Κύπρος – 60η Επέτειος Ανακήρυξης Ανεξαρτησίας – Στρατιωτική Παρέλαση

Εξήντα χρόνια ζωής γιορτάζει σήμερα 1η Οκτωβρίου η Κυπριακή Δημοκρατία.

Και φέτος η επέτειος της ανακήρυξης  της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εορτάστηκε με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση, η οποία ωστόσο ήταν διαφορετική καθώς με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε χωρίς κοινό και μόνο με επίσημους προσκεκλημένους, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η παρέλαση ξεκίνησε στις 11 π.μ. επί της Λεωφόρου Ιωσήφ Χ’’ Ιωσήφ και συμμετείχαν μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα καθώς επίσης και πτητικά μέσα της Εθνικής Φρουράς.

Πριν από την έναρξη της παρέλασης, πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας και στη συνέχεια έγινε η έπαρση σημαίας, η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και η ρίψη 21 χαιρετιστήριων κανονιοβολισμών.

Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Συλλούρης πλαισιωμένος από τον Υπουργό Άμυνας κ. Χαράλαμπο Πετρίδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη.

Η Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Εκ μέρους της Ιταλίας παρευρέθηκε ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Enzo Vecciarelli και εκ μέρους της Γαλλικής Δημοκρατίας ο Διοικητής των Γαλλικών Δυνάμεων στη Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα Αντιναύαρχος Laurent Isnard.

Τη στρατιωτική παρέλαση παρακολούθησαν επίσης πρέσβεις και ακόλουθοι άμυνας ξένων χωρών.

Συλλούρης: Προτεραιότητά μας είναι η ειρήνη, έτοιμοι όμως να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας

Προτεραιότητά μας είναι η ειρήνη, είμαστε έτοιμοι όμως να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας έναντι οποιασδήποτε ξένης πολεμικής και αρπακτικής συμπεριφοράς οποιασδήποτε άλλης χώρας, δήλωσε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Συλλούρης, μετά την στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Συλλούρης αφού συνεχάρη τους αξιωματικούς, τα στελέχη και τους στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς για την άψογη παρουσίαση των όπλων και της εκπαίδευσής τους, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα είναι έτοιμοι για να υπερασπίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία από οποιαδήποτε επιβουλή.

Ευχαριστίες εξέφρασε και προς τον Υπουργό Άμυνας της Ελλάδας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, λέγοντας ότι η παρουσία του σήμερα στην παρέλαση εκλαμβάνεται ως μήνυμα ότι σε κάθε δύσκολη στιγμή η Ελλάδα θα είναι δίπλα μας.

“Ταυτόχρονα δηλώνουμε προς το λαό και προς όλη την ανθρωπότητα ότι η Κύπρος έχει ως προτεραιότητα την επίλυση του Κυπριακού, γιατί έτσι θα εξασφαλίσει με τον καλύτερο τρόπο και τις λιγότερες θυσίες άλλα 60 χρόνια ζωής σε αυτή τη δύσκολη περιοχή του κόσμου και οφείλουμε να εργαστούμε για ειρήνη”, ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι εργαζόμαστε για την ειρήνη και με την πρόοδο που αναπτύσσουμε στο εξωτερικό και με τις σχέσεις και συμμαχίες στην περιοχή “και στήνουμε ομάδα κρατών ειρήνης έναντι οποιασδήποτε ξένης πολεμικής αρπακτικής συμπεριφοράς οποιασδήποτε άλλης χώρας”.

“Προτεραιότητά μας είναι η ειρήνη, είμαστε έτοιμοι όμως να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας. Η Κυπριακή Δημοκρατία παρ` όλες τις επιβουλές και τους εχθρούς έζησε 60 χρόνια και θα ζήσει άλλα πολλά για πρόοδο και ευημερία του λαού μας”, είπε.

Με τη σειρά του ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, ανέφερε: «Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα συγκίνησης και υπερηφάνειας. Μια ημέρα μνήμης των πεσόντων και αγνοουμένων μας και μια ευκαιρία να αντλήσουμε δύναμη από την ένδοξη δράση των ηρώων μας που θυσιάστηκαν για εμάς. Συγχαίρω τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας για την άψογη διεξαγωγή κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνουμε το υψηλό φρόνημα και το αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμού των ενόπλων μας δυνάμεων. Ευχαριστώ το φίλο Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος καθώς η εδώ παρουσία του στέλνει το μήνυμα της ενότητας, της ομοψυχίας και αλληλεγγύης. Ηχηρό μήνυμα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή στέλνουν επίσης και η παρουσία του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιταλίας και του εκπροσώπου του Υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας. Η στενή μας συνεργασία θα συνεχίσει να εμβαθύνεται. Ευχαριστώ ειλικρινά τους πρέσβεις και τους ακόλουθους άμυνας για την παρουσία τους και, τέλος, να ευχηθώ Χρόνια Πολλά στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Τέλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος προέβη στην εξής δήλωση: «Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση συμμετέχουμε σήμερα εδώ, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, στους εορτασμούς της 60ής επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας: ανεξαρτησίας που κατακτήθηκε από τον κυπριακό λαό με πολλούς αγώνες, αυτοθυσία και ηρωισμό έτσι ώστε ο κυπριακός λαός να ανεβεί τα σκαλοπάτια της ελευθερίας, κατά τα λόγια του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Σήμερα ο αγώνας αυτός έχει εξελιχθεί σε ένα διαφορετικό (αλλά όχι πολύ διαφορετικό) αγώνα για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς παρεκκλίσεις από διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, με πλήρη κυριαρχία, πλήρη ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.

Στην κοινή μας πορεία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις και απειλές, να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια και να στείλουμε ισχυρό μήνυμα ότι Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν παράγοντες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Θέλω όλος ο κυπριακός ελληνισμός να γνωρίζει ότι η Ελλάδα στέκεται σταθερά στο πλευρό του. Το πράττει σήμερα και θα το πράττει πάντοτε με όλες μας τις δυνάμεις. Οι προκλητικές και παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Συντονίζουμε λοιπόν τις ενέργειές μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη λήψη των αποφάσεων που προασπίζουν το εθνικό μας συμφέρον.

Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ για τη λαμπρή παρέλαση τα αξιόμαχα στελέχη της κυπριακής Εθνικής Φρουράς και των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, που με υψηλό ηθικό και αίσθημα ευθύνης για την αποστολή τους και παράστημα παρήλασαν προ ολίγου ενώπιόν μας. Είναι άξιοι συνεχιστές των αγώνων του Ελληνισμού και εγγυητές της ασφάλειας και της ανεξαρτησίας της Μεγαλονήσου. Με αυτή τη δύναμη ψυχής, με αυτή την κοινή πίστη στα ιδανικά του έθνους γιορτάζουμε σήμερα μαζί στην Κύπρο προσβλέποντας στη δικαίωση του αγώνα του κυπριακού λαού που αποτελεί άλλωστε κοινό μας όραμα. Χρόνια Πολλά σε όλους, Χρόνια Πολλά στην Κύπρο».

Δείτε ολόκληρη την παρέλαση σε περιγραφή Λάζαρου Μαύρου.

Πηγές: Sigmalive.com και Philenews.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.