Γαλλία και Γερμανία υπέγραψαν σύμβαση για την μελέτη ορισμού αρχιτεκτονικής του MGCS

Άρματα μάχης Leopard 2A5 του γερμανικού Στρατού.

Οι βιομηχανίες Krauss-Maffei Wegmann (KMW), Nexter και Rheinmetall έλαβαν έγκριση από τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας για την αρχική αρχιτεκτονική μελέτη του προγράμματος “Κύριο Επίγειο Σύστημα Μάχης” (Main Ground Combat System – MGCS).

Η σύμβαση για το πρωτο μέρος της μελέτης ορισμού αρχιτεκτονικής συστήματος (System Architecture Definition Study – Part 1 – SADS Part 1) υπογράφτηκε μεταξύ των βιομηχανιών και της γερμανικής υπηρεσίας αμυντικών εξοπλισμών (Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr – BAAINBw), που ενεργούσε εξ ονόματος της Γερμανίας και της Γαλλίας. Με την σύμβαση αυτή ξεκινάει η φάση επίδειξης του MGCS.

Το MGCS είναι ένα γαλλογερμανικό αμυντικό έργο. Το πρόγραμμα, που θα εφαρμοστεί υπό την γερμανική διοίκηση, έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός νέου κύριου άρματος μάχης που θα διαδεχθεί το Leopard 2 των γερμανικών ομοσπονδιακών δυνάμεων (Bundeswehr) και το Leclerc του γαλλικού Στρατού αρχής γενομένης από το 2035.

Στη γαλλογερμανική υπουργική σύσκεψη της 16ης Οκτωβρίου 2019 στην Τουλόυζη, οι υπουργοί άμυνας και των δύο χωρών, Φλωράνς Παρλί και Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, τόνισαν την δέσμευση τους να αναπτυχθεί το MGCS.

Κάνοντας την αρχή του προγράμματος προμήθειας του MGCS, τον Δεκέμβριο 2019 οι Krauss-Maffei Wegmann (KMW), Nexter Systems και Rheinmetall AG δημιούργησαν την ARGE . Οι Rheinmetall και KMW εκπροσωπούν την Γερμανία στο έργο ενώ η Nexter εκπροσωπεί την Γαλλία.

To ARGE είναι ενα γερμανικό ακρωνύμιο που σημαίνει Arbeitsgemeinschaft, ή “Ομάδα εργασίας”. Σύμφωνα με την γερμανική νομοθεσία, η ARGE ενεργεί ως συμβαλλόμενος εταίρος της διεύθυνσης εξοπλισμών (BAAINBw) κατά την πρώτη φάση του προγράμματος. Η εκπροσώπηση των αξιωματούχων των εταιρειών στην ARGES γίνεται μέσω τρίτων προσώπων.

Ο στόχος της μελέτης είναι να εναρμονίσει τα τελικά σχέδια του MGCS των προηγούμενων φάσεων, να αναλύσει περαιτέρω λεπτομέρειες και να προτείνει μια κοινή πολυπλατφορμική αρχιτεκτονική. Οι τρεις συμβαλλόμενοι εταίροι θα αξιολογήσουν τις διάφορες πτυχές διαφορετικών σχεδίων: τη δυνατότητα τεχνικής εφαρμογής (technical feasibility) στο προβλεπόμενο χρονικό πλαίσιο που διατέθηκε για το πρόγραμμα, τη δυνατότητα να πληροί τις επιχειρησιακές ανάγκες και των δύο Στρατών, την αποτελεσματικότητα και συμβατότητα με τα εθνικά υπερσυστήματα (systems of systems), το SCORPION για την Γαλλία και το Ψηφιοποίηση των Επίγειων Επιχειρήσεων (D-LBO) της Γερμανίας.

Η κατανομή της διαθέσιμης εργασίας του SADS Part 1 πρόκειται να διανεμηθεί ισότιμα ανάμεσα στην Γαλλία και την Γερμανία εξ ημισείας. Η πρώτη φάση των αρχιτεκτονικών εργασιών αναμένεται να διαρκέσει 18 μήνες.

Γαλλία και Γερμανία πρόσφατα υπέγραψαν μια συμφωνία-πλαίσιο για το πρόγραμμα MGCS.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.