Κύπρος: Η τέλεια καταιγίδα που μας περιβάλλει

Απο Βασίλης Πολεμίτης, πηγή: politis.com.cy

Δεν θα ήταν υπερβολή αν κάποιος ισχυριστεί ότι η Κύπρος εισήλθε στο 2021 περιβαλλόμενη από συνθήκες τέλειας καταιγίδας. Αναλογικά αν το δούμε, όπως και με τη δομή μίας καταιγίδας που χαρακτηρίζεται από τεμνόμενους και εφαπτόμενους κύκλους έντασης, θα μπορούσαμε και εδώ να ισχυριστούμε ότι ακριβώς γύρω από το «μάτι» της φαινομενικής νηνεμίας στο κέντρο του κυκλώνα, το λεγόμενο «στάδιο» όπου το βαρομετρικό είναι εξαιρετικά χαμηλό, κατά τους μετεωρολόγους, συναντούμε τα εξής: την πανδημία σε έξαρση, το κράτος χωρίς προϋπολογισμό, την αγορά και την κοινωνία σε συνθήκες περιστολής και την πολιτική τάξη σε θεσμική κρίση λόγω της διάστασης που έλαβαν τα ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς, και που σε αυτά προστίθεται και η δυναμική απροσδιοριστία που φαίνεται ότι διέπει, πλέον, το εθνικό, υπαρξιακό μας πρόβλημα.

Στον κύκλο που ακολουθεί, βρίσκεται η ασταθής περιφερειακή πολιτική και οικονομική κατάσταση, αφού η Κύπρος δεν βρίσκεται δίπλα από το Βέλγιο και τη Σουηδία, αλλά περιβάλλεται από μία από τις πιο προβληματικές «γειτονιές» του πλανήτη, με κράτη που είτε βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, είτε συμπεριφέρονται νεορεβιζονιστικά και με οικονομίες και κοινωνίες που δεν φημίζονται για τον πλουραλισμό και την ελευθερία αγοράς που τις χαρακτηρίζει.

Λίγο πιο πέρα, συναντούμε τον ευρωασιατικό κύκλο, όπου, δυστυχώς για μας, η προσοχή μας έναντί του αναλώνεται στην ευρωγραφειοκρατία, στα «κονδύλια», και στη διαχείριση της σχέση μας με την Τουρκία. Και λίγο πιο έξω, συναντούμε το παγκόσμιο γίγνεσθαι της ανατολής ενός ασταθούς πολυπολικού συστήματος, που πέραν της μετατόπισης του πολιτικού κέντρου βάρους του προς την Ασία, χαρακτηρίζεται και από μία νέα γεωοικονομική ανισορροπία λόγω της μεταβολής των συστατικών της ενεργειακής οικονομίας. Και όπως ξέρουν καλά οι ειδικοί του κλάδου, η ενεργειακή οικονομία είναι η οικονομία. Tέλος.

Αν δεχτούμε, λοιπόν, την πιο πάνω περιγραφή, τότε αμέσως καταλαβαίνουμε πόσο μυωπικό είναι να βλέπουμε το τείχος που περιβάλλει το μάτι της καταιγίδας και να αγνοούμε το σύνολο του συστήματος που την αποτελεί. Εκεί, στο επίκεντρο, μπορεί να θεωρούμε ότι όσο δεν διερχόμαστε των τειχών του «σταδίου» που περιβάλλει το «μάτι» δεν έχουμε να ανησυχήσουμε για πολλά – πολλά. Φτάνει να τελειώσει το λoκτάουν, να ανοίξουν τα καφέ και τα ξενοδοχεία, να περάσει ο προϋπολογισμός, να κερδίσουμε τις εκλογές, να γίνει η πενταμερής… και θα είμαστε μια χαρά.

Δυστυχώς, δεν είναι έτσι. Η πραγματικότητα είναι ότι βρισκόμαστε στο κέντρο μιας εξαιρετικά επικίνδυνης συνθήκης. Μπορεί να βιώνουμε στωικά το λοκτάουν, να κοιτάζουμε απελπισμένοι την ασθμαίνουσα οικονομία και ως εξαντλημένη κοινωνία να αντιδρούμε μόνο στον «τοίχο» του facebook, αλλά ο τοίχος που περιβάλλει το μάτι της καταιγίδας είναι μόνο η αρχή. Ακολουθούν δακτύλιοι προκλήσεων και εμποδίων, που το τελευταίο που απαιτούν από εμάς είναι να νομίζουμε ότι είναι «εντάξει» να μεταχειριζόμαστε τον κρατικό προϋπολογισμό για την εξυπηρέτηση στενά προσδιορισμένων πολιτικών σκοπιμοτήτων.  Ότι είναι «εντάξει» να συζητούμε για τη διαπλοκή και τη διαφθορά έως να είναι επεισόδια σαπουνόπερας και κουτσομπολιών. Ότι είναι «εντάξει» να αντιμάχονται οι συντεχνιακοί και οι «κοινωνικοί» εταίροι μεταξύ τους έως να είναι η ολόκληρη η χώρα σε ένα γήπεδο μια Κυριακή απόγευμα και να αναζητεί βαριεστημένα να ψυχαγωγηθεί. Ότι είναι «εντάξει» να προσεγγίζουμε το εθνικό ζήτημα ιδεοληπτικά και συναισθηματικά. Ότι όλα θα είναι «εντάξει» επειδή θα «βρέξει» χρήματα από την Ευρώπη.

Επί του τελευταίου, η ευγενική πρόθεση αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, με την πρόβλεψη για δυνατότητα λήψης 968 εκατομμυρίων της ΕΕ, απαιτεί, πρώτον, 100% απορροφητικότητα (αν το καταφέρουμε θα έχουμε πετύχει ρεκόρ Γκίνες, όπως αυτό που πετύχαμε με τη μεγαλύτερη φλαούνα το 2012!) και, δεύτερο, μία ανάλογη σε μέγεθος ίδια επένδυση από πλευράς μας, μαζί με μία ουσιαστική και πετυχημένη μεταρρυθμιστική δράση. Για να δούμε…

Οπότε, όσο πιο νωρίς σοβαρευτούμε, τόσο πιο νωρίς θα μπορέσουμε να αρχίσουμε τον δύσκολο δρόμο διαχείρισης των συνεπειών αυτής της τέλειας καταιγίδας που μας περιβάλλει. Εκτός κι αν αποφασίσαμε να «κλείσουμε το μαγαζί» και να μείνουμε για πάντα έγκλειστοι στη φαινομενική νιρβάνα του κέντρου της καταιγίδας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.