Kiowa Warrior: Μαγιάτικο δώρο στην Αεροπορία Στρατού

Σε λίγες μέρες αναμένονται στην Ελλάδα τα πρώτα ελικόπτερα τύπου OH-58D Kiowa Warrior, τα οποία παραχώρησαν οι ΗΠΑ στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με πηγές του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας οι «πολεμιστές» θα αφιχθούν στο λιμάνι του Βόλου περί τα μέσα Μαΐου.

Τα ελικόπτερα βρίσκονται σε αυτή τη φάση στη διαδικασία των δοκιμών στις ΗΠΑ, ενώ πριν από λίγες ημέρες «φόρεσαν» και το ελληνικό εθνόσημο.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας απέκτησε από τον αμερικανικό στρατό 70 μεταχειρισμένα ελικόπτερα αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior, έναντι 44,15 εκατ. δολαρίων, από τα οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- τα 36 θα είναι επιχειρησιακά, τα 24 εκπαιδευτικά, και άλλα 10 για ανταλλακτικά.

Τα ελικόπτερα αναμένεται να ενισχύσουν την άμυνα του Έβρου και των νησιών του Αιγαίου με στόχο να αποτελέσουν σημαντική ασπίδα στην τουρκική προκλητικότητα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

17 Απαντήσεις

 1. να κάνουν τι στη κύπρο και με ποιους πιλότους?να στέλνουμε πιλότους της ΑΣ ,τη στιγμή που τους χρειαζόμαστε?
  ας αγοράσει η κυπριακή δημοκρατία καμιά 10αρα καμοβ από μόνη της…

   1. και δεν αναλαμβάνουν,δικά τους είναι.ειδικά,τώρα με τα κοιτάσματα μπορούν μέχρι και απάτσι να πάρουν,αν έχουμε και άρση του εμπάργκο,αλλά αφού έχουν και ρωσικη παράδοση ,θα πρότεινα να στραφούν στον ξανθό γένος,μιας και το ισραήλ δε φτιάχνει ελικόπτερα.

 2. Έχουμε περιορισμό με βάση την CFE για το ποσά εξοπλισμένα/επιθετικά ελικόπτερα έχουμε κύριοι,

  https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1093/milbal/103.1.231?journalCode=tmib20

  Γι αυτό πρέπει να λέμε ότι από τα 70 τα 36 είναι μάχιμα και τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά ή ότι άλλη δικαιολογία θέλουμε να πούμε.

  Χαλαρώστε λοιπόν, έχουν γνώση οι φύλακες.

  1. Πια CFE, λες οι μισές χώρες που προέβλεπε η συνθήκη ειναι στο ΝΑΤΟ τώρα..
   Τίποτα δεν είναι δικαιολογία, ακριβώς αυτό το προγραμματίζεται.

 3. Πιστεύω ότι θα πρέπει να εξεταστεί εάν μπορούμε να πάρουμε και άλα 140 τέτοια ελικόπτερα. Φανταστείτε να έχουμε 70 στην Θράκη 70 στο βόρειο αιγαίο και 70 στο νότιο αιγαίο όπου και να ξεμυτίσουνε οι Τούρκοι θα έχουνε να αντιμετωπίσουνε αυτό το ελικόπτερο. Σίγουρα δεν μπορεί μόνο του να σταματήσει τον τούρκικο στρατό όμως μπορεί να δώσει πληροφορίες και να κτυπήσει στοχευμένα στόχους όπως αποβατικά πλοία κατά την απόβαση και τα τμήματα που θα αποβιβάζουνε οι μία βραχονησίδα οι οποία έχει καταληφθεί.

  Το κόστος λογικά θα ήταν 80 εκατομμύρια ευρώ όσο δηλαδή θα κόστιζε ένα πολεμικό αεροπλάνο Φ-35.

  Το οποίο σε έναν πόλεμο θα μπορέσει να κάνει περιορισμένες αποστολές για διάφορους λόγους όπως
  κόπωση πιλότου, κάποια συντήρηση που πρέπει να γίνει και άλλα.

  Με την πρόταση μου θα είχαμε 210 τέτοια ελικόπτερα, οπότε θα υπήρχε και νόημα πιθανός για ένα ελληνικό πρόγραμμα αναβαθμίσεις το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει.

  Ελληνικό σύστημα αποστολής από την Εταιρία ISI HELLAS

  Ελληνικό σύστημα για τηλεπικοινωνίες από την INTRACOME

  Ελληνικό σύστημα για νυκτερινή όραση μία πιθανός συνεργασία από THEON SENSORS και Miltech Hellas

  Ελληνικό-Αμερικάνικο πακέτο αναβάθμισης στον κινητήρα για κάποια μικρή βελτίωση στις επιδώσεις.

  Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξετάσει εάν έχει νόημα να πάρει η Ελλάδα 40 επιπλέον τέτοια ελικόπτερα για πιθανές εξαγωγές.

  1. Χριστος Ανεστη.
   Στην παρούσα φάση αναλογιζομενοι την οικονομικη κριση αλλα και την λειψανδρεία ακόμα και τα 36 μάχιμα ελικόπτερα είναι ικανοποιητικος αριθμός. Η συμβολή τους θα είναι πολύτιμη στο Ανατολικό Αιγαίο και κυρίως σε Δωδεκανήσα λόγω του πλήθους τω βραχονησιδων. Προσοχή όμως σε δυο λεπτομέρειες: Τα ελικόπτερα αυτά δεν φέρουν μεγάλο οπλικο φορτίο και η αυτονομια τους ειναι μικρη. Κατά συνεπεια δεν είναι και η καταλληλη λύση για «μαζική» ένταξη τους. Ωστόσο πρέπει να δοθεί βάση στην αύξηση των δυνατοτήτων για νυκτερινο αγωνα.

   1. Μετά το 2020 φαίνεται πως θα αρχίσει η αποδέσμευση και των Apache D, καλό θα ήταν να επικεντρωθούμε εκεί καλύτερα, ζητώντας μεταχειρισμένα ελικόπτερα ώστε να αντικατασταθούν τα «Α» και να συμπληρωθεί ο αριθμός 36 «D».

 4. Ακομη και τζαμπα να παρουμε αλλα 140, το προβλημα ειναι ποιος θα τα πεταει και ποιος θα τα συντηρει, τοσο οι χειριστες οσο και οι τεχνικοι ειναι ειδος «εν ανεπαρκεια» στην ΑΣ.

 5. Χρόνια πολλά και υγεία σε όλους.

  Καλώς να ορίσουν τα Kiowa, έχουν πολλά να προσφέρουν και σίγουρα σε κάποιο βαθμό η παρουσία και η ορθή χρήση τους θα περιπλέξει την εκπόνηση κάποιων επιχειρησιακών σχεδίων των γειτόνων προς όφελός μας.

  Νομίζω στο σημείο αυτό πως θα ήταν κρίσιμο να αποκτηθεί και εγχώρια τεχνολογία ή άδεια παραγωγής μιας laser guided ρουκέτας που θα δώσει μια πολύ καλή λύση για «φθηνά» πυρά ακριβείας σε πολλές πλατφόρμες εδάφους και αέρος. Είναι ένα πολύ ευέλικτο, προσιτό και αποτελεσματικό όπλο που κατά την γνώμη μου θα προσέθετε πολλά στην άμυνα της χώρας μας. Οι Τούρκοι ως γνωστό έχουν ήδη σε χρήση την CIRIT της Rocketsan.

  Ας πάρουμε μια άδεια παραγωγής για τις DAGR της LM, ή τις APKWS (Advanced Precision Kill Weapon System) της BAE ή ότι παρόμοιο.

 6. Αρα να αναμενουμε καταργηση αχρειαστων και μη μαχιμων σχηματισμων οι ρολοι των οποιων καλυπτοντε απο τα kaiwa;

  1. Όχι. Τα kiowa είναι συμπληρώματικα σε ρόλο αναγνώρισης. Φαντασου εκεί που δε πάει το τροχοφορο hamvee πάει αυτό (έλλειψη χωματοδρομου) Επίσης σε μεγαλύτερη ταχύτητα και ως εναερια πλατφόρμα πυρών πολυβολα ρουκέτες. Είναι οι πρώτες βοήθειες σε πιθανή απόβαση και δίνει μεγάλη βοήθεια στον εκάστοτε διοικητη της ΑΔΤΕ Απαραίτητα εργαλεία

   1. Αυτό είναι καθαρά θεωρητική προσέγγιση, τα ελικόπτερα δεν ξέρουμε που θα επιχειρούν και θα σταυθμεύουν, διαθέτουν μικρή αυτονομία και δεν μπορούν να ειναι παντού, από Έβρο μέχρι Δωδεκάνησα. Σίγουρα ενίσχυση θα ειναι όπου επιχειρούν, αλλά διακρίνω μια υπερβολική προσέγγιση στο τι μπορεί να προσφέρουν 36 Kiowa

 7. Χρόνια πολλά σε όλους.

  Πρώτα απο όλα πρέπει να ολοκληρωθούν οι παραδόσεις των ελικοπτέρων(και του απαιτούμενου εξοπλισμού υποστήριξης) χωρίς προβλήματα, μετά (με την πρόοδο εκπαίδευσης του προσωπικού) μπορούν να ξεκινήσουν οι σχεδιασμοί για την επιχειρησιακή χρήση αυτών των μέσων(που είναι πρεμιέρα για τον ΕΣ), και σε ποιά σημεία θα έπρεπε να μεταφερθούν, ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι ικανότητες που προσφέρει αυτό το νέο σύστημα στην ΑΣ. Σε μια ιδανική περίπτωση, θα μπορούσαν να προσφέρουν και σε άλλα σημεία πολύτιμες υπηρεσίες, πέραν του παραδοσιακού ρόλου στον στρατό(λεπτομέρειες δεν θα αναφέρω, παραθέτω όμως λίγο υλικό και αφήνω τα συμπεράσματα στον ενδιαφερόμενο παρατηρητή😉).

  https://www.military.com/video/operations-and-strategy/air-strikes/kiowa-backs-up-us-special-forces/1301234865001

  [https://www.military.com/video/operations-and-strategy/air-strikes/kiowa-backs-up-us-special-forces/1301234865001]

  Στις προτάσεις για όπλα ακριβείας που ανέφερε ο φίλος Σπυρίδωνας για το μέλλον, θέλω να προσθέσω μια FZ275 LGR της Thales και μια GATR που προσφέρει η ισραηλινή εταιρία Elbit στην αγορά. Για να υπάρχει ποικιλία για αξιολόγηση, και επειδή «ο ανταγωνισμός ζωντανεύει το μπίζνες» όπως συνηθίζουν να λένε οι «φίλοι» αμερικάνοι σε αυτές τις περιπτώσεις.

  Οι γείτονες μπορεί να έχουν «μόνο» ένα μικρό 129άρι, αλλά θα ήταν λάθος να υποτιμάται(παρά τα προβλήματα που συνόδευαν το πρόγραμμα), εφόσον σε αρκετά σημεία είναι πιο μπροστά απο εμάς, ένα σημαντικό απο αυτά είναι όπως παρατήρησε επάνω ο Σπυρίδωνας) τα όπλα εγχώριας παραγωγής για την ιταλική «οικονομική έκδοση» του Απάτσι που φέρει και συστήματα/υποσυστήματα εγχώριας παραγωγής(γεγονός που τους προσφέρει και μια αυτονομία εάν στριμωχτούν πολιτικά, όπως παλαιότερα στην περίπτωση των Ισραηλινών).

  Laser Guided Rocket

  FZ275 LGR : Semi-Active Laser (SAL) Guided Rocket

  http://fz.be/laser-guided-rocket#2

  Guided Advanced Tactical Rocket (GATR)

  https://elbitsystems.com/product/laser-guided-rockets/

  https://m.youtube.com/watch?v=jy41VBVrlY4

  Στο λεπτό 4:11 μετά την παρουσίαση του Predator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.