετείχε στην κοινή σινορωσική στρατηγική αεροπορική περιπολία

Περίπου 140000 θεατές συγκεντρωθήκαν στο αεροδρόμιο Dafangshen στο Τσανγκτσούν για την εκδήλωση «Ημέρα Ανοιχτών Στρατοπέδων» της Αεροπορίας του ΛΑΣ την Κυριακή. Το κοινό μαγεύτηκε από τις πτητικές επιδείξεις διαφόρων τύπων αεροπλάνων, συμπεριλαμβανομένων των YU-20, H-6K, J-10C και KJ-500. Στην φωτογραφία απεικονίζεται το YU-20 ως στατικό έκθεμα την 28η Αυγούστου 2022. (Φωτ: Cui Meng)

Στρατιωτικά αεροπλάνα νέας γενιάς, όπως το αεροπλάνο εναερίου ανεφοδιασμού YU-20 και μαχητικά αεροπλάνα J-16, είχαν αναπτυχθεί στην κοινή αεροπορική στρατηγική περιπολία Κίνας-Ρωσίας, δήλωσε ο Σμήναρχος Shen Jinke, εκπρόσωπος τύπου της Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΛΑΣ) της Κίνας, απαντώντας σε ερώτηση του Global Times σχετικά με την πορεία της πτήσης του YU-20, σε συνέντευξη τύπου για την εκδήλωση «Ημέρα Ανοιχτών Στρατοπέδων» της Αεροπορίας του ΛΑΣ στην Τσανγκτσούν, στην επαρχία Ζιλίν της βορειοανατολικής Κίνας, την Κυριακή 28 Αυγούστου 2022.

Υλοποιώντας τα σχέδια συνεργασίας αναμεσά στις δύο στρατιωτικές δυνάμεις, Κίνα και Ρωσία εκτέλεσαν μια συμβατική κοινή αεροπορική περιπολία στον εναέριο χώρο πάνω από τα ύδατα της Θάλασσας της Ιαπωνίας, της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας και του Δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού, στις 24 Μαΐου. Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Κίνας «China Central Television» (CCTV) δημοσίευσε την 29η Μαΐου εικόνες όπου τα κινεζικά μαχητικά αεροπλάνα J-16 και βομβαρδιστικό αεροπλάνο H-6K και το βομβαρδιστικό Tu-95MS της Ρωσίας πετούσαν μαζί, ήταν η πρώτη φορά που η Κίνα αποκάλυψε την πληροφορία ότι τα μαχητικά αεροπλάνα J-16 εκτέλεσαν αποστολή συνοδείας για το βομβαρδιστικό H-6K.

Το YU-20, το μαχητικό πολλαπλών ρόλων J-16 και το H-6K έκαναν τη δημόσια τους εμφάνιση στην αεροπορική έκθεση της Τσανγκτσούν την Παρασκευή και το αεροπλάνο ανεφοδιασμού YU-20, ο πολλαπλασιαστής ισχύος που εισήλθε πρόσφατα σε υπηρεσία με την Αεροπορία του ΛΑΣ και έκανε συχνές εμφανίσεις στις ασκήσεις γύρω από το νησί της Ταϊβάν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, κέρδισε τα βλέμματα.

Ο Shen σημείωσε ότι όποιος τύπος αεροπλάνου συμμετέχει στην κοινή περιπολία, διαδραματίζει τον δικό του ρόλο. «Κάθε κοινή περιπολία είναι μια συστηματική εκπαίδευση για πραγματικό πολεμικό σκοπό για την ενίσχυση της ικανότητας διαφύλαξης της εθνικής κυριαρχίας, της ασφάλειας και των επιχειρηματικών συμφερόντων μας».

Δυο κινεζικά μαχητικά αεροπλάνα J-16 εκτελούν αποστολή συνοδείας για ένα κινεζικό βομβαρδιστικό H-6K και ένα ρωσικό βομβαρδιστικό Tu-95MS κατά τη διάρκεια συμβατικής κοινής στρατηγικής περιπολίας Κίνας – Ρωσίας πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και τον Δυτικό Ειρηνικό στις 24 Μαΐου 2022. Σύμφωνα με τη φωτογραφία, κάθε J-16 φέρει δύο πυραύλους μικρής εμβέλειας PL-10. (Στιγμιότυπο από τον κινεζικό τηλεοπτικό σταθμό CCTV).

Σύμφωνα με τον Yang Mingui, τον Κυβερνήτη αεροπλάνου YU-20 της Αεροπορίας του ΛΑΣ, ο οποίος συμμετείχε στη συνέντευξη τύπου του Σαββάτου, το YU-20 έχει καλές πτητικές επιδόσεις και δυνατότητες μεταφοράς κηροζίνης, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει τις δυνατότητες των συνεχόμενων επιχειρήσεων και κρούσης μεγάλου βεληνεκούς της κινεζικής Αεροπορίας.

Από την είσοδο του στην ενεργό υπηρεσία, το κηροζινοφόρο αεροπλάνο έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 20 εκπαιδευτικές δραστηριότητες, έχουν δοκιμαστεί διεξοδικά οι ικανότητες υποστήριξης του σε πραγματικές εκπαιδευτικές επιχειρησιακές δραστηριότητες και έχει διαδραματίσει τον ρόλο του ως ένας πολλαπλασιαστής ισχύος της Αεροπορίας, αποκάλυψε ο Γιάνγκ.

Ο Γιάνκ Καϊχουά, Κυβερνήτης του βομβαρδιστικού αεροπλάνου H-6K που συμμετείχε στη συνέντευξη τύπου της Κυριακής, δήλωσε ότι το H-6K είναι ένα νέο μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς βομβαρδιστικό που αναπτύχθηκε ανεξάρτητα από την Κίνα.

Βίντεο: Κοινή στρατηγική αεροπορική περιπολία Κίνας – Ρωσίας

Τα τελευταία χρόνια, η μονάδα των H-6K της Αεροπορίας εκπαιδεύεται σκληρά και προετοιμάζεται για τις πραγματικές πολεμικές αποστολές. Από τις πεδιάδες μέχρι τα οροπέδια, από την ενδοχώρα μέχρι την ανοιχτή θάλασσα, έχει ευρύτερη εικόνα και ισχυρότερες δυνατότητες, σημείωσε.

Την τελευταία δεκαετία, είπε ο Shen, το βομβαρδιστικό H-6K έχει πετάξει σε τέσσερα στενά – το Κανάλι Μπασί, το Στενό Μιγιάκο, το Στενό Τσουσίμα καθώς και τα Στενά της Ταϊβάν.

Και επίσης τα τελευταία 10 χρόνια, η Αεροπορία του ΛΑΣ έχει επίσης πετάξει σε οχτώ νέες αποστολές που περιλαμβάνουν μια κοινή αεροπορική περιπολία Κίνας – Ρωσίας, περιπολίες στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και επιχειρησιακή εκπαίδευση στα Στενά της Ταϊβάν. «Πετάξαμε σε αεροπορικά μονοπάτια που δεν είχαμε ποτέ πριν και βρεθήκαμε σε μέρη που δεν είχαμε πάει ποτέ».

Ο Shen τόνισε ότι ο κινεζικός Στρατός θα είναι πάντα μια δύναμη σταθερότητας για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης. Η Αεροπορία του ΛΑΣ εκπληρώνει πιστά την ιερή αποστολή της υπεράσπισης της ασφάλειας της Κίνας και της διατήρησης της παγκόσμιας ειρήνης και παρέχει αεροπορική ισχύ για την υποστήριξη της εκπλήρωσης του κινεζικού ονείρου και του ονείρου της δημιουργίας ενός ισχυρού κινεζικού Στρατού.

Το υπουργείο άμυνας της Ρωσία δήλωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη Su-30SM συμμετείχαν ως συνοδεία, οπότε η ανάπτυξη των κινεζικών J-16 ήταν μια διμερής συμφωνία.

Δεδομένου ότι τα στρατηγικά βομβαρδιστικά δεν έχουν σχεδιαστεί για να συμμετέχουν σε αερομαχίες, η ύπαρξη μαχητικών αεροπλάνων ως συνοδεία είναι επίσης προσανατολισμένη για πολεμικές επιχειρήσεις. Τόσο τα J-16 της Κίνας όσο και τα Su-30 της Ρωσίας είναι βαριά μαχητικά αεροπλάνα που μπορούν συμβάλουν συνολικά στην ετοιμότητα μάχης της κοινής αεροπορικής περιπολίας.

Πηγή: eng.chinamil.com.cn

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.