Κύπρος: Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2017» με 12 πλοία, 8 Α/Φ και Ε/Π, 1 πλατφόρμα υποστήριξης και 3 πλοία ιδιωτικών εταιρειών

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]ην Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν, με προσωπικό και μέσα, στην πολυεθνική άσκηση “ΝΕΜΕΣΙΣ-2017”, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, υπό την διεύθυνση του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας.

Στην άσκηση, η οποία αποσκοπούσε στην ανάπτυξη της συνεργασίας και του συντονισμού σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων ασφαλείας, έλαβαν μέρος αεροναυτικές δυνάμεις από την Κύπρο, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, καθώς και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) καθώς και πλοίων των ιδιωτικών εταιρειών SAIPEM S.p.A. και EDT Offshore.

Ειδικότερα, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με μία Φρεγάτα και το οργανικό της ελικόπτερο, ένα Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων, ένα αεροσκάφος C-130, καθώς και προσωπικό από το ΠΝ και την ΠΑ.

Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε συνεκπαιδεύσεις σε αντικείμενα:

  • Έρευνας-διάσωσης
  • Νηοψίας
  • Αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης

Οι φάσεις της άσκησης εκτελέστηκαν υπό τον γενικό συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας από το νέο Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ», σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΚΔ και των συμμετεχόντων χωρών. Τα σενάρια των φάσεων περιλάμβαναν τις σύγχρονες απειλές και καταστάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, επιχειρήσεις νηοψίας σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης, επιχειρήσεις μαζικής διάσωσης συνεπεία ναυτικού ατυχήματος, καθώς και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης εντός της περιοχής ευθύνης της ΚΔ.

Στην άσκηση έλαβαν μέρος συνολικά 12 πολεμικά πλοία, 8 αεροσκάφη και ελικόπτερα, πλατφόρμα υποστήριξης και 3 πλοία ιδιωτικών εταιρειών. Πιο συγκεκριμένα, 1 Φ/Γ και 1 ΤΠΚ του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, 1 Φ/Γ του Γαλλικού Ναυτικού, 1 ΤΠΚ και 4 σκάφη περιπολίας του Ισραηλινού ναυτικού, 2 σκάφη περιπολίας της ΔΝ της ΕΦ και 2 της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, η πλατφόρμα εξόρυξης SAIPEM 7000, το Δεξαμενόπλοιο «ALEXANDRIA» της εταιρείας PETRONAV, που χρηματοδοτείται από την ΕMSA με διαχειριστή το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας καθώς και το σκάφος υποστήριξης “FLYING ENTERPRISE” της εταιρείας EDT Offshore και 2 σκάφη καταπολέμησης ρύπανσης του Τμήματος Αλιείας. Ακόμα στην άσκηση συμμετείχαν 4 Ελικόπτερα της ΚΔ (2 από τη ΜΑΕΠ και 2 από τη 460 ΜΕΔ/ΓΕΕΦ), 1 Ελληνικό ΑΒ-212, 1 Βρετανικό Bell Griffin καθώς και 2 Αεροσκάφη (1 Ελληνικό C-130 και 1 από το Τμ. Δασών).

Από πλευράς Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων συμμετείχαν η Αερομεταφερόμενη Ομάδα Αλεξιπτωτιστών της 31ης ΜΕΕΔ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ομάδες Υποβρύχιων Καταστροφέων της ΜΥΚ του Ναυτικού της Ε.Φ. και της ΔΥΚ του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, νοσηλευτές του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Άμυνας, η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς επίσης και το σκάφος διάσωσης «ΝΗΡΕΥΣ» και διασώστες της Πολιτικής Άμυνας.

Η άσκηση εκτελέστηκε με επιτυχία παρά τις δύσκολες θαλάσσιες συνθήκες και τα αποτελέσματα αυτής θα αξιολογηθούν, και αν απαιτηθεί θα τροποποιηθούν τα Ειδικά Εθνικά Σχέδια «ΝΕΑΡΧΟΣ» και «ΟΡΦΕΑΣ», για κατάλληλη προετοιμασία των Κρατικών Υπηρεσιών της ΚΔ στην αντιμετώπιση όλων των πιθανών απειλών που αφορούν στη θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια, εντός της ΑΟΖ της ΚΔ.

Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2017»Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2017»Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2017»Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2017»Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2017»Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2017»Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2017»Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2017»Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2017»Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2017»Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2017»Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2017»Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2017»Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2017»Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2017»

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.